Gasiti mai jos, explicatii detaliate referitoare la analizele pentru intoleranta la gluten, pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine procesul de diagnosticare a bolii celiace.
- In primul rand, inainte de a face orice test de sange, trebuie sa nu scoateti din dieta glutenul, pentru ca testele sa fie corecte. Anticorpii sunt produsi de sistemul imunitar ca raspuns la substante pe care organismul le percepe ca fiind periculoase pentru el. Raspunsul imun pe care organismul il produce este cauzat de expunerea la glutenul din dieta. Daca nu exista nici o sursa de gluten in dieta, atunci nu exista nici un raspuns al organismului care sa poata fi masurat. Daca ati avut o dieta fara gluten pentru o perioada scurta de timp, de exemplu pentru o saptamana, atunci raspunsul ar putea fi redus dar diferenta este nesemnificativa, deoarece organismul nu a avut timp sa raspunda la schimbare. Pe de alta parte, in cazul in care ati fost pe dieta fara gluten pentru o perioada mai lunga de timp, exista riscul de a obtine rezultat incorect. Este necesar sa mancati minim 2 felii de paine pe zi, timp de 6 saptamani, pentru a obtine un rezultat exact.
- Exista, in principiu, patru teste care pot fi efectuate pentru a ajuta la diagnosticarea bolii celiace. De retinut este faptul ca toate testele de laborator, indiferent de tipul lor, sunt prezentate ca ajutoare pentru diagnostic. Ele nu trebuie utilizate singure ca baza pentru diagnostic, ci mai degraba trebuie sa fie luate in considerare in stransa legatura cu examinarea fizica a pacientului, precum si cu simptomele prezente. Auzim astfel despre TTG , IgA , IgG, ELISA.
Ce sunt toate acestea?
In corpurile noastre exista o familie de proteine strans legate, desi nu sunt identice, care sunt capabile de a acționa în calitate de anticorpi. Acestea sunt denumite imunoglobuline. Astfel, sunt prezente cinci tipuri majore de imunoglobuline. Ele sunt IgG, IgA, IgM, IgE și IgD. Fiecare dintre acestea are o funcție diferita in sistemele noastre.
- IgG este principala imunoglobulina in ser uman. IgA este principala imunoglobulina in secretiile din mucoasa respiratorie și intestinala. Ambele subtipuri IgG și IgA de anticorpi sunt anticorpi anti-gliadina.
- IgE este o gammaglobulina produsa de celulele mucoasei tractului intestinal și respirator. Ea produce anticorpi asociati cu cele mai multe raspunsuri de hipersensibilitate (alergice).
- IgM este o globulina formata in aproape fiecare raspuns imun, in prima parte a reactiei.
- IgD este o proteina a carei prezenta este rara in seruri normale. Aceste denumiri se refera la tipul de proteina care transportă anticorpul respectiv.
Ce ne indica aceste teste? Cum interpretam analizele pentru intoleranta la gluten
1. IgA si IgG sunt detectate in seruri la pacientii cu enteropatie sensibila la gluten (boala celiaca). Anticorpii IgG anti-gliadina sunt mai sensibili, dar sunt markeri mai putin specifici pentru boala celiaca comparativ cu anticorpii din clasa IgA. Acest lucru inseamna ca, in cazul in care un pacient este IgA pozitiv, exista o probabilitate de 97 % sa aiba boala celiaca .
2. Anticorpii din clasa IgA anti-endomysium sunt cei care apar numai in boala celiaca. Acesti anticorpi se gasesc la 100% dintre pacienții cu boala celiaca activa. Anticorpii IgA endomysium sunt mai sensibili decat anticorpii anti-gliadina, pentru diagnosticul bolii celiace .
3. Transglutaminaza tisulara (tTG) a fost identificata ca fiind autoantigenul major in boala celiaca. In tesuturile afectate, cum este cazul mucoasei intestinului subtire in boala celiaca netratata, se inregistreaza nivele crescute de tTG. Astfel, anticorpii IgA impotriva tTG sunt markeri serologici cu specificitate inalta pentru boala celiaca si dermatita herpetiforma.
4. Testul ELISA tTG masoara acelasi lucru, dar cu o metoda care este mai sensibila si specifica si care este mult mai exacta. La acest test raspunsul este masurat cu ajutorul unui instrument care calculeaza cantitatea de lumina dintr-o anumita lungime de unda, care este absorbita de solutie si la final tipareste un rezultat numeric. Nu exista nici o posibilitate de erori umane, deoarece nu exista in nici un fel implicata judecata umana.
Daca se obtin rezultate pozitive la doua dintre testele serologice , se recomanda efectuarea unei endoscopii gastrointestinale superioare cu biopsie. In practica, multi gastroenterologi asociaza testarea serologica cu un regim alimentar controlat si prezentarea clinica pentru a forma o baza pentru diagnostic, fara a fi nevoie de aceasta procedura invaziva.
Nu uitati sa va faceti analizele pentru intoleranta la gluten!
Comentarii 6
Deoarece produsele fara gluten sunt destul de scumpe mi-ar face placere sa descopar retete specifice celiacilor.
Cu multumiri anticipate,
A. Sorescu
Bună, aş dori şi eu cărțile…
As avea o întrebare:am făcut fetiței mele de 4 ani testarea anticorpilor antitransglutaminaza iga și igg și rezultatele sunt:2.0 și respectiv 1,4 ,in condițiile in care limita este 20 la ambele.eu înțeleg că nu este pozitivă.Oare mă poate ajuta cineva cu un sfat! mulțumesc
Bună ziua am facut la băiețel de 4 ani IgA si ia ești 49,5 sunt putin speriată să nu fie ceva grav
Buna ziua…si baietelul meu cu 49 valorile iga su zis ca nu este celiac si dupa gastroscopie cu biopsie a iesit pozitiv(intestinul inflamat marsh b 3)cu sintome vomit,diaree,constipatie,bubite in gura,in afara guri si multe altele.q
asta e un site mort …nu mai scrieti degeaba aici 🙂