Veti gasi in cele ce urmeaza 11 retete de prajitura fara gluten gustoase, facute in casa de cititorii Celiaci.ro cu faina Schar fara gluten. >>>
1. Biscuiti cu migdale, merisoare si stafide
Reteta creata de Mandita Natalia
INGREDIENTE:
- 350 g făină schar
- 7 g drojdie uscata
- 1 vârf sare
- 140 g zahăr pudră
- 1 pachet zahăr vanilat free gluten
- 70 g griș gluten free
- 50 ml apă
- 100 ml lapte
- 50 ml suc de mere
- 50 g stafide
Pentru decor:
- 1 castron mic de migdale
- zahăr pudră
INSTRUCTIUNI:
- Pune făina într-un castron mare. Adaugă și amestecă drojdia uscata gluten free, sare, zahăr pudră, zahărul vanilinat și grișul.
- Adaugă apa, laptele și sucul de mere. Frământă toate ingredientele până vei obține un aluat neted.
- Adaugă la final stafidele și frământă din nou.
- Acoperă aluatul în folie alimentară și lasă la odihnă timp de 30 minute la temperatura camerei.
- Presară pe blatul de lucru puțină făină și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor. Aluatul trebuie să aibă aprox 2 cm grosime.
- Cu ajutorul unei matrițe decupează biscuiții.
- Așază bucăți de migdale pe fiecare biscuit. Apasă cu mâna migdalele pentru a intra în aluat.
- Așază biscuiții într-o tavă tapetată cu foaie de copt.
- Coace biscuiții într-un cuptor preîncălzit la 180°C timp de 20 – 25 minute.
- Când s-au răcit, biscuiții pot fi pudrați cu zahăr pudră gluten free
2. Gomboti cu prune
Reteta creata de Nic Mand
INGREDIENTE:
- Jumatate kg de prune fara samburi
- 1 kg de cartofi fierti
- 400 de grame faina Schar
- 200 gr pesmet fara gluten sau gris (am incercat ambele variante)
- 1 ou
- 3 linguri de ulei
- Un praf de sare
- 100 gr zahar
- 100 gr unt
INSTRUCTIUNI:
- Cartofii fierti se scurg si se mixeaza, se adauga uleiul, oul, sarea, zahar daca se doreste. Se framanta cu mana pana iese ca un aluat.
- Apoi faina. Faina pui pana iti dai seama daca poti inveli pruna. Niciodata nu e gramajul fix la gomboti, faina fara gluten are textura diferita. Prunele se pun in zahar si se lasa jumatate de ora.
- Se pune untul la topit in tigaie, apoi pesmetul sau grisul, apoi zaharul. Pana prinde o culoare aramie. Nu lasati prea mult ca se caramelizeaza zaharul si nu mai puteti tavali gombotii.
- Imbracati pruna cu amestecul rezultat din cartof, faina, ou, ulei, sare.
- Le puneti la fiert pana se ridica la suprafata, se scot cu o spatula.
- Apoi o dati prin pesmetul tras in unt cu zahar.
3. Chec cu nuci și ciocolată
Reteta creata de Loredana Ionașcu
INGREDIENTE (pentru două checuri):
- 10 ouă (separate)
- 400 g zahăr tos
- 400 g făină Schar Mix C Patisserie
- 8 linguri ulei
- un praf de sare
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- un plic praf de copt
INSTRUCTIUNI:
- Se bat albușurile (cu mixerul) spumă împreună cu sarea, zahărul vanilinat și zahărul tos (adăugat treptat) până obținem o consistență tare, ca de bezea.
- Separat, amestecăm gălbenușurile cu uleiul și adăugăm amestecul obținut peste albușuri, încorporându-le cu o spatulă.
- Praful de copt se amestecă cu făina, pe care o adăugăm treptat peste compoziție, amestecând ușor.
- Compoziția astfel obținută se împarte în două, o parte o amestecăm cu nucă mărunțită la cuțit, iar cealaltă parte cu ciocolata (fără gluten și lactoză) tăiată bucăți mici.
- Punem fiecare compoziție în câte o tavă de chec (tapetată cu ulei și faină/ hârtie pentru copt) și dăm totul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aproximativ 30′-40′.
4. Brioșe cu ciocolată/ afine
- 8 ouă mici/ 6 ouă mari
- 300 g zahăr
- 200 g unt/ margarină
- 150 ml lapte
- 500 g făină Schar Mix C
- 1 esență vanilie/ lămâie
- un praf de sare
- 1 praf de copt
- ciocolată
- afine
- Se amestecă cu mixerul zahărul și untul/ margarina (la temperatura camerei), apoi se adaugă ouăle întregi (unul câte unul), esența, praful de sare și mixăm în continuare până obținem o consistență cremoasă.
- Încorporăm praful de copt în făină, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de făină (puțin câte puțin) și din cea de lapte, continuând să mixăm.
