Este glutenul cauza depresiei tale? Cum influenteaza consumul de gluten starea ta psihica? Citeste despre rezultatele a doua studii in acest domeniu, si afla raspunsurile mai jos.
Depresia poate fi definita ca o o stare mentala de tristete care persista pe parcursul unor perioade indelungate. Din pacate, de cele mai multe ori, persoana care sufera de depresie nu constientizeaza aceasta stare de sensibilitate emotionala accentuata.
Tristetea, anxietatea, iritabilitatea, nivelul scazut de energie, problemele de concentrare, tulburari ale somnului precum si lipsa poftei de mancare sunt doar cateva dintre simptomele depresiei. Netratata aceasta boala poate aduce multe neplaceri atat persoanei bolnave cat si familiei acesteia. Cu toate acestea, in ciuda perceptiei publice, cauzata de ignoranta, aceasta boala psihica poate fi tratata medical si vindecata.
Glutenul cauza depresiei? Exista o legatura intre depresie si intoleranta la gluten?
Recent, un studiu clinic realizat de cercetatorii de la Departamentul de gastroenterologie de la Monash University, The Alfred Hospital, Melbourne din Australia a aratat ca glutenul poate provoca depresie la subiectii cu sensibilitate la gluten nonceliaca. Astfel, la studiu au participat 22 de subiecti intre 24 si 62 ani, dintre care 5 de sex masculin care prezentau simptome de colon iritabil, dar la care boala celiaca a fost exclusa.
Acestia au primit aleatoriu una dintre cele trei variante dietetice timp de 3 zile. Primul grup a primit o dieta fara gluten, la al doilea grup a fost suplimentat glutenul (16 g/zi), iar al treilea grup a avut o dieta normala la care nu s-a suplimentat nimic (placebo). La final, participantilor la studiu le-a fost evaluata starea mentala conform Inventarului de stare-trasatura Spielberger (STPI), secreția de cortizol si simptomele gastrointestinale .
Rezultatele studiului arata ca ingestia de gluten a fost asociata cu scoruri STPI mai mari in evaluarea nivelului de depresie comparativ cu placebo. In concluzie, expunerea pe termen scurt la gluten a indus în mod specific accentuarea starii depresive.
Un alt studiu, publicat in 2015, a analizat efectele dietei fara gluten asupra calitatii vietii si a depresiei la copiii cu boala celiaca. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Departamentului de psihiatrie infantila si de gastroenterologie din cadrul Dicle University Medical School, Diyarbakır din Turcia. Studiul arata ca boala celiaca afecteaza in mod negativ calitatea vietii la copii, insa prin trecerea la o dieta fara gluten s-au redus considerabil simptomele depresiei.
Imbunatatirea starii de sanatate la pacientii cu boala celiaca poate avea un efect favorabil si asupra simptomelor depresiei lor .
Consumul de alimente ce contin gluten poate afecta buna functionare a creierului?
Conform afirmatiei dr-ului Joseph Mercola “Consumul graului nu poate fi benefic pentru sanatatea dumneavoastra . Printre multe alte motive , fiecare bob conține aproximativ un microgram de aglutinina (WGA). Chiar si în cantitati mici , WGA poate avea efecte profund negative. Aceasta poate fi proinflamatorie, imunotoxica, cardiotoxica … si neurotoxica. Consumul zilnic a 3 uncii de grau poate afecta grav creierul.” (1 uncie=28,35 grame)
Pentru necunoscatori aglutinina din germenul de grau este cea mai periculoasa dintre lectine (clasa de proteine). Aceasta determina aparitia bolilor autoimune precum Lupus, scleroza multipla, tiroidita autoimuna, Chron, vitiligo, psoriasis si nu numai.
Daca luam in considerare cat de multe produse de grau procesate sunt consumate in prezent, de la o varsta foarte frageda, implicatiile pot fi ingrijoratoare. Consumul alimentelor procesate din grau duce la aparitia multor afectiuni gastrointestinale (cum ar fi boala celiaca) sau a obezitatii si a diabetului si implicit la deteriorarea sanatatii mintale.
In incercarea de a demonstra legatura dintre problemele psihice si consumul de grau, o explicatie pe intelesul tuturor este aceea ca, de fapt, proteinele din grau inhiba producerea serotoninei. Serotonina este un neurotransmitator care se gaseste nu numai in creier ci si in intestinul subtire.
De fapt serotonina, care un rol important in controlul starilor psihice, al depresiei si a agresivitatii, se gaseste in concentratia cea mai mare in intestinul subtire si nu in creier. Aceste variatii comportamentale pot fi reversibile daca mentinem flora intestinala la un nivel optim capabil sa asigure buna functionare a intestinului subtire si implicit a producerii de serotonina.
Prin urmare, trebuie sa hranim flora intestinala cu probiotice si suplimente, sa avem o dieta care sa ajute intestinul sa se refaca (dieta fara gluten sau o dieta care sa contina alimente bogate in acizi grasi omega3 si acid folic ) deoarece sanatatea intestinului poate avea un impact profund asupra starii de spirit, a sanatatii psihologice si asupra comportamentului .
Referinte:1.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/246894562.
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26322559
Comentarii 1
Mi-as dori sa citesc aceste cărți.