Deficienta de vitamina D si boala celiaca

Deficienta de vitamina D si boala celiaca

Aflati daca aveti deficienta de vitamina D, in articolul de mai jos, precum si in ce consta tratamentul. 

banner-magazin-celiaci

Cunoscuta sub numele de vitamina soarelui, vitamina D este produsa de organism ca raspuns al expunerii pielii la lumina soarelui. De asemenea, apare in mod natural in cateva alimente cum ar fie pestele, uleiurile din ficat de peste si galbenusurile de ou, precum si in  produsele lactate.

In fapt vitamina D este o grupa de vitamine secosteroide liposolubile (D1, D2, D3, D4,D5 ). Dintre acestea cele doua forme relevante fiziologice majore fiind vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol).

Vitamina D este esentiala pentru oase puternice, deoarece ajuta corpul sa foloseasca calciul din dieta. In mod traditional, deficitul de vitamina D a fost asociat cu rahitismul, o boala in care tesutul osos nu este mineralizat in mod corespunzator, ceea ce duce la oase moi si deformari ale scheletului. Cercetatorii au demonstrat ca vitamina D ne poate proteja, ferindu-ne de o serie de probleme de sanatate.

Care este rolul vitaminei D in organism?

Vitamina D are mai multe functii importante in organism, cum ar fi:

  • regleaza absorbtia calciului si fosforului
  • mentine niveluri normale de calciu
  • reduce inflamatia din organism si are un rol important in sistemul imunitar al organismului.

In afara acestor beneficii anumite cercetari arata ca:

Suplimente de vitamine si minerale recomandate in dieta fara gluten

Care sunt simptomele? Deficienta de vitamina D

  • dureri osoase si slabiciune musculara, oboseala inexplicabila – din nefericire multe persoane care au aceste simptome sunt diagnosticate gresit ca avand fibromialgie sau sindromul de oboseala cronica. Multe dintre aceste simptome sunt semne clasice de deficit de vitamina D (osteomalacie).

Osteomalacia este o afectiune osoasa, caracterizata prin demineralizarea corticalei osoase mature si/sau a tesutului osos spongios. Carenta in vitamina D poate fi consecinta unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbtii insuficiente de vitamina D (boala de pancreasintoleranta la gluten)(1)

Deficienta de vitamina D este comuna in boala celiaca, deoarece absorbtia acesteia se face regiunea cea mai afectata de boala celiaca si anume in intestinul subtire.

  • stari depresive si anxietate – serotonina, hormonul cerebral numit si „hormonul fericirii” asociat cu o buna stare de spirit, creste odata cu expunerea la lumina puternica si scade odata ce reducem expunerea la soare. Un studiu din 2014 (3) a descoperit ca deficientele moderate sau severe de vitamina D pot dubla riscul de aparitie  a anumitor forme de dementa la oamenii in varsta inclusiv boala Alzheimer . Un alt studiu din acelasi an () a aratat o stransa legatura intre schizofrenie si deficienta de vitamina D ·         transpiratia capului– unul dintre primele semne clasice de deficit de vitamina D este atunci cand ne transpira excesiv capul, la nou nascuti este primul semn de deficienta al vitaminei D.
  • Refluxul gastric, balonarea sau constipatia sunt semne ale deficientei de vitamina D, studiile au aratat ca bacteriile probiotice au nevoie de vitamina D pentru o buna dezvoltare. Aceste bacterii probiotice reprezinta bacteriile bune din intestine care influenteaza in bine starea intestinelor si implicit asigura o stare de sanitate buna.
  • Probleme de somn: insomnia, miscarile din timpul somnului, apnea, trezirile din timpul somnului sunt strans legate de un nivel scazut al vitaminei D.
  • Disfunctii erectile : un studiu din 2014 publicat in Journal of Sexual Medicine(5) a aratat ca barbatii cu disfunctii severe erectile au un nivel foarte destul de scazut de vitamina D in sange.
  • Anemia: studiile au aratat ca anemia este insotita in marea majoritate a cazurilor si de deficienta de vitamina D.

Toate aceste simptome pot insemna ca aveti un deficit de vitamina D. Cu toate acestea, pentru multi oameni, simptomele sunt subtile. Prea putina vitamina D poate prezenta riscuri pentru sanatate. Nivelurile scazute de vitamina D din sange au fost asociate cu urmatoarele :

  • un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare
  • tulburari cognitive la persoanele in varsta
  • astm sever la copii
  • cancer
  • afectarea functionarii sistemului imunitar
  • rahitismul, o afectiune care apare cel mai frecvent la copii, care provoaca inmuierea osoaselor
  • rezistenta la insulina, care afecteaza capacitatea de a utiliza insulina pentru a procesa zaharul din sange
  • oase subtiri sau fragile, ceea ce creste riscul de osteoporoza
  • sindrom Fanconi, o boala a rinichilor prin care se pierd fosfatii prin urina in loc sa fie reabsorbiti in corp
  •  Psoriazis
  •  Hiperparatiroidie
  • Osteodistrofie renala
  • Hipotiroidie Hashimoto, cercetarile au aratat ca peste 90% din cei care sufera de Hipotiroidie Hasimoto au o deficient genetic in absorbtia de vitamina D
  • hipofosfatemie

Deficientele de vitamine si minerale la pacientii cu boala celiaca

Care sunt cauzele deficitului de vitamina D?

1.    Malabsorbtia – La pacientii cu boala celiaca, care  inca nu au inceput dieta fara gluten, precum si in cazul celiacilor care nu reusesc sa respecte cu strictete dieta fara gluten, atrofierea vililor duce la aparitia fenomenului de malabsorbtie, ceea ce inseamna ca pur si simplu nu absorb vitamina D si alte elemente nutritive din alimentele si suplimentele pe care le consuma.

2.   Expunerea limitata la lumina soarelui. Deoarece corpul produce vitamina D atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui, persoanele care nu ies din casa fiind nedeplasabile, care traiesc in regiunile nordice, care poarta haine lungi sau capul acoperit pot prezenta un risc crescut de deficienta a vitaminei D. Doar 15 minute de expunere zilnica la soare poate duce la cresterea nivelului de vitamina D din organism.

3.    Obezitatea. In cazul persoanelor obeze, vitamina D este extrasa din sange de celulele de grasime, reducand astfel cantitatea de vitamina D din sange. Persoanele cu un indice de masa corporala de 30 sau mai mare au adesea niveluri sanguine scazute de vitamina D

Ce putem face pentru a imbunatatii aportul de vitamina D?

Problema, pentru cei cu boala celiaca, este  malabsorbtia, care poate fi atenuata numai printr-o dieta fara gluten stricta.  Trebuie sa intelegeti ca suplimentele cu vitamina D si expunerea la soare nu sunt suficiente daca nu luati în serios planul de tratament.

In lupta noastra cu boala celiaca trebuie sa nu uitam ca ne luptam cu inflamatia, intestinul permeabil si distrugerea microbiomului intestinal. Numai o dieta fara gluten poate face ca starea de sanatate sa se imbunatateasca.

Urmatoarele doze au fost studiate in cercetarile stiintifice :

  • Pentru prevenirea osteoporozei si fracturilor : 400-1000 UI pe zi pentru adulti. Dar sunt si cercetatori care recomanda doze mai ridicate de 1000-2000 UI pe zi
  • Pentru caderile de calciu : 800-1000 UI pe zi in combinatie cu calciu 1000-1200mg/zi
  • Pentru prevenirea aparitiei sclerozei multiple : consumul de lunga durata a cel putin 400 UI pe zi , cantitate continuta in majoritatea suplimentelor cu multivitamine
  • Pentru durerile musculare cauzate de medicatia cu statine : vitamina D2 (ergocalciferol ) sau vitamina D3 (colecalciferol) 400 UI pe zi
  • Pentru prevenirea gripei 1200 UI pe zi

Exista cumva un medicament care sa trateze boala celiaca? Iata ce spun studiile.

Supradozarea

Vitamina D este in general sigura cand este luata oral sau injectata in muschi. Marea majoritate a oamenilor nu au avut efecte adverse la vitamina D, totusi daca se i-au cantitati foarte mari si pe timp indelungat pot apare stari de slabiciune, dureri de cap, somnolenta, uscaciunea gurii , pierderea apetitului, stari de voma, gust metalic.

Doze mai mari de 4000 UI pe zi pot fi periculoase datorita cresterii nivelului de calciu din sange, dar in general aceste doze sunt necesare in tratamente de scurta durata si facute sub supraveghere medicala.

Interactiuni cu alte medicamente

  • Vitamina D afecteaza nivelul de zahar din sange , din acest motiv bolnavii de diabet trebuie sa fie atent monitorizati.
  • Vitamina D poate afecta presiunea sanguina , din acest motiv cei care iau medicamente in acest sens trebuie sa fie atent monitorizati.
  • Vitamina D potenteaza absorbtia aluminiului in organism , antiacidele ce contin in general aluminiu interactioneaza cu vitamina D si pot crea probleme cu rinichi, din acest motiv vitamina D trebuie luata cu doua ore inainte de antiacide sau la 4 ore dupa antiacide.
  • Vitamina D interactioneaza cu digoxina, potentand efectul acesteia ce poate duce la batai neregulate ale inimii.

Medicamentele diuretice interactioneaza cu vitamina D si pot duce la cresteri foarte mari ale nivelului de calciu din sange ce poate duce la probleme cu rinichi.

Cercetari recente au aratat ca vitamina D poate fi folosita in lupta impotriva anumitor forme de cancer, cum ar fi cel colorectal, de san, de prostata sau cel pancreatic. Se incearca folosirea de substante sintetice analoge cu vitamina D dar care sa nu aiba un efect de crestere a nivelului de calciu din sange. Peste 90% din pacientii nou diagnosticati cu cancer au nivelul de vitamina D foarte scazut in sange. Cercetatorii de la Harvard Medical School recomanda bolnavilor de cancer doze de vitamina D de minim 5000 UI pe zi (6).

Surse:

  1. http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/osteomalacie_1960
  2. https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-929-vitamin+d.aspx
  3. http://www.neurology.org/content/early/2014/08/06/WNL.0000000000000755.full.pdf+html
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25050991
  5. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsm.12661/abstract
  6. https://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=509

Sursa foto: pexels.com

Comentarii 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *