Metode pentru a scapa de balonare

10 Metode pentru a scapa de balonare

Scapa de balonare urmand aceste 10 sfaturi si imbunatateste-ti digestia pentru totdeauna! Afla ce alimente sa eviti si ce suplimente te ajuta. 

banner-magazin-celiaci

Balonarea abdominala este o afectiune in care abdomenul este vizibil umflat, datorita gazelor acumulate in el, provocand o senzatie neplacuta si chiar stanjenitoare persoanelor care  sufera de aceasta.

Balonarea poate afecta atat adultii cat si copiii. Balonarea este o suferinta atat de comuna in zilele noastre incat o putem numi, fara sa gresim, „epidemie”. Majoritatea oamenilor nu dau importanta dietei lor si nu consuma alimente variate adica din toate grupele alimentare, astfel incat dietele lor sunt sarace in substante nutritive, minerale si vitamine.

>>BOALA CELIACA SILENTIOASA | CUM O DEPISTEZI?

Combinatia dintre o dieta saraca si un nivel ridicat de stres face ca multi oameni sa aiba nevoie de medicamente zi de zi pentru a tine sub control digestia si astfel sa nu se mai baloneze.

De cele mai multe ori balonarea nu este un motiv de ingrijorare. Pentru eliminarea starii de balonare este suficient sa se modifice dieta. Senzatia de preaplin, acumularea de gaze in abdomen, durerile de burta sunt  simptomele care caracterizeaza starea de balonare.  Daca insa, aceaste simptome mai sunt insotite si de altele, aparent fara legatura, acest fapt ar fi suficient pentru a justifica o vizita la medic.

Din ce cauza ne balonam?

Exista numeroase motive care pot cauza balonarea, cum ar fi: alergiile, dezechilibrele hormonale, disfunctiile tiroidiene, problemele intestinale, etc. Este destul de dificil sa stabilim cauza, dar concluzia poate fi trasa daca urmarim ce reactii avem atunci cand consumam anumite alimente.

Este bine cunoscut ca alimente ca varza, fasolea, conopida, broccoli, soia, lintea, lactatele si chiar merele ne vor balona intotdeauna, fara exceptie si trebuie sa ne asumam acest lucru atunci cand le consumam.

Balonarea este de fapt o problema de digestie. Este posibil ca intestinul sa fie afectat astfel incat sa nu mai fie capabil sa metabolizeze produsele alimentare in mod corespunzator sau sa nu mai poata elimina in mod corespunsator resturile ramase in urma digerarii alimentelor.

VEZI AICI 5 PASI PENTRU ADOPTAREA UNEI DIETE FARA GLUTEN

Cum putem scapa de balonare?

Iata cateva sfaturi despre cum putem evita balonarea:

1.    Nu manaca prea mult la o masa si, mai ales, mesteca bine alimentele. Astfel reduci cantitatea de aer inghitita odata cu alimentele.

2.    Daca stii ca esti alergic sau organismul tau nu poate tolera anumite alimente care declaseaza un raspuns imun necorespunzator, atunci evita sa consumi aceste alimente. Atunci cand mancati alimente de acest fel, organismul vostru poate declansa producerea de gaze in exces, balonare precum si alte simptome care iti pot deterioara starea de sanatate..

3.    Nu consumati acele alimente care stiti sigur ca va provoaca balonare. De exemplu, consumul de alimente grase in exces poate, de asemenea, incetini digestia si poate contribui la balonare in cazul anumitor persoane.

4.    Fii atent cu alcoolul din zahar. Contrar a ceea ce poate sugera numele, un alcool de zahar nu este nici un zahar, nici o bautura alcoolica. Alcoolul din zahar este o substant solida,  solubila in apa, care poate aparea in mod natural sau poate fi produs industrial din zaharuri. Acestia sunt utilizati in industria alimentara ca agenti de ingrosare si indulcitori. Xilitolul este, probabil, cel mai popular alcool de zahar si se regaseste, de obicei, in guma de mestecat. Ei pot cauza probleme digestive, deoarece ajung la bacteriile din intestinul gros, care le digera si produc gaze.

5.    Nu ezita sa iei suplimente alimentare. Acestea  pot fi utile impotriva balonarii si a altor  probleme digestive si ma refer in special la enzimele digestive si probiotice, care ajuta la descompunerea anumitor componente alimentare.

6.    Nu manca junk food. Aceste alimente procesate au un continut ridicat de grasimi,  sunt alimente bogate in zahar iar stomacul munceste mai mult ca sa le digere.

7.    Nu consuma bauturi acide. Bauturile care sunt de natura acida irita tractul gastro-intestinal drept urmare produc balonare. Cand spun bauturi acide ma refer si la cafea, anumite ceaiuri, sucuri si alcool.

8.    Consuma alimente ce ajuta digestia (antibalonare) cum ar fi ceaiul de menta, ghimbirul, ananasul, patrunjelul, etc.

9.   Fa miscare zilnic. Activitatea fizica zilnica poate preveni, de asemenea, constipatia, astfel incat este indicat sa faci miscare cel putin  30 de minute pe zi.

10.   Evita consumul crescut de sare, deoarece aceasta duce la retentia de apa si in consecinta provoaca balonare. Poti evita excesul de sodiu din dieta prin utilizarea ierburiilor aromate in loc de sare.

Comentarii 2

  1. Am fost depistată acum 4 ani, cu această boală.Nu am întotdeauna probleme, este din cauza stresului.Am și colon iritabil, de aceea am diaree,când consum produse cu gluten.

  2. Eu am probleme doar când consum cafea și sucuri carbogazoase. În rest, când consum numai apă plată și cel mai important doar atunci când mi-e sete, digestia merge ceas. În rest nu am intoleranță nici la gluten nici la zahăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *