Atunci cand ne-am hotarat sa urmam o dieta fara gluten in urma diagnosticului de intoleranta sau sensibilitate la gluten, avem niste asteptari privind starea noastra de sanatate. Dorim sa ne simtim mai bine, sa scapam de toate simptomele care ne chinuie zilnic. Ce putem face daca acest lucru nu se intampla atat de repede pe cat am vrea noi? Care poate fi cauza?
Studii clinice au demonstrat ca persoanele care au fost diagnosticate cu boala celiaca au un risc mai mare decat restul populatiei de a se confrunta cu anumite complicatii cum ar fi:
- deficite nutritionale grave
- risc crescut pentru cancer gastrointestinal
- impact asupra sarcinii si fertilitatii
- prezenta altor afectiuni autoimune
Nu te simti inca bine urmand o dieta fara gluten?
Boala celiaca afecteaza nu numai un singur organ. De cele mai multe ori, problemele digestive sunt cele mai suparatoare, dar se poate ajunge, de exemplu, si la aparitia unor simptome neurologice grave.
De regula, odata cu introducerea dietei fara gluten, atenuarea simptomelor si starea de bine ar trebui sa apara intr-un timp relativ scurt. Cand starea de sanatate nu se imbunatateste, trebuie a tinem cont de cateva lucruri, cum ar fi:
Este necesar sa treaca minim 24 de luni de la introducerea dietei fara gluten pentru ca intestinul sa se vindece complet, mai ales daca boala a fost diagnosticata tarziu. Contaminarile accidentale cu gluten pot face ca aceasta perioada sa se mareasca.
- Trebuie sa luam in calcul si alte boli care coexista cu boala celiaca: colita, boala Crohn, insuficienta pancreatica, afectiuni ale tiroidei sau prezenta si a altor intolerante alimentare
- Conform studiilor medicale, nu la toate persoanele care au boala celiaca introducerea dietei fara gluten duce la vindecarea completa a intestinului subtire. La acestia trebuie cautate si alte tratamente si bineinteles se introduce si tratament medicamentos specific.
Un studiu recent a aratat ca 56% dintre subiectii cu boala celiaca, participanti la studiu, care au introdus dieta fara gluten cu 10 ani in urma, prezentau inca un nivel scazut de vitamine si minerale. Cu alte cuvinte, corpul lor era in permanenta lipsit de nutrientii necesari bunei functionari. Un alt studiu a indicat faptul ca 65 % din subiecti prezinta inca un proces inflamator la nivelul intestinului dupa renuntarea la alimentele care contin gluten.
Ce trebuie sa retinem este ca eliminarea glutenului este un pas important dar nu suficient in tratamentul bolii celiace. Exista cazuri in care deteriorarea intestinului este intr-un stadiu avansat, astfei incat dureaza mai mult pana la refacerea acestuia.
Intrebarea pe care ne-o punem in mod firesc acum este: poate fi tinuta sub control boala celiaca?
Da, insa drumul este lung pana organismul se va reface. Ganditi-va ca ceea ce s-a stricat in ani de zile de suferinta nu se poate repara intr-o zi, si ca nu exista o pilula magica pe care o luam si ne vindecam imediat. Trebuie sa fim rabdatori si sa nu renuntam la lupta si mai ales sa nu uitam vorbele marelui Seneca: “Sa iti doresti sa fi sanatos este o parte din sanatate”.
Comentarii 1
Buna ziua,fetita de 12 ani cu intoleranta la grau,alac,morcov si rosie(exact in aceasta ordine %) a urmat 2 luni strict regimul fara gluten,morcov si rosie, i s-a recomandat Daosin iar rezultatele au fost vizibile(stranut excesiv cu trat injectabil pt asta in unele momemte,are si astm alergic cronic stabilizat,si sughituri frecvente). Insa dupa cele 2 luni (2018) nu a mai vrut sa tina acest regim. Momentan este in trat cu Nexium20mg/zi timp de 14 zile(pt reflux si ph metrie foarte proasta) iar azi mergem sa repetam analizele. In caz ca iar nu ies bine ce perioada trebuie sa tina regimul GF? Multumesc. Este pacienta dr. Stanciu Adrian