Obwarzanki

Covrigi Obwarzanki Fără Gluten

Dacă iubești gustul covrigilor polonezi Obwarzanki, însă ai nevoie de o versiune fără gluten, această rețetă este alegerea perfectă. Obții covrigi fraged-crocanti, cu un aspect împletit apetisant, perfecți pentru a fi serviți la micul dejun sau ca gustare pe parcursul zilei.


Ingrediente (pentru aproximativ 7 covrigi)

Aluat

  • 500 g făină Schär Mix B
  • 40 g unt, moale
  • 300 ml lapte
  • 30 g zahăr + 1 lingură zahăr (separat)
  • 10 g sare
  • 2 ouă
  • 16 g drojdie proaspătă

Pentru decor

  • Semințe de mac, rozmarin, sau alte semințe preferate

Mod de Preparare

  1. Pregătește aluatul
    • Dizolvă drojdia proaspătă într-o cantitate mică de lapte călduț.
    • Într-un bol încăpător, adaugă făina Mix B, restul de lapte, zahărul, sarea, untul moale, ouăle și drojdia dizolvată.
    • Frământă aluatul până devine omogen, apoi acoperă-l cu un prosop și lasă-l la dospit timp de 1 oră, într-un loc călduț și ferit de curenți de aer.
  2. Formează covrigii
    • Împarte aluatul în aproximativ 7 porții egale (60 g fiecare).
    • Rulează fiecare porție sub formă de bilă, apoi întinde bilele în fâșii lungi subțiri (ca niște „șuvițe”).
    • Împletește două fâșii între ele și închide capetele sub formă de covrig.
    • Așază covrigii formați pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau ușor unsă cu ulei, acoperă-i și mai lasă-i la crescut încă 30 de minute.
  3. Înfierbântă și opărește
    • Preîncălzește cuptorul cu ventilație la 180°C, așezând grătarul pe nivelul cel mai de jos.
    • Într-o oală încăpătoare, pune apă la fiert împreună cu 1 lingură de zahăr.
    • După ce apa atinge punctul de fierbere, scufundă pe rând fiecare covrig în apă timp de 1-2 minute.
    • Scoate covrigii cu o paletă cu găuri sau polonic perforat și lasă-i să se scurgă ușor, apoi așază-i înapoi pe tavă.
  4. Decorează și coace
    • Presară covrigii cu semințele preferate (mac, rozmarin, susan etc.).
    • Introdu tava în cuptor și coace-i aproximativ 20 de minute, până când se rumenesc ușor. Verifică din când în când, pentru a nu se arde.

Servire și Depozitare

  • Servește covrigii calzi, alături de o cană de ceai sau ca gustare.
  • Se păstrează bine la temperatura camerei, în cutii închise ermetic, până la 1-2 zile.

Poftă bună!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *