Viata fara gluten poate fi o provocare, mai ales la inceput! Dana ne va povesti in randurile de mai jos, ce a inseamnat pentru ea diagnosticul de celiachie, cum i-a schimbat viata si cum a facut fata cu succes acestei provocari.
Scopul acestor povesti despre depistarea celiachiei este de a va arata cu ce simptome, boli, greutati se confrunta celiacii in demersul lor de diagnosticare. In cazul in care prezentati simptome similare, aceste articole ar trebui sa va ridice un semn de intrebare si sa va indrume sa va faceti analizele pentru depistarea celiachiei cat mai rapid! Astfel, puteti trece mai usor prin acest proces.
Chiar daca lucrurile se misca inca incet in Romania, in ceea ce priveste informarea populatiei cu privire la celiachie si gluten, speram noi ca aceste articole sa ajunga la urechile a cat mai multi oameni si astfel, sa inteleaga ce inseamna celiachia, cum este viata pentru un celiac si cat de importanta este o dieta fara gluten pentru acesta.
Daca si voi doriti sa va spuneti povestea in cadrul acestei campanii de informare, va rugam sa cititi acest articol.
P.S. In cazul in care sunteti in cautare de clinici sau medici din Romania pentru diagnosticare, am creat o harta interactiva bazata doar pe recomandarile membrilor comunitatii celiaci.ro! O gasiti aici.
Vezi aici toate povestile de pana acum:
- Alina Grigore – S-a vindecat de cancer si urmeaza acum o dieta fara gluten. Citeste povestea impresionanta a Alinei!)
- Velciu Doriana Peripetii de mamica | Depistarea celiachiei la copil
- Maria Depistarea intolerantei la gluten – o noua sansa la viata!
- Nicoleta [Ne-]Diagnosticarea celiachiei | Lupta unei mame cu sistemul medical din Romania
Un articol scris de Dana (Pseudonim – Autoarea a dorit sa ramana anonima).
Stările de oboseală, durerile abdominale şi articulare făceau parte din viaţa mea de când mă ştiu. Nu-mi amintesc să fi avut zile în care puteam să spun că mă simt bine. De cele mai multe ori, după ce mâncam paste, evident că din grâu, mă simţeam foarte rău şi mereu spuneam că nu ar trebui să am starea respectivă, deşi mai târziu am înţeles că lucrurile pot sta cu totul altfel. Abia în liceu, după mulţi ani de chin presăraţi cu multă făină de grâu, asta pentru că prăjiturile şi pâinea erau mâncărurile mele preferate, am descoperit că viaţa mea se poate schimba.
Într-o zi de weekend, imediat după ce am savurat un ştrudel, am început să mă simt rău, mult mai rău decât de obicei. Până spre seară starea mea s-a agravat. Panicată şi văzând că nimic nu mă face mai bine am ajuns la spital. Acolo, diagnosticul a fost: „toxinfecţie alimentară”. Am fost sfătuită ca timp de câteva zile să mănânc „uscături”. Bineînţeles, pâine prăjită şi covrigi. Nu cred că mai este nevoie să spun ce a urmat după această „cură”. Ideea este că după o perioadă corpul meu o luase razna, aveam extremităţile umflate şi pete roşii peste tot.
Începutul nu a fost uşor.
Începutul nu a fost uşor. Multe analize, mulţi bani cheltuiţi de părinţii mei pentru a afla ce este în neregulă cu mine. De la fiecare medic consultat primeam un răspuns diferit. Niciodată nu era acelaşi. La unele laboratoare analizele erau într-un fel, la altele se schimba situaţia. Drept este că am fost chinuită o perioadă lungă de timp şi bineînţeles că mâncam de toate. Cum să crească sănătos copilul dacă nu are un regim alimentar echilibrat, cu de toate?
Într-un final a venit şi diagnosticul. Am fost panicată, nu mă gândeam că pot să renunţ la prăjiturile făcute cu drag de mama, la plăcintele rumene scoase din cuptorul bunicii. Nu ştiam că există o alternativă pentru acestea şi că pot folosi o altfel de făină. Cert este că nu mai mănânci la fel de des astfel de produse şi nu le găseşti la chioşcul de lângă bloc. La 19 ani am primit vestea că trebuie să urmez un regim fără gluten, dar recunosc că nu am putut să renunţ din prima la alimentele care îmi făceau rău. Asadar asa a inceput viata fara gluten…
Timp de un an an am avut perioade în care respectam regulile, după care mâncam clătite din făină de grâu, iar regretul venea după ce le savuram. La un an de la diagnosticare, după ce mi-am dat seama că îmi explodează corpul de durere am hotărât să spun stop. Aşa că, de cinci ani ţin regimul cu stricteţe şi am observat că viaţa mea s-a schimbat în bine.
De cinci ani ţin regimul cu stricteţe şi am observat că viaţa mea s-a schimbat în bine.
Recunosc, nu mi-a fost deloc uşor să înţeleg ce aduce după sine această boală şi cum viaţa mea, dar şi a celor din jur urma să se schimbe. Am avut şi încă am norocul de a avea lângă mine persoane care îmi respectă regimul alimentar şi care mă ajută. Asta înseamnă că ori de câte ori sunt acasă nu există produse din făină de grâu, orz, secară sau ovăz. Şi chiar dacă există câteva, sunt sigură că sunt ascunse foarte bine de ochii mei.
Am înţeles că atunci când merg la cumpărături trebuie să am mai mult timp pentru asta, pentru că sunt nevoită să citesc fiecare etichetă, să am grijă ce ingrediente sunt în produsele pe care le cumpăr. Recent, am aflat că nici ouăle nu trebuie să mai existe pe lista mea de cumpărături, iar cacaoa îmi este interzisă de medici încă din copilărie. Cu atât mai mult s-a complicat procesul de găsire a unor alimente potrivite pentru mine, dar mă bucur că reuşesc să fac faţă situaţiei de acum.
Am întîlnit multe persoane care simt nevoia să îţi ofere un covrig, pentru că spun ei că nu-ţi face rău sau oameni care te privesc aşa încât să ai impresia că a mânca diferit este ceva rău. În schimb, aproape toţi medicii la care am ajuns de vreo doi ani încoace m-au tratat ca pe un om normal. Am primit sfaturi şi ajutorul ori de câte ori am avut nevoie.
Mă bucur că au început să apară pe piaţa din România din ce în ce mai multe produse fără gluten. E drept că regimul acesta este costisitor. Sper doar ca oamenii să devină din ce în ce mai coştienţi că un regim, fie el fără gluten sau fără produse la care sunt alergici, le poate salva viaţa.
Dacă ai fost diagnosticat cu boală celiacă te sfătuiesc să nu fii descurajat!
Dacă ai fost diagnosticat cu boală celiacă te sfătuiesc să nu fii descurajat. Viitorul poate arăta mult mai bine fără kilogramele de făină de grâu pe care le-ai ingera în mod normal. Faptul că te vei simţi mult mai bine mâncând produse fabricate special pentru problema pe care o ai te va face să te trezeşti dimineaţa cu zâmbetul pe buze.
Să fii diferit de ceilalţi nu este ceva rău. De multe ori avem grijă de aspectul exterior, dar schimbarea porneşte din interior, iar acest lucru va fi observat de cei din jur mult mai repede şi cel mai important, tu vei vedea că eşti un alt om care îşi va putea duce la capăt planurile pe care le are, fără să fie întrerupt de dureri, oboseală şi indispoziţie. Energia şi frumuseţea vin din interiorul tău.
Sursa foto: Pexels.com
Comentarii 2
multumesc
Am descoperit de foarte putin timp ca am intoleranta la gluten. Ma adaptez usor la o dieta fara gluten,dar am nevoie de ajutor sa o diversific. Cred ca aceasta intoleranta nu este o piedica in a avea o viata normala.