Te confrunti cu migrene frecvente? Glutenul ar putea fi factorul agravant. Afla care sunt studiile in acest domeniu si cum poti scapa de durerile de cap.
O migrena este o durere de cap care poate provoca dureri intense ce pot dura ore sau chiar zile. Durerea provocata de migrene poate fi sub forma unor pulsatii intr-o singura zona a capului si poate fi insotita de greata si varsaturi.
Atunci cand oamenii se confrunta cu o migrena pot fi, de obicei, foarte sensibili la lumina si la sunete. O migrena poate provoca de asemenea flash-uri de lumina sau furnicaturi la nivelul bratelor și picioarelor.
Durerile de cap ocazionale cauzate de stres, de tensiune sau de boli sunt normale, dar nu trebuie sa neglijam migrenele debilitante care trebuie evaluate de catre un medic specialist. Medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar ca orice medicament pot avea efecte secundare.
Cauza exacta a migrenelor nu este bine cunoscuta, dar poate fi partial legata de nervul trigemen sau de anumite dezechilibre chimice din creier. Totusi exista unii factori de risc sau alimente care pot declansa o migrena, cum ar fi:
Cofeina – Acest lucru este mult mai probabil sa se intample in cazul in care se consuma, de obicei, cafea in cantitati mari sau sunt deosebit de sensibili la aceasta substanta chimica. Cu toate acestea la alte persoane, cofeina ajuta la ameliorarea durerii. Cofeina este un ingredient in unele medicamente pentru migrena.
Conservantii – Anumite alimente si bauturi contin conservanti, cum ar fi monoglutamatul de sodiu sau nitrati ce pot declansa migrene. Cititi cu atentie etichetele produselor alimentare.
Hormonii –Fluctuatiile hormonale pot provoca migrene,iar femeile in special pot avea migrene în jurul perioadei menstruale.
Vremea –Schimbarile meteorologice pot provoca migrene. O modificare a presiunii atmosferice, care poate avea loc atunci cand se apropie o furtuna, sau o modificare a altitudinii poate declansa o migrena. Unii oameni sunt, de asemenea, mai predispusi la migrene atunci cand este prea cald sau cand este vreme ploioasa.
Stresul si oboseala – Situatiile dificile sau solicitarile nervoase ar putea provoca o migrena. Oboseala si lipsa somnului poate fi, de asemenea, un factor.
Consumul de gluten poate influenta aparitia migrenelor?
Medicul Maurizio Gabrielli si colegii sai au comparat in studiul (1) lor 90 de pacienti cu migrena, cu 236 de donatori de sange sanatosi. Ei au descoperit ca cei care sufera de migrena au de 10 ori mai multe sanse de a avea boala celiaca decat donatorii sanatosi.
„Rezultatele noastre sugereaza ca o proportie semnificativa de pacienti cu migrena pot avea boala celiaca” , afirma autorii studiului publicat in Jurnalul American de Gastroenterologie.
Daca dieta fara gluten poate vindeca boala celiaca, atunci aceasta dieta ar putea vindeca si migrenele?
Dintre cei 90 de pacienti participanti la studiu care sufereau de migrene, patru au avut boala celiaca nediagnosticata. Dintre cei patru pacienti ce au trecut la dieta fara gluten, unul s-a vindecat de migrene, iar ceilalti trei au avut mai putine dureri de cap. Crizele au fost mai scurte si mai putin intense.
Potrivit medicului Alessio Fasano, director medical al Universitatii din Maryland, Centrul de cercetare al bolii celiace din Baltimore, pentru pacientii cu boala celiaca, durerile de cap nu reprezinta ceva neobisnuit. Legatura dintre cele doua afectiuni este bine cunoscuta. Ceea ce nu se stie cu exactitate este motivul pentru care se intampla acest lucru.
O teorie este ca boala celiaca provoaca o inflamatie generala a tesuturilor din organism si poate duce la simptome cum ar fi durerile de cap. O alta versiune implica faptul ca, fiind o boala autoimuna, celulele si tesuturile sunt sensibile ca urmare a disfunctionalitatii sistemului imunitar si astfel este redus fluxul sanguin catre creier si, prin urmare, provoaca migrene.
Cateva remedii naturiste pentru migrene:
- Uleiul de menta – Menta este un remediu linistitor cu un miros proaspat, care ajuta la calmarea durerilor de cap datorita proprietatilor sale vasodilatatoare.
- Uleiul de lavanda. Se pun 2-4 picaturi la 2-3 cani de apa clocotita, iar apoi se inhaleaza vaporii. Acesta este un bun tratament pentru durerile de cap.
- Uleiul de busuioc. Acesta poate fi , de asemenea, un remediu util. Busuiocul lucreaza ca un relaxant muscular, deci este util mai ales pentru durerile de cap cauzate de tensiune si contractia muschilor.
- Acupunctura. Aceasta poate ajuta persoanele cu frecvente dureri de cap episodice sau cronice fara a avea efecte secundare.
- Meditatia. Diverse tehnici de meditatie pot fi folosite pentru a distrage mintea de la durerea cronica.
- Exercitiile de relaxare. Respiratia profunda, muzica de relaxare sau folosirea unor imagini mentale pot ajuta oamenii sa se relaxeze si sa uite de durerile de cap.
- Suplimente cu magneziu. Oameni care sufera de dureri de cap de multe ori au un nivel scazut de magneziu. Suplimentele cu magneziu pot reduce frecventa crizelor.
Referinte:
- Association Between Migraine and Celiac Disease: Results From a Preliminary Case-Control and Therapeutic Study- Maurizio Gabrielli MD, Filippo Cremonini MD, Giuseppe Fiore MD, Giovanni Addolorato MD, Cristiano Padalino MD s.a
Comentarii 2
multumesc
BUNA,
MULTUMESC PENTRU OPORTUNITATEA DE A AFLA MAI MULTE DESPRE ACEASTA BOALA