Riscul de contaminare cu gluten in propria locuinta este real si da adevarate batai de cap celiacilor. Bineinteles ca in acest caz vorbim de spatiul din bucatarie si camara unde alimentele cu si fara gluten pot intra in contact.
Astfel, pentru a minimiza riscul de contaminare cu gluten acasa atunci cand ai fost diagnosticat cu celiachie, ai doua variante pe care trebuie sa le analizezi foarte bine:
Varianta 1:
Toata familia va consuma in casa alimente fara gluten.
Aceasta este varianta care face ca riscul de contaminare sa fie 0. Ce avem de facut? Strangem toate alimentele din casa care contin gluten (faina, paste, gris, produse din grau, orz, ovaz, secara, etc) sau care ar putea contine gluten (de exemplu: mixuri de condimente, conserve care desi nu contin ingrediente cu gluten pot fi contaminate in procesul de ambalare) si le donam. Astfel, eliminam tot ceea ce ne-ar putea face rau din casa. Ca regula de baza, trebuie sa cumparam intotdeauna alimente care pe ambalaj au semnul cu spicul de grau taiat. Verificati etichetele intotdeauna si alegeti alimente 100% sigure !
De retinut: Chiar si malaiul sau orezul despre care stim ca nu contin gluten pot fi contaminate in procesul de ambalare!
Varianta 2:
Doar cei diagnosticati cu boala celiaca vor consuma alimente fara gluten.
In aceasta situatie trebuie sa organizam bucataria cu rigurozitate pentru a evita contaminarea. Pentru aceasta trebuie facuti urmatorii pasi:
Pasul 1:
Curatati foarte bine bucataria, frigiderul si camara. Nu ezitati sa folositi substante dezinfectante!
Pasul 2:
Separati alimentele cu gluten de cele fara gluten atat in camara cat si in frigider. Pentru siguranta, puneti-le pe cele fara gluten pe un raft separat.
Pasul 3:
Cumparati cratite, oale, tigai, tacamuri, tocator, prajitor de paine sau blender (daca este cazul) pe care sa le folositi numai pentru prepararea mancarii fara gluten. De preferat sa aiba toate o culoare comuna, rosu de exemplu.
Pasul 4:
Buretele cu care spalati vasele in care s-a pregatit mancarea fara gluten sa fie diferit. Nu spalati cu acelasi burete toate vasele din casa!
Pasul 5:
Curatati foarte bine masa de lucru dupa ce preparati mancare ce contine ingrediente cu gluten. Ideal ar fi sa aveti un colt separat numai al dumneavostra unde sa va preparati mancarea.
Pasul 6:
Informati-va membrii familiei despre importanta respectarii acestor reguli. Verificati daca au inteles si respecta aceste reguli, fiti rabdator dar in acelasi timp precaut. Trebuie sa fiti 100% sigur ca mancarea nu este contaminata!
La final, va sfatuiesc sa nu va ingrijorati de dificultatile pe care le puteti intampina ca celiaci. Dimpotriva, va indemn sa fiti creativi in procesul de reorganizare a bucatariei dumneavoastra si sa o transformati intr-o activitate placuta!
Comentarii 2
daca sunt gratis, doresc si eu cartile
daca sunt gratis, doresc si eu cartile