despre boala celiaca - interviu Oana Belei

Dr. Oana Belei – despre boala celiaca | Interviu

In randurile de mai jos, Dr. Oana Belei va raspunde la anumite intrebari despre boala celiaca, pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine aceasta afectiune. Pentru consultatii, o gasiti in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Timisoara, dar si la Medicover Timisoara.

banner-magazin-celiaci

Care sunt categoriile de subiecţi la care trebuie efectuat screening-ul bolii celiace?

Forma clasică de boală celiacă se manifestă cu boală diareică cronică şi sindrom de malabsorbţie.Screening-ul celiachiei trebuie efectuat în toate cazurile cu boală diareică cronică.

În ultima perioadă însă, s-a dovedit creşterea numărului de forme atipice, pauci-simptomatice sau chiar silenţioase de boală celiacă. De aceea se recomanda testarea serologică pentru celiachie şi în rândul unor categorii de pacienţi consideraţi “cu risc” precum: cei cu deficit statural izolat, cu constipaţie cronică, cu anemie carenţială feriprivă non-responsivă la terapia orală cu fier, cu dermatită herpetiformă, cu deficit selectiv de IgA sau în rândul pacienţilor cu boli autoimune (diabet zaharat tip I, tiroidită autoimună ) sau anumite afecţiuni genetice (sindrom Down). De asemenea, ar trebui testate toate rudele de gradul I ale unui pacient confirmat cu boală celiacă, deoarece incidenta bolii este  mai crescută în rândul acestora.

Sunt mai predispuşi pacienţii cu  diabet zaharat de tip I să facă boala celiacă?

Pacienţii  cu cele două afecţiuni menţionate au un fond genetic  comun  printr-o anumită constelaţie HLA DQ. De aceea, incidenţa bolii celiace în rândul pacienţilor cu diabet zaharat e mai mare faţă de populaţia generală. În consecinţă se recomanda testarea serologică pentru celiahie în rândul tuturor pacienţilor cu diabet zaharat de tip I chiar şi în absenţa simptomelor digestive.

Pentru a diagnostica toate cazurile de boală celiacă, chiar şi cele atipice sau silenţioase, s-ar putea efectua testarea în masă a tuturor indivizilor care consumă gluten?

Screening-ul serologic al populaţiei generale ar identifica majoritatea cazurilor nerecunoscute de enteropatie glutenică, dar screening-ul populaţional de masă în boală celiacă nu este unanim acceptat, deoarece nu s-a demonstrat potenţialul cost/beneficiu. Screening-ul serologic ţintit într-o populaţie ce asociază factori de risc este considerat  actualmente cea mai eficientă strategie, luând în calcul raportul cost-eficienţă.

Biopsia intestinală este obligatorie în  procesul de diagnosticare a bolii celiace?

Răspunsul este afirmativ, cu o singură excepţie conform celui mai recent Ghid de diagnostic al bolii celiace elaborat de Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică. Biopsia intestinală poate fi omisă în cazul pacienţilor cu simptome sugestive pentru boala celiacă, cu titrul anticorpilor anti-transglutaminază tisulară  pozitiv, crescut de mai mult de 10 ori faţă de valoarea normală, cu anticorpi anti-endomisium pozitivi şi cu haplotip HLA DQ2 sau DQ8.

Sursa foto: www.medicover.ro

Comentarii 1

  1. Dacă am dermatita herpetiformă mai trebuie să fiu testat pentru boala celiaca? Glutenul îmi face rău și nu mai vreau să mănânc produse care îl conțin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *