Iata cum iti poate afecta glutenul tiroida

Iata cum iti poate afecta glutenul tiroida

Afla cum iti poate afecta glutenul tiroida, cum depistezi daca acesta este factorul ce iti cauzeaza probleme de sanatate si cum scapi de simptomele neplacute, in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Legatura dintre nutritie si sanatatea tiroidei a fost dezbatuta pe larg in literatura medicala multi ani de zile, insa, doar de putina vreme se pune accent pe efectele consumului de gluten asupra sanatatii tiroidei. Glutenul este una dintre principalele cauze ale degradarii starii de sanatate la oameni cu probleme ale tiroidei sau alte boli autoimune si nu doar in randul pacientilor celiaci ci si la orice persoana care prezinta simptome de sensibilitate la gluten.

Ce se intampla cand tiroida nu functioneaza normal?

Atunci cand glanda tiroida nu functioneaza la parametrii optimi, nu te simti bine. Esti epuizat, de multe ori iti este frig, chiar si atunci cand afara este cald, iei in greutate in ciuda eforturilor tale de a te mentine. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida produce prea putini hormoni tiroidieni. Acesti hormoni sunt necesari pentru buna functionare a organelor. Atunci cand tiroida sufera de o boala autoimuna, intregul corp sufera.

De ce glutenul poate afecta sanatatea tiroidei?

De-a lungul anilor, graul a fost cultivat pe scara larga. Pentru cresterea productiei si a rezistentei acestuia la daunatori, graul a fost modificat genetic si stropit cu pesticide si erbicide periculoase. Graul folosit astazi a fost modificat pentru a avea mai mult gluten, glutenul fiind cel care face ca painea sa fie extrem de pufoasa. Astfel, acesta devenit mult mai greu de digerat, ducand si la cresterea aparitiei sensibilitatii la gluten si a bolii celiace. Acest lucru reiese si din cresterea incidentei cazurilor de boala celiaca din ultimii 50 de ani.

Tot mai des apar cazuri in care indivizi doar sensibili la gluten pot prezenta simptome care par a nu avea legatura cu consumul de gluten. Aceste simptome includ dezechilibrul hormonal, probleme ale pielii, oboseala, depresie, artrita si migrene. Multe dintre aceste simptome suparatoare predomina in viata multor oameni din ziua de azi, pur și simplu pentru ca este dificil sa se faca conexiunea dintre aceste simptome si consumul de produse care contin gluten.

Iata cum iti poate afecta glutenul tiroida

Cercetatorii au aratat ca, in cazul persoanelor cu tiroidita autoimuna, in special tiroidita Hashimoto (hipotiroidism) sau boala Graves (hipertiroidism),  este necesar screening-ul pentru boala celiaca. Multi pacienti cu hipotiroidie autoimuna Hashimoto prezinta un raspuns imun la gluten, indicand necesitatea de a introduce abordari nutritionale in tratament pentru persoanele cu boli autoimune cronice si debilitante.

Daca suferiti de tiroidita autoimuna, dieta fara gluten este recomandata. De asemenea, pentru cei care sufera de sensibilitate la gluten, evitarea glutenlui poate fi cea mai buna solutie pentru  protejarea tiroidei si a starii generale de sanatate.

Multi oameni care au ales un stil de viata fara gluten au observat imbunatatiri incredibile ale sanatatii lor. Puteti citi aici o poveste de viata, despre viata cu intoleranta la gluten si tiroidita Hashimoto.

Referinte:

  1. Griffin M1, Casadio R, Bergamini CM. Transglutaminases: nature’s biological glues.Biochem J. 2002 Dec 1;368(Pt 2):377-96.
  2. Naiyer AJ1, Shah J, Hernandez L, Kim SY, Ciaccio EJ, Cheng J, Manavalan S, Bhagat G, Green PH. Tissue transglutaminase antibodies in individuals with celiac disease bind to thyroid follicles and extracellular matrix and may contribute to thyroid dysfunction. 2008 Nov;18(11):1171-8. doi: 10.1089/thy.2008.0110.

Sursa foto: pexels.com

Comentarii 2

  1. Sotia sufera de ” Tiroida autoimuna ” si as dori mai multe amanunte despre unde si cum putem vedea daca avem intoleranta la gluten

  2. Eu am tiroidita autoimuna si nu tolerez produsele cu gluten. In analizele pt boala celiaca nu am valori crescute insa ma balonez exagerat cand mananc gluten.
    Recomand sa tina dieta fara gluten, indiferent daca are sau nu boala celiaca. Nu exista analiza care sa demonstreze sensibilitatea la gluten.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *