Malabsorbtia, pierderea in greutate si deficientele de vitamine si minerale sunt simptome ce caracterizeaza boala celiaca clasica. Aflati ce le determina si cum pot fi combatute, in articolul de mai jos.
Boala celiaca este o afectiune care imbraca forme clinice diferite de la un bolnav la altul. Atunci cand pacientul prezinta simptome gastro-intestinale, inclusiv sindromul de malabsorbtie, ce sunt evidente clinic, diagnosticarea este usoara.
In ultimul timp simptomele acestei boli au luat o forma mai usoara, nespecifica, cu simptome cum ar fi oboseala, anomalii hematologice, constipatie sau distensia abdominala. Multi pacienti se prezinta la medic fara sa aiba simptome intestinale. Astfel, anemia microcitara (cel mai frecvent tip de anemie intalnit este cel prin deficit de fier , care este in general microcitara) sau anemia macrocitara (cea mai frecventa cauza a anemiei macrocitare o reprezinta deficienta fie a vitaminei B12 fie a acidului folic), pot fi uneori singurul simptom clinic pentru a sugera boala celiaca. Din aceasta cauza multe cazuri raman nediagnosticate.
Care este cauza deficientelor de vitamine si minerale in boala celiaca?
Deficientele de nutrienti in boala celiaca apar ca urmare a afectarii grave a intestinului subtire cauzata de ingestia de alimente ce contin gluten.
In ciuda faptului ca au trecut la dieta fara gluten, totusi, la o parte dintre pacientii cu boala celiaca persista aceste deficiente. Multe dintre aceste deficiente de nutrienti pot avea un impact negativ semnificativ pe termen lung asupra sanatatii pacientului.
Astfel, persoanele cu celiachie netratata se confrunta cu pierderea accelerata de masa osoasa si cu boli cardiovasculare. Acest lucru a facut ca medicii experti in boala celiaca sa recomande monitorizarea si suplimentarea vitaminelor si mineralelor urmarindu-se astfel imbunatatirea nivelului de nutrienti.
Deficientele de vitamine si minerale specifice de nutrienti ce trebuie monitorizate in cazul bolnavilor celiaci sunt enumerate mai jos:
- Vitamina D – deficitul de vitamina D este considerat a fi responsabil pentru incidenta ridicata a afectiunilor osoase in boala celiaca. Pana la 70% dintre pacientii celiaci au densitatea osoasa scazuta.
- Calciul – deficientele de calciu in boala celiaca apar ca urmare a unor deficiente de vitamina D. Vitamina D este necesara organismului pentru absorbtia eficienta calciului.
- Vitaminele A , E si K – aceste vitamine solubile in grasimi pot fi, de asemenea, deficitare in boala celiaca , datorita secretiei inadecvate de enzime pancreatice. Vitaminele A și E au rolul de antioxidanti in organism si pot ajuta la reducerea inflamatiei si la prevenirea deteriorarii celulelor de catre radicalii liberi.
- Vitamina B12 – deficitul de vitamina B12 este relativ frecvent la adulti, cu si fara boala celiaca, iar incidenta creste odata cu varsta. Vitamina B12 este absorbita la nivelul intestinului subtire mai putin decat alte elemente nutritive, iar in cazul pacientilor celiaci acest deficit este cauzat de o secretie redusa de acid gastric sau enzime pancreatice insuficiente.
- Acidul folic – acidul folic este o vitamina B si, de asemenea, absorbtia acidului folic este diminuata in boala celiaca. Atunci cand acidul folic si vitamina B12 sunt sub nivelul optim atunci creste homocisteina. Cresterea nivelului de homocisteina este asociat cu o incidență crescuta a bolilor de inima .
- Fierul – deficienta de fier este unul dintre simptomele care este cel mai probabil sa conduca la un diagnostic de boala celiaca. Absorbtia de fier se poate normaliza dupa un an sau mai mult de dieta fara gluten.
- Deficientele in enzime pancreatice– Desi nu este un deficit de nutrienti, deficientele de enzime pancreatice pot contribui la absorbtia scazuta de nutrienti si reprezinta un aspect important in gestionarea bolii celiace. Suplimentele cu enzime digestive pot fi utile in cursul primului an de dieta fara gluten, atunci cand corpul este in plin proces de reparare a mucoasei intestinale.
Deoarece dieta fara gluten singura nu poate normaliza complet echilibrul bacteriilor din tractul digestiv, suplimentarea cu probiotice si prebiotice ajuta la modificarea cu succes a populatiei de bacterii si reduce inflamatia.
Boala celiaca este o afectiune care este cel mai bine gestionata folosind o abordare integratoare. Un specialist homeopat cu experienta poate lucra cu medicii si nutritionistii pentru a ajuta pacientul sa aiba o viata sanatoasa, chiar si fara gluten.
Referinte:
Malterre T. Digestive and Nutritional Considerations in Celiac Disease: Could Supplementation Help? Altern Med Rev 2009;14(3):247-257
Annibale B, Severi C, Chistolini A, et al. Efficacy of gluten-free diet alone on recovery from iron deficiency anemia in adult celiac patients. Am J Gastroenterol 2001;96:132-137
Sursa foto: pexels.com
Comentarii 2
Sunt bolnav celiac tin regim fără gluten dar încă pierd in greutate vizibil . Ce trebuie sa iau pentru a-mi reveni câtuși de puțin.
Este posibil ca boala celiac sa im fi afectat stomacul asa rau, balonări, grață, limbă incărcata, fără sa am candida. Multumesc