osteoporoza-si-boala-celiaca

Osteoporoza si boala celiaca

Pentru a intelege care este legatura dintre osteoporoza si boala celiaca trebuie sa intelegem mai intai ce este osteoporoza. Osteoporoza se poate traduce prin expresia „os poros” si este o boala caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase, oasele devenind astfel fragile si predispuse la fracturi chiar si in urma unui traumatism de mica intensitate.

banner-magazin-celiaci

In mod gresit se credea pana de curand ca osteoporoza ar fi specifica varstnicilor, dar studiile medicale recente arata ca aceasta boala “tacuta” poate aparea si in jurul varstei de 40 de ani sau poate debuta chiar si in copilarie. Nediagnosticata la timp, osteoporoza poate progresa timp de mai multi ani , fara simptome , pana când se produce o fractura. Se spune ca osteoporoza poate fi numita boala copilariei ale carei consecinte se vad, mult mai tarziu, la maturitate.

Osteoporoza si boala celiaca | Care sunt factorii de risc ce pot influenta aparitia osteoporozei?

  • antecedente familiale ale bolii
  • femeile aflate in post-menopauza sau la cele care au menopauza precoce
  • absenta anormala a perioadelor menstruale ( amenoree )
  • utilizarea prelungita a anumitor medicamente , cum ar fi cele folosite pentru a trata lupusul, astmul, anumite deficiente tiroidiene si convulsii
  • aport scazut de calciu (datorat alimentatiei deficitare sau prezentei fenomenului de malabsorbtie cauzat de boala celiaca)
  • lipsa activitatii fizice (sedentarismul)
  • fumatul
  • consumul excesiv de alcool

Oamenii de stiinta, in incercarea lor de a explica legatura dintre osteoporoza si boala celiaca, au aratat ca osteoporoza este o complicatie a bolii celiace netratate.

Intestinul subtire este responsabil pentru absorbtia nutrientilor importanti pentru buna functionare a organismului, cum ar fi calciul si vitamina D. Calciul este esential pentru construirea si mentinerea oaselor sanatoase. Chiar si persoanele cu boala celiaca care consuma calciu suplimentar, adica nu numai din alimente, de cele mai multe ori nu reusesc sa-si asigure intreaga cantitate de calciu necesara prevenirii osteoporozei. Astfel densitatea osoasa scazuta este frecventa la copii si adultii cu boala celiaca netratata sau nou diagnosticata.

In general osteoporoza se manifesta in jurul varstei de 50-60 de ani, dar la pacientii cu boala celiaca, se poate vedea osteoporoza cu 15 ani mai devreme.”              Dr. Donald Kirby, director al Centrului de Nutritie Umana de la Cleveland

O alta explicatie a legaturiii dintre osteoporoza si boala celiaca ne-a fost oferita de Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh. Acestia considera ca persoanele cu boala celiaca pot dezvolta osteoporoza, deoarece sistemul lor imunitar ataca tesutul osos. Acestia au studiat o proteina numita osteoprotegerina ( OPG ). La persoanele sanatoase, OPG joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii oaselor, prin controlarea vitezei la care se pierde tesutul osos. Studiul arata insa ca 20% dintre pacientii cu boala celiaca produc anticorpi care ataca proteina OPG si o impiedica sa functioneze corect. Acest lucru duce la distrugerea osoasa rapida si la o osteoporoza severa .

Echipa a constatat ca, desi aceasta noua forma de osteoporoza nu a raspuns la suplimente de calciu si vitamina D, aceasta poate fi usor tratata cu medicamente care previn pierderea de masa osoasa .

Ce trebuie sa stim despre osteoporoza este ca, la pacientii cu boala celiaca, poate fi de multe ori prevenita sau ameliorata odata cu trecerea la dieta fara gluten.

La copii, in special, cresterea densitatii osoase este mai rapida . In cazul celor care prezinta o  reducere a densitatii oaselor,  dar care nu a devenit suficient de grava pentru a fi clasificata ca osteoporoza, o dieta fara gluten, bogata in alimente cu calciu din abundenta, impreuna  cu suplimente de vitamina D si calciu, poate fi suficientă pentru a intari oasele pacientilor.               

Osteoporoza si boala celiaca | Ce alimente au un continut bogat in calciu?

In primul rand, este gresit sa consumati lapte sau produse procesate din lapte. Evitati consumul acestora!  Studii arata ca produsele lactate consumate in mod frecvent, contribuie la scoaterea calciului din oase, si astfel pot duce la osteoporoza. Unele studii au aratat ca proteina numita cazeina din lapte este asemanatoare glutenului si poate duce la aparitia unui proces inflamator in organism.

Se recomanda consumul urmatoarelor alimente:

  • sardine, biban, ton, macrou si somon
  • nuci, migdale, caju
  • seminte de in, chia si susan
  • fructe uscate
  • brocoli, conopida
  • gulie, spanac, stevie, leurda, marar, patrunjel, varza kale
  • soia, fasole alba

O dieta adecvata starii noastre de sanatate, fie ca este o dieta fara gluten, in cazul celor cu boala celiaca,  fie ca este adaptata pentru a oferi organismului aportul de minerale si vitamine necesar, ne poate imbunatatii considerabil calitatea vietii.

In concluzie, asa cum aprecieaza medicul Donald Kirby: „Este mult mai ușor sa prevenim osteoporoza decat sa o tratam.„.

Sursa foto: Pixabay.com

REFERINTE:  NIH Osteoporosis and Related Bone Diseases ~ National Resource Center, website: bones.nih.gov, University of Edinburgh. „New Link Found Between Osteoporosis And Celiac Disease.” ScienceDaily. ScienceDaily, 8 October 2009.

Comentarii 6

  1. Sunt un „vizitator de al dumneavoastră”, și doresc să achiziționez acest set de cărți de la dumneavoastră deoarece mi-ar fi foarte utile. De exemplu eu îmi confecționam în casă acei tăiței ( fidea, paste ) folosind făina clasică dar, după ce am aflat ce este cu acest gluten am vrut să renunț la tot ce conține gluten și cu atât mai mult să folosesc faina clasică. În această situație am vrut să îmi prepar singură acele paste, pâine, respectiv acea făină fără gluten. Doresc o rețetă, o compoziție de făină fără gluten dar nu am găsit nicăieri ci doar făina ca atare deja preparată, dar eu doresc să mi-o prepar eu. În aceeași situație sunt și cu celelalte rețete din celelalte volume. Ce vreau să vă garantez este că, dacă ajung în posesia lor voi rămâne în continuare un client, un vizitator de al dumneavoastră. Eu doresc și sper să intru în posesia lor.
    Cu respect,
    Mariana Aanicăi

    1. Post
      Author
  2. Am aflat de curand cs am boala celiaca. Destul de tarziu. Sper ca urmand dieta sa pot recupera in osteoporoza. Citind, sunt ingrijorata, insa nu disper. Daca ma puteti ajuta cu aceste carti, va multumesc din suflet.
    Mariana Sîrbu, Braila

    1. Va rog, astept aceste cărți din aprilie. Chiar am mare nevoie de ele. Mi.am modificat mult alimentația, insa as vrea sa si diversific, mai ales că fiul meu cel mic care suferă de autism, are si el boala celiaca. Va rog mult, astept cărțile de la dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *