Ati fost diagnosticati cu boala celiaca? Nu va speriati ca nu a venit sfarsitul lumii! Sa incercam sa vedem cum ne poate schimba in bine aceasta boala.
In primul rand, dieta fara gluten poate fi sanatoasa daca este tinuta corect, iar faptul ca intrand intr-un supermarket nu mai suntem tentati sa luam primul produs de pe raft, ci incepem sa citim ingredientele de pe ambalaj pentru a alege ce este mai sanatos pentru noi, ne aduce numai beneficii din punct de vedere al sanatatii. Asta inseamna ca ne respectam si ne protejam corpul, il ferim de tot ceea ce ii poate face rau. Daca tinem o dieta fara gluten cu un minim de alimente procesate, atunci e si mai bine!
Odata, un doctor mi-a dat un sfat bun : “Daca iti iubesti copiii sau sotul, mama sau tatal si vrei sa le fii alaturi, sa-i protejezi, invata mai intai sa te iubesti si sa ai grija de tine insuti!”. Asadar, pentru mine acest diagnostic a fost si un indemn spre a avea o alimentatie mai sanatoasa.
Sfatul nr.1: Nu te speria daca ti s-a spus ca ai intoleranta la gluten!
Gandurile negative si stresul pot afecta la nivel celular corpul nostru! Si daca ne gandim bine, sunt alte boli mult mai grave pe lumea asta… Daca ai avut norocul sa gasesti un doctor capabil sa identifice cauza simptomelor tale, e bine, pentru ca primul pas spre o viata mai sanatoasa a fost facut. Acest diagnostic poate parea unul dificil la inceput, insa vei vedea ca nu este chiar asa, iar cu timpul de vei adapta.
Sfatul nr.2: Fii selectiv in alegerea alimentelor!
Informeaza-te in permanenta despre produsele fara gluten aparute pe piata, magazinele care le comercializeaza, firmele producatoare etc. pentru face cea mai buna alegere din punct de vedere al raportului calitate/pret! Iti recomand grupul de Facebook celiaci.ro daca vrei sa fii la curent cu ultimele noutati.
Sfatul nr.3: Schimba-ti stilul de viata!
Mananca mai multe fructe si legume. Inlocuieste, de exemplu, pateul cu branza sau covrigii pe care obisnuiai sa-i cumperi dimineata in drum spre servici, cu un mar, o banana sau oricare alt fruct care iti place.
“Daca iti iubesti copiii sau sotul, mama sau tatal si vrei sa le fii alaturi, sa-i protejezi, invata mai intai sa te iubesti si sa ai grija de tine insuti!”
Sfatul nr.4: Nu cumpara produse neambalate care se vand vrac doar pentru ca vanzatorul spune ca sunt “fara gluten”!
Riscul este prea mare, pot fi contaminate! Mi s-a intamplat sa intru intr-un magazin care comercializa astfel de alimente si cand am intrat in vorba cu vazatorul mi-am dat seama ca nu stie ce este glutenul si nici care sunt conditiile de manipulare a alimentelor fara gluten. A folosit aceeasi paleta si la produsele cu gluten si la cele fara gluten, ceea ce a dus la contaminarea acestora din urma.
Sfatul nr.5: Fii atent la posibilitatea contaminarii alimentelor fara gluten in propria casa!
Daca un membru al familiei tale sau chiar tu ai fost diagnosticat cu intoleranta la gluten ar fi bine ca in casa toti sa manance aceleasi alimente. Am sa subliniez “doar in casa”. Ca sa intelegeti, va dau un exemplu. Taiati painea obisnuita, din faina de grau, pe masa, apoi strangeti firimiturile ramase cu mana. Daca apoi, fara sa va spalati pe maini, luati o felie de paine fara gluten, acesta din urma este contaminata!
Sfatul nr.6: Organizeaza-ti timpul mai eficient!
Iti ia maxim 5 minute sa-ti pregatesti pachetul cu mancare pentru a doua zi. Cauta sa ai in casa mereu paine fara gluten cu care sa-ti faci rapid un sandwich, si mai ales sa ai fructe.
Sfatul nr.7: Nu te grabi sa iei produsele de pe raftul marcat ca avand “Produse fara gluten” fara sa le citesti eticheta!
Citeste cu atentie etichetele produselor inainte de a le cumpara! Se poate intampla ca angajatii supermarketului sa puna si produse care contin gluten pe acest raft (doar pentru ca sunt etichetate ca fiind “BIO”).
Sfatul nr.8: Evita sa mananci la restaurant sau cauta un restaurant care are si meniu “fara gluten”!
Sunt unele restaurante unde meniul este insotit de explicatii privind alergenii, inclusiv daca produsele din meniu contin sau nu gluten, insa tot este riscant deoarece contaminarea poate avea loc cu foarte mare usurinta in momentul prepararii.
Sfatul nr.9: Daca sunteti invitati la masa in familie sau la prieteni, mergeti si cu mancare de acasa!
Informati-i despre boala dumneavoastra si obisnuiti-va sa mergeti cu un fel de mancare (de exemplu o salata) sau ceva dulce pregatit din ingrediente fara gluten. In definitiv, scopul vizitei este acela de a te vedea cu cei dragi si nu numai acela de a manca.
Sfatul nr.10: Sa nu spui niciodata “Nu mai pot, este prea grea aceasta dieta!”
In general, oamenii au tendinta ca atunci cand se simt bine sa uite cat de rau le-a fost inainte si sa fie tentati sa renunte la aceasta dieta. Dupa o perioada de timp ei cred ca s-au vindecat si pot manca orice. FALS! Nu faceti aceasta greseala fiindca simptomele vor reveni imediat! Pentru un celiac, dieta fara gluten trebuie tinuta pe viata, fara exceptii.
La final, va recomand sa nu priviti aceasta boala nu ca pe un “ghinion” sau ca pe o “pedeapsa divina,” ci ca pe un “exercitiu de autocontrol, care sa va ajute sa gasiti in voi puterea de a va pune in ordine viata, de a va corecta obiceiurile alimentare si de a va infrana poftele .
Va recomand si urmatoarele articole: sfaturi importante pentru sportivii celiaci si sfaturi de care turistul celiac trebuie sa tina cont.
Sursa foto: Pixabay.com