Balonare frecventa

Balonare frecventa? Ar putea fi un simptom declansat de gluten

Te confrunti cu balonare frecventa? Care ar putea fi cauzele si cum poate fi combatut acest simptom neplacut? Afla in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Cele mai frecvente cauze ale balonarii sunt:

  • Aerofagia (aer la inghitire)
  • Boala celiaca
  • Constipatia
  • Dismenoree (dureri menstruale)
  • Alergii la mancare

Asa cum se observa, balonarea este produsa de mai multi factori, dar nu trebuie sa pierdem din vedere ca, in primul rand, un intestin care sufera va avea ceea ce medicii numesc disbioza. Acest lucru este pur și simplu un dezechilibru al bacteriilor bune si rele.

Bacteriile rele emana gaze si iti pot provoca balonare frecventa. De asemenea, bacteriile rele din intestine pot duce la un intestin permeabil, flatulenta, crampe si tot felul de alte probleme intestinale si nu numai. De aceea, de multe ori acest lucru trebuie sa fie investigat si tratat ca o problema legata de sensibilitate la gluten.

In al doilea rand, la celiaci alimentele stau in tubul digestiv mai mult decat trebuie astfel incat fermenteaza si produc balonare. Multi dintre pacientii cu boala celiaca au acidul din stomac si enzimele digestive deficitare. Daca balonarea apare la 20 de minute de la terminarea mesei, cantitatea de acid din stomac este, probabil scazuta.

boala celiaca si sindromul colonului iritabil

O balonare frecventa nu este deloc placuta!

La majoritatea oamenilor glutenul, de obicei, nu provoaca balonare. Daca balonarea apare imediat dupa consumul de gluten atunci acesta este un semn al unei afectiuni, cum ar fi intoleranta la gluten sau alergia la gluten. Medicul va  poate recomanda o dieta fara gluten daca balonarea este legata de aceasta afectiune. Nu incercati sa va schimbati dieta fara supravegherea unui medic.

Pentru multi oameni, care se confrunta cu diverse  simptome digestive, trecerea la o dieta fara gluten poate fi benefica pentru atenuarea simptomelor  comune cum ar fi balonarea si flatulenta. Pentru cei cu boala celiaca, eliminarea glutenului din alimentatie este esențiala pentru mentinerea sanatatii.

Tratamentul balonarii abdominale depinde de cauza principala a simptomelor. Medicii va pot recomanda o serie de teste necesare pentru a exclude problemele grave. Apoi tratamentul se concentreaza pe schimbarea dietei si a stilului de viata pentru a scapa de o balonare frecventa nedorita.

10 Sfaturi pentru a evita balonarea abdominala:

  1. Evita bauturile carbogazoase.
  2. Evita guma de mestecat pentru ca acest lucru predispune la inghitirea de aer.
  3. Evita alimentele care sunt dificil de digerat  cum ar fi varza varza de Bruxelles, fasolea, conopida, broccoli si lintea.
  4. Fii atent la sursele de fibre. Pacienții cu intestin iritabil de multe ori au nevoie de o cantitate mai mare de fibre pentru a ameliora simptomele, cu toate acestea, anumite tipuri de fibre, cum ar fi psyllium pot agrava balonarea.
  5. Mananca mese mici, dese, mestecand incet.
  6. Consuma cat mai putin  zahar.
  7. Evita consumul exagerat de sare. Daca consumi prea multa sare, acest lucru iti poate provoca o multime de probleme de sanatate pe termen lung, inclusiv hipertensiunea arteriala. Pe termen scurt, o masa cu un continut prea mare  de sare poate duce la retentie de apa, care provoaca balonare.
  8. Evita consumul de alimente bogate in grasimi. Digerarea  acestor alimente dureaza foarte  mult. Grasimea se misca incet prin tractul digestiv, iar acest lucru produce balonarea.
  9. Bea ceai de  fenicul. Acesta poate ajuta la digestie eliminand balonarea.
  10.  Fa miscare. Sunt evidente beneficiile exercitiilor fizice pentru starea generala de sanatate si de bine. O plimbare de 30 de minute poate reduce, de asemenea, acumularea de gaze care contribuie la balonare.

Balonarea este de obicei un raspuns natural al organismului la anumite alimente sau obiceiuri, dar atunci cand balonarea nu dispare odata cu schimbarea obiceiurilor alimentare si daca  este insotita  de crampe severe si miscari intestinale anormale atunci posibilele probleme de sanatate care ii stau la baza pot include, de asemenea, si boala  Crohn, sindromul de intestin iritabil (IBS) sau intoleranta la lactoza.

Nu trebuie sa suferiti de balonare pentru totdeauna. Nu pierdeti din vedere ca  determinarea cauzei va ajuta in cele din urma sa preveniti episoadele de balonare  atat de incomode. Daca totusi cauza balonarii este  boala celiaca, puteti fi linistiti, chiar daca este o afectiune grava, cu o  constientizare sporita va puteti trai in continuare o viata normala, care va ofera si placerea de a manca si de a va bucura de o gama variata  de alimente fara gluten.

Comentarii 2

  1. Eu ma imbalonez de foarte mult timp si medicii spun ca nu am nimic la endoscopie a iesit o indigestie dar nu an nici un tratament la colonoscopie nu am nimic ce as putea sa fac nimeni nu descopera nimic toate analizele sant bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *