Inca din 1998, la Consiliul Pontifical pentru Familie de la Vatican, in Declaratia referitoare la scaderea fertilitatii in lume, se afirma ca : „Adevarul despre tendintele demografice actuale nu mai poate fi mult timp negat. Este din ce în ce mai evident si mai larg recunoscut faptul ca populatia lumii se afla intr-un declin demografic , care a inceput în jurul anului 1968. In 51 de tări, fertilitatea este deja sub nivelul de inlocuire. Numarul de decese pe an este chiar mai mare decat numarul de nasteri in 15 din aceste tari.”
Datelele statistice recente arata ca in Uniunea Europeana, in 2014, s-au nascut 5,1 milioane de copii. Aceasta cifra corespunde unei rate a natalitatii (numarul de nascuti-vii la 1000 de persoane) de 10,1. Comparand cu anii precedenti, aceasta rata a natalitatii a fost de 10,6 in anul 2000, in 1985 de 12,8 si 16,4 in 1970.
In USA aproximativ 10% dintre cupluri sunt afectate de infertilitate. Atat barbatii cat si femeile pot fi infertile. In conformitate cu Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite, 1/3 dintre diagnosticele de infertilitate sunt legate de infertilitatea feminina, 1/3 de infertilitatea masculina, iar restul de cazuri de infertilitate se datorează unei combinaii de factori de la ambii parteneri.
Cum influenteaza alimentatia fertilitatea unei persoane?
Voi enumera mai jos cateva dintre cauzele aparitiei infertilitatii atat la femei cat si la barbati:
- Consumul de alcool, tutun sau droguri.
- Dietele de infometare sau anorexia la femei.
- Purtarea unei lenjerii de corp stramte sau a pantalonilor mult prea stramti in cazul barbatilor, care ridica temperatura intre picioare si afecteaza calitatea spermei. La femei acest lucru poate duce la cicluri neregulate, iar la barbati stresul poate reduce numarul de spermatozoizi.
- Boli cauzate de deficiente hormonale sau particularitati fizice specifice fiecarei persoane in parte.
- Alimentatia deficitara cauzata de intoleranta la gluten si nu numai. Atunci cand iti doresti sa ramai gravida, adaptarea dietei pentru a stimula fertilitatea este una dintre cele mai importate decizii pe care o poti lua pentru sanatatea ta. Numeroase studii au aratat ca anumite modificari ale dietei pot imbunatati fertilitatea, pot preveni pierderea sarcinii si pot sa sprijine o sarcina sanatoasa .
Nutritia joaca un rol important atunci cand ne dorim un corp sanatos și implicit un sistem de reproducere sanatos. In alimentele pe care le mancam se gasesc antioxidantii, care ajuta la protejarea ovulului si a spermatozoizilor si care protejeaza fiecare celula fata de radicalii liberi. Asa cum nutrientii din produsele alimentare pot fi de ajutor pentru fertilitate, exista si unele alimente si substante chimice adaugate in produsele alimentare, care pot fi daunatoare pentru sanatate si fertilitate.
In anul 2004 a fost publicat un studiu (3) care demonstreaza modul in care intoleranta la gluten poate contribui la infertilitate si poate duce la aparitia unor probleme de natura ginecologica. Acest studiu prezinta o analiza ampla a tulburarilor ginecologice si obstetricale in cazul pacientelor cu boala celiaca din punctul de vedere al nutritiei si al adoptarii dietei fara gluten. Astfel, la studiu au participat 76 de paciente adulte si 18 copii / adolescente diagnosticate cu boala celiaca care au trecut la dieta fara gluten, iar grupul martor a fost compus din 84 de femei si 22 de adolescente cu sindrom de colon iritabil.
Concluziile au fost urmatoarele: La pacientele adulte cu boala celiaca care prezentau, conform controalelor anterioare, menstruatii intarziate, amenoree secundare, un procent mai mare de avorturi spontane, anemie si hipoalbuminemia, dupa tratament, acestea au prezentat sarcina normala si o singura pacienta a prezentat avort spontan. Adolescentele care nu au adoptat dieta fara gluten au continuat sa aiba menstruatie intarziata si amenoree secundara.
Infertilitatea se manifesta nu numai la femei ci si la barbati. Studii recente arata ca 20% dintre barbatii casatoriti cu boala celiaca latenta au casatorii infertile. Analiza materialului seminal a aratat probleme atat cu structura spermei si motilitatea acesteia.
Prin urmare, concluzia specialistilor este ca boala celiaca trebuie inclusa în screening-ul bolilor legate de reproducere.
De ce o dieta fara gluten ajuta la imbunatatirea fertilitatii?
Dieta fara gluten si fertilitatea sunt strans legate una de alta. In primul rand exista legatura imunologica. Daca aveti intoleranta la gluten, de fiecare data cand ingerati gluten sistemul imunitar va reactiona prin provocarea unei inflamatii in intestinul subtire. Acesta este locul de absorbtie a nutrientilor. Minerale importante pentru un sistem reproducator sanatos, precum zincul, nu vor mai fi absorbite, ducand astfel la infertilitate. Un sistem imunitar cu o functionare deficitara si slaba absorbtie de nutrienti nu asigura conditii bune pentru fertilitate si sarcina.
Referinte :
- http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/family/documents/rc_pc_family_doc_29041998_fecondita_en.html
- http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Fertility_statistics
- Kotze LM1. “Gynecologic and obstetric findings related to nutritional status and adherence to a gluten-free diet in Brazilian patients with celiac disease.” J Clin Gastroenterol. 2004 Aug;38(7):567-74.
Sursa foto: Pexels.com