Afla care este legatura dintre sensibilitatea la gluten si riscul crescut de astm, din studiile mentionate in articolul de mai jos.
Trei sute de milioane de oameni din intreaga lume au astm. In Statele Unite ale Americii 1 din 10 persoane a avut un atac de astm la un moment dat in viata sa. De cele mai multe ori, medicii pun diagnosticul de astm la copii inainte ca acestia sa implineasca varsta de sase ani, iar aproximativ jumatate din toate persoanele cu astm s-au confruntat cu un atac de astm in fiecare an, conform statisticilor publicate.
Ce este, insa, ingrijorator este ca persoanele diagnosticate cu astm sunt mai predispuse la a dezvolta boala celiaca. De asemenea, si cei cu boala celiaca sunt mai predispusi la astm, potrivit unui nou studiu publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology.
In ce mod sunt legate sensibilitatea la gluten si riscul crescut de astm?
Cercetatorii nu au gasit o explicatie sigura in ceea ce priveste faptul ca persoanele ce au boala celiaca prezinta un risc crescut de 1,6 ori mai mare de a dezvolta astm (60 % mai multe sanse de a avea astm) decat cei fara. Cu toate acestea se pare ca exista o legatura cu deficienta de vitamina D.
O teorie ar fi ca vitamina D ajuta la reducerea inflamatiei cauzate de astm din caile respiratorii. Vitamina D este un nutrient care organismul il produce atunci cand pielea este expusa la soare. Suplimentarea si expunerea la soare este esentiala pentru ca organismul sa primeasca o cantitate adecvata de vitamina D.
Medicii si oamenii de stiinta sunt, de asemenea, interesati de vitamina D, deoarece aceasta face sistemul imunitar mai „inteligent”, ajutandu-l sa apere mai bine organismul sa produca anticorpi pentru a lupta impotriva infectiilor. Un sistem imunitar mai inteligent poate reduce inflamatia si probabilitatea de a dezvolta o infectie sau un atac de astm.
De ce este atat de importanta vitamina D?
Vitamina D este implicata in functionarea creierului, contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare, ajuta sistemul imunitar, oasele si articulatiile si joaca un rol important in fiecare proces fizologic pentru a ne ține in viața .
Este, de asemenea, considerata esențiala deoarece:
- Stimuleaza mineralizarea și creșterea oaselor.
- Activeaza celulele T killer – celule de aparare împotriva infecțiilor și a bacteriilor.
- Reduce inflamația cronica.
- Moduleaza expresiei genelor care reglează proliferarea celulara.
Totodata, este cunoscut faptul ca persoanele diagnosticate cu intoleranta la gluten adesea au un deficit de vitamine printre care si vitamina D. Intoleranta la gluten și vitamina D sunt legate deoarece intoleranta la gluten este legata de absorbtia nutrientilor. In cazul in care organismul nu poate digera glutenul, intestinul subtire este deteriorat si poate fi in imposibilitatea de a digera si alte elemente nutritive.
Cele mai multe vitamine din corpul nostru provin din surse externe, dar vitamina D este diferita. Organismul uman produce singur vitamina D dupa expunerea la soare. Deoarece razele UVB solare stimuleaza producerea de vitamina D este de asteptat ca oamenii care primesc mai multa lumina solara sa aiba un risc redus de a se imbolnavi de astm.
Mai multe studii au descoperit ca la persoanele care petrec mai mult timp in soare posibilitatea de a face astm este redusa. In schimb, in cazul persoanelor care traiesc in zone unde lumina solara este mai scazuta, in timpul iernii si la temperaturi mai scazute, ponderea cazurilor de astm este mai mare.
Ceea ce este si mai interesant este faptul ca nu este intr-adevar o vitamina, ci un secosteroid, un precursor hormonal similar cu steroizii, cum ar fi cortizolul, testosteronul sau colesterolul.
Cercetatorii israelieni au studiat 308000 de oameni diagnosticati cu astm. Acestia au masurat si inregistrat nivelurile de de vitamina D din sange. Ei nu au descoperit nici o asociere intre nivelul scazut de vitamina D si diagnosticul initial de astm, dar, in schimb, au observat ca la pacientii cu valori scazute de vitamina D au crescut semnificativ numarul si severitatea atacurilor de astm (la 21,237 de persoane din grupul care au avut astmul diagnosticat). Chiar si dupa analiza in functie de sex, varsta, etnie, fumat si alti factori, cercetatorii au descoperit ca, la pacientii participanti la studiu, cu cat este mai scazut nivelul de vitamina D, cu atat este mai mare incidenta de atacuri de astm.
In concluzie, oamenii de stiinta nu au gasit nici o dovada ca boala celiaca cauzeaza de fapt astm. Este posibil ca deficientele nutritionale care apar din cauza bolii celiace sau a intolerantei la gluten sa poata influenta severitatea si frecventa atacurilor de astm. Este, de asemenea, posibil ca factorii genetici sau de mediu pot contribui la riscul aparitiei bolii pentru ambele grupuri (de astm si de boala celiaca).
Referinte:
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12508/abstract
Photo source: http://www3.imperial.ac.uk/newseventsimages?p_image_type=mainnews2012&p_image_id=24520