- Punem și restul de făină și lapte, amestecând în continuare.
- În funcție de consistența obținută, mai putem adăuga făină sau lapte. Compoziția trebuie să fie legată, nu fluidă.
- Împărțim compoziția astfel obținută în două părți, în prima încorporăm bucățele de ciocolată, iar în cealaltă afine.
- Turnăm totul în forme de brioșe unse cu ulei și le punem la cuptorul preîncălzit la 180° pentru aproximativ 40′.
5. Briose
Reteta creata de Nic Mand
INGREDIENTE:
- 100 g făină Schar Mix C
- 2 buc ouă
- 2 linguri sare
- 50 ml ulei de măsline
- 100 ml lapte
- 10 g amidon de porumb
- 100 gr ciocolata fara gluten
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 lingură suc de lămâie
INSTRUCTIUNI:
- Mixează bine ouăle împreună cu uleiul de măsline și laptele.
- Într-un castron separat, amestecă făina , amidonul de porumb și sarea.
- Folosește o spatulă și amestecă de jos în sus.
- Adaugă bicarbonatul stins cu zeama de lămâie și continuă amestecarea cu ajutorul spatulei.
- Unge cu puțin ulei formele de brioșă.
- Toarnă compoziția în formele de brioșă fără a depăși 2/3 din înălțimea fiecărei forme. Adauga bucati de ciocolata
- Coace brioșele într-un cuptor preîncălzit la 180°C timp de 20 -25 minute. Daca vrei poti topi ciocolata si poti imbraca niste boabe de struguri in ciocolata.
6. Vafe
Reteta creata de Loredana Ionașcu
INGREDIENTE:
- 5 ouă separate
- 100 g zahăr tos
- 400 ml lapte (fără lactoză)
- 300 g făină Schar Mix C Patisserie
- 100 g margarină
- 1 esență de vanilie
- 1 praf de copt (fără gluten)
- un praf de sare
INSTRUCTIUNI:
- Într-un bol punem făina, zahărul, sarea, esența de vanilie, praful de copt, gălbenușurile, untul topit și laptele călduț (adăugat treptat) și amestecăm totul cu un tel pànă ce toate ingredientele s-au încorporat.
- Separat, batem spumă albușurile cu puțină sare, apoi le încorporăm în compoziția de mai sus.
- Într-un aparat de făcut vafe, pe care l-am uns cu ulei, turnăm cu un polonic compoziția, până ce coacem toate vafele.
- Le puteți servi alături de înghețată (eu am făcut înghețată în casă, cu ciocolată, banane și căpșuni, fără gluten și lactoză) și asezonate cu fructe.
7. Prăjitură cu cacao și cremă de lapte cu vanilie
Reteta creata de Loredana Ionașcu
INGREDIENTE:
Blat:
- 6 ouă separate
- 200 g zahăr tos
- 200 g făină Schar Mix C Patisserie
- 3 linguri ulei
- 1 esență de vanilie
- 1 praf de copt (fără gluten)
- 3 linguri cacao
- un praf de sare
Cremă:
- 500 ml lapte (fără lactoză)
- 150 g zahăr
- 50 g făină Schar Farina (…for cremes)
- 3 ouă întregi
- 1 esență de vanilie
- 200 ml frișcă lichidă (Hulala fără gluten și fără lactoză)
INSTRUCTIUNI:
Blat:
- Într-un bol, cu ajutorul mixerului, batem albușurile cu zahărul.
- Separat, amestecăm gălbenușurile cu sarea, esența și uleiul, apoi le încorporăm în albușurile bătute spumă cu zahărul și mixăm în continuare până obținem o consistență cremoasă.
- Praful de copt și cacaua le amestecăm cu făina, apoi, cu o spatulă le încorporăm în compoziția de mai sus.
- Punem prăjitura în cuptor, la foc mediu, pentru 30′-40′.
Crema:
- Într-un bol, amestecăm ouăle, zahărul, esența de vanilie și făina.
- Punem laptele la fiert, iar când ajunge la momentul de fierbere, adăugăm compoziția anterioară, amestecând continuu, la foc mic, până se îngroașă.
- O lăsăm 10 minute să se răcorească, apoi adăugăm frișca lichidă și mixăm totul până obținem o cremă fină, aerată.
- După ce s-a răcit blatul, îl tăiem pe din două și îl umplem cu jumătate din cremă.
- Cealaltă jumătate o punem peste partea a doua blatului.
- Decorăm cu ciocolată (fără gluten și lactoză) dată pe răzătoare și zmeură.
8. Turta dulce
Reteta creata de Laura Mihailu (Mutică)
INGREDIENTE:
- 250g faina schar Farina
- 100g miere de albine
- 1 ou
- Condimente după gust (scorțișoară,nucșoară,cuișoare,coaja de portocala)
- 50g margarina Alsan
- Un vârf de cuțit bicarbonat
INSTRUCTIUNI:
- Se topesc mierea cu margarinabși condimentele,apoi se adaugă oul in faina amestecata cu bicarbonat și un praf de sare.
