Afla care sunt riscurile atunci cand ai boala celiaca si consumi gluten, de la constipatie si pana la colica ulcerativa, totul din articolul urmator.
Boala celiaca este o boala autoimuna, in care peretele intestinului subtire este inflamat si deteriorat, impiedicand absorbtia intestinala in mod corespunzator a substantelor nutritive. Persoanele cu aceasta afectiune au o reactie imunitara adversa atunci cand consuma produse care contin o proteina numita gluten, pe care o gasim in grau, secara sau orz si derivate.
Boala celiaca poate sa apara la orice varsta.
Simptomele prezente in copilerie si adolescenta pot fi gastrointestinale, cum ar fi balonare, constipatie, diaree si flatulenta.
Simptome extra-intestinale pot include dermatita herpetiforma (eruptii cutanate si prurit), migrene sau dureri de cap cronice, oboseala recurenta, tulburari de crestere, ulcere aftoase (ulceratii la nivelul gurii), pubertate intarziata, dureri articulare si chiar dureri la nivelul oaselor. In cazul unor copii pot exista chiar si tulburari de dispozitie, cum ar fi cele din spectrul autistic, depresie sau anxietate.
In schimb, majoritatea adultilor cu boala celiaca prezinta simptome extra-intestinale care pot fi legate de efectele prelungite ale malabsorbtiei de nutrienti. Acestea pot include:
- Incapacitatea de a mentine o greutate sanatoasa sau pierderea brusca, inexplicabila in greutate.
- Malnutritie
- Osteoporoza (scaderea densitatii osoase care duce la oase slabe, poroase sau fragile)
- Anemie cu deficit de fier, folat sau vitamina B12
- Intoleranta la lactoza
- Oboseala cronica
- Depresie si iritabilitate generala
- Probleme dentare.
Boala celiaca este o afectiune ce persista toata viata, ceea ce inseamna ca simptomele vor fi prezente si chiar se vor agrava atata vreme cate nu sunt luate masurile necesare pentru tratament.
Vestea buna este ca aceasta afectiune poate fi controlata complet prin implementarea unor masuri dietetice, ceea ce inseamna ca nu este necesara medicamentatia pe toata durata vietii ca si in cazul altor afectiuni cronice.
Cu toate acestea, exista persoane pentru care aceste masurile dietetice par greu de implementat si dificil de mentinut.
Din pacate, aceste persoane pot incerca sa mascheze simptomele bolii cu medicamente antiinflamatorii sau chiar antiacide, care creeaza o falsa impresie ca problema a fost rezolvata, insa nu este deloc asa.
Medicamentele simptomatice nu trateaza cauza, ele se adreseaza doar semnalelor pe care organismului le da cu scopul de a indica o problema.
Pe langa evolutia negativa a bolii, aceste medicamente utilizate pe termen lung pot sa aduca diferite reactii adverse.
Boala celiaca netratata
Indiferent de varsta, pentru persoanele cu boala celiaca este esential sa nu consume gluten.
Daca boala celiaca este nediagnosticata sau netratata si se continua consumul de gluten, pot sa apara mai multe probleme de sanatate si complicatii.
Exista o conceptie gresita, cum ca, o cantitate mica de gluten este inofensiva. Ei bine, aceasta informatie este eronata si poate pune in pericol buna-starea pacientului, declansand simptome adverse si complicatii pe termen lung. Mai ales in cazul in care simtomele sunt ameliorate de medicamente si glutenul se strecoara tot mai des in dieta.
Persoanele cu boala celiaca prezinta un risc de 2x mai mare de a dezvolta boli coronariene si un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta cancere la nivelul intestinului subtire (1).
Boala celiaca netratata poate duce la dezvoltarea altor tulburari autoimune, cum ar fi diabetul de tip I si scleroza multipla (SM), precum si multe alte afectiuni, inclusiv dermatita herpetiforma, anemie, osteoporoza, infertilitate si avort spontan, afectiuni neurologice precum epilepsia si migrene, statura scurta, boli de inima si cancere intestinale.
Am enumerat cateva efecte in linii mari, dar haideti sa le luam pe rand.
Efecte ale bolii celiace netratate
In boala celiaca, tractul gastro-intestinal (GI) este tinta principala a unui atac imunitar neobisnuit, atunci cand persoana mananca gluten. Mai precis, vilii (proiectii mici prezente in intestinului subtire) sunt distrusi treptat de raspunsul inflamator la gluten.
Acest lucru poate duce la efecte in lant. Primele semnale apar la nivel gastrointestinal, cum ar fi balonarea, diareea, gazele si constipatia.
Dupa care, pentru intre 45-85% dintre persoane apare diareea cronica. Daca aceasta nu este controlata, poate duce la simptome mai grave, cum ar fi crampe abdominale, scaune sangeroase, deshidratare severa, oboseala, dureri de cap, febra si greata.
Exista studii care indica o asociere crescuta intre boala celiaca si boala Crohn – Boala Crohn este o afectiune digestiva cronica in care unele parti ale tractului gastro-intestinal se inflameaza grav. Aceasta face parte dintr-un grup de afectiuni numit in mod colectiv sindrom de intestinului iritabil (IBD) (2).
Cele mai frecvente simptome ale bolii Crohn pot include hemoragia rectala, diaree, varsaturi, greata, pierderea poftei de mancare, scadere semnificativa in greutate, oboseala si crampe abdominale.
Colita ulcerativa
Colita ulcerativa este un alt tip de boala a intestinului iritabil (IBD). Spre deosebire de boala Crohn care poate afecta toate partile tractului gastro-intestinal; colita ulcerativa se caracterizeaza prin inflamatia numai a rectului sau a intestinului gros (colon) sau a ambelor.
Colita ulcerativa cronica este adesea caracterizata de puroi, mucus si sange in scaun. Acest lucru poate fi insotit de sangerari rectale, precum si de alte simptome, cum ar fi febra, diareea, durerile de stomac, apetitul scazut, greata, scadere in greutate si malnutriti. In cazurile severe, pacientul poate prezenta ochi inflamati, rani la nivelul gurii, dureri si umflaturi articulare, anemie si probleme ale pielii.
Cercetarile au aratat ca poate exista o legatura intre boala celiaca si colita ulcerativa (3).
In plus, colita ulcerativa si boala celiaca sunt ambele afectiuni legate de imunitate cu un posibil fond genetic partajat. Exista, de asemenea, o suprapunerea a anumitor simptome.
Constipatia
Constipatia este un alt simptom timpuriu al bolii celiace. In boala celiaca se producere o degradare a vilozitatilor care acopera peretele interior al intestinului subtire. Aceste proiectii asemanatoare unor degete de dimensiune foarte mica, au sarcina de a absorbi substantele nutritive din materia alimentara digerata.
Villi intestinali afectati de boala celiaca netratata, nu pot absorbi in mod eficient substantele nutritive si elimina apa in mod suplimentara din alimente. Acest lucru are ca rezultat un scaun uscat, ingrosat si rezistent motilitatii, ducand la constipatie.
Pancreasul este un organ digestiv, responsabil de producerea enzimelor digestive. Cand se inflameaza, rezulta o afectiune numita pancreatita. Daca nu este tratata, pancreatita cronica poate provoca leziuni permanente si complicatii severe de sanatate, inclusiv diabet, malnutritie si afectiuni tiroidiene.
Potrivit unui studiu din 2007 care a implicat 14.000 de pacienti, exista o legatura semnificativa intre boala celiaca nediagnosticata sau netratata si pancreatita cronica (4). Aceasta concluzie este sustinuta de studiu analitic din 2012, care a aratat ca pacientii celiaci din Suedia pot avea un risc de trei ori mai mare de pancreatita (5).
Malnutritia
Boala celiaca netratata intretine o stare constanta de inflamatie la nivelul intestinului subtire care intervine absorbtiei de nutrienti, vitamine si minerale; care pe termen lung implica un risc major de malnutritie.
Datorita acestor carente nutritionale, organismul nostru nu mai poate combate eficient infectiile si sa mentina procesele biologice.
Vitaminele care pot prezenta un risc de absorbtie sunt: vitamina A, vitamina B12, vitamina D, niacina si riboflavina
Malabsorbtia poate duce la o absorbtie deficitara a vitaminelor A, D, B12, B3, B2, folat; dar si minerale precum fierul, calciu, zinc, magneziu si multe altele. Aceste carente scad puterea de aparare a organismului si cresc riscul afectiunilor precum anemie, osteopenie, osteoporoza dar si alte complicatii.
De asemenea, poate fi afectata si functia cognitiva, apar simptome ca si oboseala cronica, ameteli, confuzie, iritabilitate, dificultati de concentrare.
Subnutritia severa poate provoca, de asemenea, anxietate, depresie, scadere drastica in greutate, abdomen protubert, piele si par uscate si ochi scufundati.
La copiii cu boala celiaca, malnutritia poate provoca subdezvoltare si tulburari de crestere.
Eruptii cutanate (dermatita herpetiforma)
Dermatita hipertriforma se caracterizeaza printr-o eruptie la nivelul pielii, cu vezicule care dau o senzatie de arsura si mancarime. Localizarea eruptiilor este de obicei pe spate, pe scalp, pe fese, pe genunchi si pe coate.
Eruptiile cutanate apar predominant la persoanele cu boala celiaca, fiind uneori considerate un indiciu al afectiunii celiace. Intre 15 si 25% dintre pacientii celiaci au acest tip de dermatita, potrivit NIH.
Intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza este o afectiune in care persoana nu poate digera, absorbi sau tolera lactoza, un tip simplu de zahar pe care il intalnim in produsele lactate.
Intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce o cantitate adecvata de lactaza, o enzima care este responsabila de digestia si descompunerea lactozei.
Lactoza nedigerata odata ajunsa in colon, unde interactioneaza cu bacteriile intestinale de la acest nivel, lucru duce la probleme digestive precum diaree, exces de gaze, balonare, greata sii disconfort abdominal.
Cauza acestei intolerante este reactia inflamatorie data de gluten care degradeaza vilozitatile si implicit, dauneaza celulelor care produc lactaza impiedicand productia acestei enzime.
Infertilitate
A fost propus ca boala celiaca netratata poate fi responsabila in anumite cazuri de infertilitate atat la barbati cat si la femei, a caror cauza este inexplicabile.
O meta-analiza, din 2014 publicat in revista Arquivos de Gastroenterologia, oamenii de stiinta au descoperit o prevalenta crescuta a infertilitatii la pacientele cu boala celiaca nediagnosticata. Aceasta prevalenta nu a fost valabila si pentru pacientele care aveau deja un diagnostic de boala celiaca si respectau dieta (6).
Acest rezultat pare sa coincida cu cel al unui studiu studiu danez publicat in Human Reproduction. Dupa analiza dosarelor medicale a 6.319 femei celiace si compararea cu cele a 63.166 femei non-celiace, cercetatorii au ajuns la concluzia ca boala celiaca netratata poate creste riscul de infertilitate si complicatii ale sarcinii, cum ar fi avortul spontan (7).
Aceste rezultate sugereaza ca importanta diagnosticul precoce al bolii celiace si respectarea dieteti fara gluten.
Medicina este intr-o continua evolutie si diagnosticul bolilor este tot mai eficace, insa trebuie sa fim si noi atenti la semnalele pe care corpul nostru le transmite.
Pentru a evita agravarea starii de sanatate fiti atenti la nevoile corpului inainte de oricare altele, apelati al ajutor de specialitate, informati-va din surse sigura si implementati masurile de protectie necesare functionarii optime a organismului.
Bibliografie:
- https://celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/
- https://academic.oup.com/ibdjournal/article/11/6/528/4683987?searchresult=1
- https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-015-0370-7
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17702659/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3494459/
- https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-28032014000200144&lng=en&nrm=iso&tlng=en
- https://academic.oup.com/humrep/article/33/8/1538/5038411
Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician
Comentarii 5
Vreau sa stiu totul in legatura cu bola mea multumesc
Multumesc pentru sugestii. Foarte utile pentru sotia.
Ma confrunt cu balonari neexplicabile si o dermatita la nivelul scalpului.
Fac investigatii in acest sens.
Insa unele simptome descrise aici imi dau serios de gandit.
De aceea vreau sa fiu informata, evident ca voi incerca si varianta fara gluten asta e clar .
Poate concomitent cu investigatiile efectuate gasim solutia cea mai optima pt situatia creata .
Eu cu ajutorul dv si d na dr internista la care sunt .
Cu recunostinta pt tot ce faceti ! 🙂
Mulțumim frumos pentru aceste informații atât de utile….
Sufar de boala celiaca, intoleranta la lactoza si diabet zaharat tip 1, de aceea confirm tot ce ati prezentat in acest articol foarte util cititorilor dvs. Felicitari!