Vreti sa stiti ce metode pentru a diminua efectele unei boli autoimune exista? De cele mai multe ori lupta cu bolile autoimune este o lupta pe care o duci singur si este o povara greu de dus. Problema cea mai mare este ca medicii trateaza fiecare boala separat si nu cauta sa afle care este legatura comuna dintre boli.
Ce sunt bolile autoimune?
Sistemul imunitar este cel care ne apara de virusuri, bacterii, adica intr-un cuvant de intrusi. Pentru a face asta cat mai bine trebuie sa distinga care este dusmanul si care este prietenul. Autoimunitatea apare atunci cand sistemul imunitar devine confuz si ataca propriul tesut.
Conform afirmatiei doctorului Mark Hyman, director la Centrul de Medicina Functionala din Cleveland:
“Inflamatia este un subiect fierbinte in medicina. Acest lucru este legat de aproape toate bolile cronice cunoscute – de la bolile de inima la cancer, de la diabet la obezitate, autism, dementa si chiar depresie. Alte boli inflamatorii cum ar fi alergiile, astmul, artrita si bolile autoimune sunt intr-o crestere dramatica. Ca medici suntem instruiti pentru a opri inflamatia cu aspirina, medicamente anti-inflamatorii si steroizi cu efecte secundare grave.”
Exista circa 80 de tipuri de boli autoimune. Multe dintre ele au simptome similare, ceea ce le face foarte dificil de diagnosticat. Bolile autoimune au, de obicei, intre perioadele de remisie (perioade in care simptomele sunt putine sau chiar nu se manifesta deloc) si puseuri (adica bolnavul se confrunta cu agravarea simptomelor).
In prezent, tratamentul pentru bolile autoimune se concentreaza pe ameliorarea simptomelor, deoarece nu exista nici un tratament care sa vindece aceste boli.
Care sunt cauzele aparitiei bolilor autoimune?
Cauza aparitiei bolilor autoimune nu este cunoscuta. Exista mai multe teorii cu privire la ceea ce declanseaza bolile autoimune, cum ar fi:
- bacteriile sau virusurile
- medicamentele
- anumite substante chimice iritante
- dieta
- factorii de mediu
De asemenea, este important de stiut ca daca aveti un membru al familiei cu o boala autoimuna atunci aveti un risc crescut de a dezvolta si voi o boala autoimuna.
>>LEGATURA DINTRE TIROIDITA AUTOIMUNA SI BOALA CELIACA
Cum se manifesta o boala autoimuna? Care sunt simptomele?
Simptomele variaza, deoarece exista foarte multe si diferite tipuri de boli autoimune. Cu toate acestea, simptomele comune sunt oboseala, febra si o stare de rau generala.
Bolile autoimune afecteaza multe parti ale corpului. Cele mai afectate sunt:
- articulatiile
- muschii
- pielea
- vasele de sange
- tesutul conjunctiv
- glandele endocrine
Ce putem face pentru a reduce simptomele bolilor autoimune?
1.Consuma alimente ce au proprietati anti-inflamatoare. Produsele alimentare ce te pot ajuta in lupta impotriva inflamatiei sunt: pestele, fructele de padure rosii si violet (acestea sunt bogate in polifenoli), legumele cu frunze de culoare verde inchis, cartofi dulci, etc.
Adauga in dieta ta zilnica ierburi anti-inflamatorii, inclusiv turmeric (curcumin), ghimbir, rozmarin. Elimina alimentele inflamatorii, cum ar fi uleiurile rafinate, omega-6, porumbul, soia, zaharul, painea alba, alcoolul, laptele si, in general, tot ceea ce contine gluten.
2. Testeaza-te pentru: intoleranta la gluten, alergii si infectii.
3. Testeaza-te la metale grele. Mercurul si alte metale grele pot declansa o afectiune autoimuna.
4. Ajuta intestinul sa se vindece. Odata ce cunosti starea de deteriorare si de permeabilitate a intestinului poti ajuta sa inceapa procesul de vindecare prin schimbarea stilului de viata.
5. Gestioneaza stresul. Stresul cronic este un combustibil ce intretine bolile autoimune.
6. Dormi timp de 8 ore in fiecare noapte. Lipsa de somn afecteaza metabolismul si provoaca pofta de zahar si carbohidrati, te face sa mananci mai mult si conduce la aparitia diabetului sau a altor boli autoimune.
7. Ia suplimente. Uleiul de peste, vitamina C, vitamina D, complexul de vitamine B, seleniul, magneziul si probioticele pot ajuta la calmarea raspunsul imunitar in mod natural.
8. Evita consumul de sare exagerat. Este dovedit ca sarea de masa agraveaza simptomele bolilor autoimune. Este indicat sa reduci cat mai mult sarea din alimentatie si sa o inlocuiesti cu ierburi aromatice.
9. Evita consumul de alcool si tutun. Atunci cand alcoolul este metabolizat in organism, acesta se transforma in zahar, iar zaharul este un aliment care cauzeaza inflamatie.
In cazul tutunului, un studiu(3) efectuat in 2012 concluzioneaza ca in urma unei expuneri sustinute la fumul de tigara rezulta un proces inflamator cronic care poate duce la o colonizare microbiana sporita si la infectie.
10. Nu ezita sa te expui la lumina soarelui (fara sa te arzi). Vitamina D se produce in mod natural in organismul omenesc prin expunerea la soare (raze ultraviolete).
Referinte:
- http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/10-strategies-to-reverse-_b_7905004.html
- http://lunchscraps.com/does-alcohol-cause-inflammation-the-answer-may-surprise-you/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261116/
Comentarii 10
Bună ziua !
Am o boala autoimuna ,tiroidita hashimoto si am renuntat complet la gluten .
Imi doresc sa aflu informatii noi ,retete si sfaturi .
Multumesc !
Author
Gasiti mai multe articole pe blog. De asemenea, va poate ajuta si grupul suport: https://www.facebook.com/groups/celiaci.ro/
Si eu am avut asemenea probleme cu infectii urinare repetate.Terminam 7-10 zile de tratament si dupa 2-3 zile iar aveam infectie urinara !Cand am inceput a merge la biserica des cu spovedanie si impartasanie deasa s-au terminat infectiile dar am si descoperit ca de fapt eram hranita sistematic cu vraji , prostii de cineva apropiat din familie !
am poliartrita reumatoida doresc sa aflu mai multe despre ce alimente ajuta la diminuarea inflamatiilor multumesc
Sufar de o boala Cistita interstitiala si ma.chinui de 6 ani!!As dori daca cineva se confrunta cu aceasta boala, sa ma ajute si pe mine..
Multumesc mult!!
Si eu am avut asemenea probleme cu infectii urinare repetate.Terminam 7-10 zile de tratament si dupa 2-3 zile iar aveam infectie urinara !Cand am inceput a merge la biserica des cu spovedanie si impartasanie deasa s-au terminat infectiile dar am si descoperit ca de fapt eram hranita sistematic cu vraji , prostii de cineva apropiat din familie !
Buna seara,
Cum de sfatuiti bolnavii cu autoimune, asa la gramada, sa se expuna la soare? Cei cu lupus eritematos sistemic au interzis la soare sub riscul agravarii bolii !
Buna seara!
Am anemie aplastica si as dori daca se poate indicatii despre dieta. Multumesc.
Soția mea are boala Wegener.Suntem din Bucuresti si as dorii sa știu daca există un medic specialist sau specializat pe aceasta boala.Adresa de email „george.anton2000@gmail.com”
Doresc cartile