Infectiile virale intestinale cresc riscul de aparitie a bolii celiace

Infectiile virale intestinale cresc riscul de aparitie a bolii celiace | STUDIU

Studii demonstreaza o legatura puternica intre infectiile virale intestinale si boala celiaca. Aflati mai multe detalii in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Stiati ca exista numeroase studii care arata ca anumite boli virale pot crește riscul de declansare a bolii celiace si confirma o legatura intre infectiile virale intestinale si boala celiaca?

Unul dintre aceste studii a fost condus de Dr. Reinhard Hinterleitner, care a obtinut titlul de doctor de la Universitatea de Medicina din Innsbruck in biologie celulara si oncologie.

Studiul coordonat de dr. Hinterleitner, impreuna cu o echipa de gastroenterologi, a confirmat legatura puternica dintre infectiile virale intestinale si boala celiaca. El a analizat mostre de ser sanguin si 150 biopsii ale intestinului subtire de la pacientii cu boala celiaca si le-a comparat cu cele ale unui grup de control sanatos. S-a urmarit identificarea prezentei virusurilor intestinale, cum ar fi norovirusurile, rotavirusurile si reovirusurile.

Analiza noastra a aratat ca pacientii cu boala celiaca au avut in mod semnificativ mai multi anticorpi impotriva reovirusului, iar aceste valori au fost corelate cu markeri asociati virusului in biopsii. Acest lucru inseamna ca este foarte probabil ca pacientii  cu boala celiaca au suferit de o infectie virala intestinala recenta sau cronica„, explica Dr. Hinterleitner.

El a descoperit, de asemenea, ca virusurile intestinale pot declansa un fel de alarma falsa pe termen lung la pacientii cu boala celiaca, afectand intestinul subtire prin transformarea limfocitelor T de reglementare in limfocitele T proinflamatorii.

Celulele dendritice sunt, de asemenea, alertate de prezenta infectiei in organism.

„In cazul in care se consuma gluten in acelasi timp  in care se produce o infectie virala, de asemenea se remarca prezenta antigenelor de gluten prezente la limfocitele T.”, a spus dr. Hinterleitner.

Acest lucru poate duce la transmiterea de informatii incorecte si poate declansa un raspuns inflamator in limfocitele T care ataca atat virusul cat si glutenul. Cercetatorii au demonstrat  ca in cazul in care este prezenta o infectie cu reovirus a intestinului subtire la soareci, se declanseaza simptome clinice similare cu cele intampinate de pacientii celiaci care consuma gluten.

Acest lucru ar putea explica de ce copiii care au avut deja o infecție cu rotavirus sunt mai susceptibili la a dezvolta boala celiaca. Pentru ca in cazul in care un copil sufera de o infectie virala, in acelasi timp cu introducerea in alimentatie a cerealelor ce contin gluten, care ar trebui sa stabilească toleranta la gluten, s-ar putea, de fapt, sa aiba efectul opus.

Cu ce ne ajuta informatiile prezentate in acest studiu?

Daca cercetatorii au demonstrat ca infectiile gastrointestinale produse de virusi sunt o cauza ce contribuie la dezvoltarea bolii celiace, descoperirea ar putea deschide o cale  de prevenire a acesteia. Am putea fi in stare sa luam masuri impotriva acestor virusuri pentru a preveni debutul bolii celiace la anumite persoane predispuse la ea. Acest lucru poate fi de o importanta deosebita pentru rudele persoanelor cu boala celiaca. Ele prezinta un risc mai mare de dezvoltare a bolii..

Ce trebuie sa stim despre infectiile virale intestinale? Cum le putem preveni ?

  1. Daca ai fost infectat o data, asta nu inseamna ca ai devenit imun. Te poti infecta din nou.
  2. Daca esti infectat, trebuie sa eviti contactul apropiat cu alte persoane. Evitarea contactelor inseamna izolarea la domiciliu timp de 48-72 ore si dupa ce simptomele dispar .
  3. In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, nu este o idee buna sa iei medicamente menite sa opreasca diareea. Organismul are un raspuns natural pentru a se curata atunci cand virusii il invadeaza si luand medicamente antidiareice s-ar putea pastra, de fapt, virusul in corpul tau mai mult timp.
  4. Deshidratarea trebuie sa va preocupe in mod real deoarece poate avea efecte secundare grave. Daca nu puteti tine sub control pierderea lichidelor, ar trebui sa va prezentati la spital. Daca asteptati prea mult timp, acest lucru ar putea provoca leziuni ale organelor interne, in special ale rinichilor.
  5. Igiena este cheia, deoarece virusul poate ramane in organism timp de pana la doua saptamani. In concluzie, spalati-va pe maini!

Surse

Sursa foto: http://www.bergamosera.com/cms/wp-content/uploads/2011/08/rotavirus.jpg 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *