Gasesti mai jos 20 de surse de contaminare cu gluten, la care probabil nu te-ai gandit. Tine cont de sfaturile mentionate mai jos, pentru a tine o dieta fara gluten 100% corecta!
- Bauturile din orez si soia, deoarece in procesul lor de productie se pot utiliza enzime de orz.
- Un sfat prost de la angajatii magazinului cu produse alimentare (De exemplu: daca va sunt recomandate alacul si kamutul, retineti ca acestea contin gluten, deoarece sunt varietati de grau si nu sunt bune pentru persoanele cu boala celiaca).
- Contaminarea incrucisata. De obicei, acest lucru se intampla in magazine in cazul folosirii aceleiasi palete de la un produs ce contine gluten la altul fara gluten sau la folosirea aceluiasi prajitor de paine in cazul prajirii celor doua tipuri de paine cu/fara gluten.
- Lotiuni, creme (in primul rand pentru cei cu dermatita herpetiforma).
- Timbre, plicuri sau alte etichete. Nu folositi limba pentru a le umezi inainte de lipire.
- Pasta de dinti si apa de gura. Cei care sufera de boala celiaca trebuie sa fie atenti la aceste produse deoarece unele sortimente pot contine gluten ascuns.
- Medicamente: multe contin gluten.
- Cereale (mixuri): mai contin aromatizanti malt, sau alt ingredient de baza non gluten free.
- Unele marci de hartie de orez. Hartia de orez are multe utilizari dar in bucatarie hartia de orez este folosita pentru a face rulouri de primavara, un fel de mancare specific bucatariei asiatice
- Amestecuri de sos si sosuri (sos de soia, sos de pește, sos picant, muștar, maioneza, etc)
- Inghetata. Multe tipuri de inghetata sunt deja fara gluten, dar unele pot conține ingrediente din grau, cum ar fi amidonul din grau, maltul sau unele culori artificiale si arome.
- Supele instant si conservele si amestecurile de condimente uscate pentru sos.
- Laxativele.
- Prepararea la gratar a alimentelor la restaurant – gratarul poate fi contaminat.
- Alimentele prajite la restaurant – grasimea in care se prajesc alimentele poate fi contaminata.
- Condimentele macinate – faina de grau este uneori folosita pentru prevenirea aglomerarii.
- Ciocolata.Unele tipuri pot conține biscuiti crocanti sau coloranti care ar putea contine gluten sau pot fi prelucrate pe echipamente pe care se prelucreaza si alte produse cu gluten.
- Muraturile. Daca se foloseste otetul din malt la prepararea acestora atunci nu pot fi consumate de celiaci, deoarece acest otet este obtinut prin fermentarea orzului.
- Mezelurile. Carnea prelucrata, cum ar fi carnatii, salamurile, cremwurstii sau hamburgerii, contine aditivi alimentari care pot avea gluten. Verificati cu atenție etichetele inainte de a cumpara aceste produse.
- Rujul. Acesta poate ajunge usor de pe buze in gura si apoi in stomac.
Sursa foto: pexels.com
Comentarii 2
Mulțumesc
Vreau sa gatesc cat mai corect pentru mine.