- Se frământă și se dă la rece pentru 24h.
- Apoi se întinde foaie de 5mm grosime,se decupează și se coace 7-8 min la 180grade.
9. Prajitura cu morcov si nuci
Reteta creata de Niculae Mandita
INGREDIENTE:
- 180 g făină Schar
- 175 g zahăr
- 4 buc ouă
- 100 ml ulei
- 145 g griș fara gluten
- 1 pachet praf de copt fara gluten
- 1 pachet zahăr pudră fara gluten
- 200 g iaurt
- 2 morcovi rași
- coaja rasă de la o portocală
- 40 g nuci mărunțite
Pentru sirop:
- 500 g zahăr
- 600 ml apă
- suc de lămâie
Pentru glazură:
- 1 albuș de ou la temperatura camerei
- 250 g zahăr pudră cernut în prealabil
- 2 linguri zeamă de lămâie
INSTRUCTIUNI:
- Pentru sirop, pune la fiert, la foc mediu, zahărul și apa pentru 15 -20 minute.
- Adaugă sucul de lămâie și mai lasă la fiert pentru 2-3 minute. Lasă siropul la răcorit la temperatura camerei.
- Pentru blat, mixează ouăle spumă împreună cu zahărul pudră.
- Adaugă restul ingredientelor și amestecă-le cu o spatulă.
- Toarnă compoziția într-un vas uns și lasă vasul la temperatura camerei timp de 30 minute
- Coace prăjitura în cuptor preîncălzit la 170°C timp de 40 – 45 minute.
- Scoate prăjitura din cuptor, las-o la răcorit pentru 5 minute. Cu ajutorul unei scobitori înțeapă prăjitura din loc în loc.
- Adaugă siropul răcit peste prăjitura și las-o să absoarbă tot siropul.
- Pentru glazură, bate foarte bine cu mixerul albușul, când a devenit spumă adaugă zahărul, lămâia și bate la viteză maximă timp de 8 minute. Să fie atât de bine bătută încât dacă întorci castronul, crema rămâne la locul ei. Eu am pis si fulgi de migdale deasupra. Sa aveti pofta!
10. Prajitura cu branza dulce si stafide
Reteta creata de Adriana Sorohan
INGREDIENTE:
- 4 linguri de faina GF
- 4 linguri de zahar
- 4 oua
- esenta de vanilie
- coaja de lamaie rasa
INSTRUCTIUNI:
- Se separa ouale se bat albusele spuma.
- Galbenusrile freaca cu zaharul si aromele.
- Se adauga faina treptat se adauga albusurile si se amesteca aerat.
- Se pune la copt 1/2 din compozitie intr-o cratita medie tapetata cu putin uleicsi se baga la copt in cuptorul preincins.
- Intre timp se prepara umplutura din 1 cutie de 250 gr branza dulce 2 linguri de zahar 2 oua esenta de vanilie coaja de lamaievrasa si stafide.
- Umplutura se pune peste 1/2 de compozitie cospte deasupra acesteia se pune restul de compzitie ramasa si se da la copt. Se serveste pudrata cu zahar vanilinat.
11. Tort cu crema de ciocolata
Reteta creata de Nicoleta Mihai
INGREDIENTE:
Pentru blat:
- 200 g făină Schar Mix C
- 50 g cacao fara gluten
- 100 ml ulei
- 130 ml lapte
- 3 buc ouă
- 10 g praf de copt fara gluten
Pentru cremă:
- 300 g ciocolată neagră Nestle fara gluten
- 500 g frișcă lichidă
Pentru sirop:
- 300 ml apă
- 100 g zahăr
- esență de rom
Pentru decor:
- 250 g banane taiate felii
- Visine din visinata
INSTRUCTIUNI:
- Blat: mixează ouăle împreună cu zahărul până se obține o spumă fină.
- Adaugă uleiul și laptele și continuă să mixezi.
- Într-un bol amestecă făina cu cacao și praful de copt.
- Adaugă ingredientele uscate peste compoziția de ouă și mixează încă 2-3 minute până se omogenizează.
- Toarnă compoziția într-o tavă de 24 cm cu pereți detașabili.
- Coace blatul timp de 30 min la temperatura de 180°C.
- Lasă blatul la răcit și împarte-l în 3 foi egale.
- Cremă: topește ciocolata în bain-marie.
- Mixează frișca lichidă peste care adaugă ciocolata topită.
- Însiropează foile de blat.
- Cu ajutorul unui poș adaugă peste fiecare strat de blat o cantitate generoasă de cremă de ciocolată.
- Presară bananele taiate felii peste fiecare strat de cremă. Si visine din visinata
Comentarii 1
Bună ziua! Sunt celiaca și am nevoie de aceste rețete. Va mulțumesc!