malabsorbtia

Malabsorbtia – ce inseamna si cum poate fi tratata

Ce este malabsorbtia?

Sindromul de malabsorbtie apare atunci cand organismul omenesc nu este capabil sa ia nutrientii din alimentele consumate. Aceasta problema digestiva poate duce la simptome cum ar fi balonarea si diareea, dar important de retinut este ca sindromul malabsorbtiei poate provoca complicatii mult mai grave, inclusiv creste riscul aparitiei in mod repetat al infectiilor si a fracturilor osoase.

banner-magazin-celiaci

Care sunt cauzele malabsorbtiei?

Factorii care pot cauza sindromul de malabsorbtie sunt:

  • infectia, inflamatia, o trauma sau o interventie chirugicala la intestine.
  • utilizarea prelungita a antibioticelor
  • boala celiaca, boala Crohn, pancreatita cronica sau fibroza chistica
  • deficit de lactaza sau intoleranta la lactoza
  • defecte congenitale (prezente la nastere), cum ar fi atrezia biliara (atunci cand conductele biliare nu se dezvolta in mod normal si impiedica curgerea bilei din vezica biliara)
  • boli ale vezicii biliare, ficatului sau pancreasului
  • boli parazitare
  • radioterapia, poate afecta si ea mucoasa intestinului
  • medicamente care pot afecta mucoasa intestinului, cum ar fi tetraciclina, colchicina sau colestiramina.

Sindromul malabsorbtiei poate fi de asemenea cauzat si de probleme digestive adica atunci cand stomacul nu produce enzimele necesare pentru a digera anumite alimente.

Ce simptome ar trebui sa ne ingrijoreze?

Malabsorbtia se manifesta  prin diaree, steatoree, balonare abdominala si gaze. Acestea sunt simptomele principale si totodata cele mai frecvente, dar pot fi si alte simptome ce se manifesta din cauza deficientelor nutritionale cum ar fi scaderea  in greutate in ciuda aportului alimentar adecvat.

  1. Diareea cronica : este un simptom ingrijorator ce presupune o evaluare medicala obligatorie a pacientului.
  2. Steatoreea: „scaun gras” este un semn distinctiv al malabsorbtiei. Steatoreea provoaca scaune moi, deschise la culoare, voluminoase si grase.
  3. Anemie, tensiune scazuta, pierderea masei musculare sunt alte simptome ce trebuie luate in seama.
  4. Deficiente severe de vitamine si minerale. Acestea apar in malabsorbtia avansata, astfel:
  • Deficitul de vitamina B12 poate sa apara dupa o interventie chirurgicala majora asupra stomacului sau in cazul bolii celiace.
  • Deficitul de fier este primul care apare chiar si in formele usoare de malabsorbtie.
  • Deficitul de vitamina D are urmatoarele manifestari: dureri musculare si osoase cronice. Aceasta deficienta a vitaminei D afecteaza mineralizarea osoasa ducand la instalarea rahitismului la copii si a osteoporozei la adulti.
  • Deficitul de magneziu: Persoanele care au diaree cronica nu pot absorbi magneziul in mod corespunzator. Acesta este un mineral cheie pentru cresterea oaselor si alte procese corporale.
  • Deficitul de calciu: Calciul este un mineral vital ce este folosit de organismul omenesc in principal la producerea si intarirea oaselor si dintilor. Calciul este de asemenea necesar pentru ca inima si alti muschi sa functioneze corect. Lipsa calciului creste riscul de a dezvolta afectiuni cum ar fi osteoporoza (scaderea majora a densitatii osoase ce poate duce la fracturi repetate) si osteopenia (este o forma usoara de scadere a densitatii osoase).

Risc de cancer intestinal pentru celiacii care nu urmeaza dieta fara gluten

Cum se poate trata malabsorbtia?

Sindromul de malabsorbtie poate fi tratat prin:

  1. Aportul suplimentar de nutrienti. Acesta este, de obicei, un tratament eficient pentru persoanele care prezinta deficiente nutritionale, indiferent care ar fi cauza acestora. Pierderea nutrientilor poate fi inlocuita cu anumite alimente si suplimente alimentare. Suplimentele pot fi administrate pe cale orala sau administrate prin vena (intravenos). Suplimentarea calorica si proteica este, de asemenea, esentiala.
  2. Tratarea cauzelor ce au dus la aparitia bolii, astfel:
  • dieta fara gluten ajuta la tratarea bolii celiace. Evitarea alimentelor ce contin gluten ajuta la refacerea intestinului subtire si la imbunatatirea capacitatii orgnismului de a retine substantele nutritive necesare unei bune functionari.
  • in mod similar, o dieta fara lactoza ajuta la corectarea intolerantei la lactoza;
  • suplimentele de proteaza si lipaza sunt terapia pentru insuficienta pancreatica;
  • antibioticele sunt folosite in terapia pentru reducerea supraaglomerarii bacteriane;
  • sunt utilizati corticosteroizi, agenti anti-inflamatori si alte terapii pentru tratarea enteritei.

Ce se intampla daca nu luam nici o masura in vederea tratarii malabsorbtiei?

In timp, daca nu luam nici o masura in vederea imbunatatirii aportului de nutrienti, organismul va avea de suferit, iar evolutia bolii va fi ireversibila. De exemplu o deficienta prelungita de vitamina B12 este legata conform unui studiu din 1991 de aparitia unor afectiuni neurologice.

La acest studiu(2) au participat 143  pacienti cu deficienta de vitamina B-12. Dintre acestia 74% au prezentat simptome neurologice, simptome psihiatrice sau cognitive au fost observate la 3%. De asemenea, acestia au avut gustul si mirosul afectate.

Anorexia era prezenta la 50% dintre participantii la studiu. Apar si alte simptome  ce includ oboseala permanenta si o stare generala de rau sau  simptome cardiovasculare cum ar fi dispneea, palpitatiile si angina pectorala. Acesta este numai un exemplu, care arata ce consecinte are netratarea malabsorbtiei.

In concluzie, aceasta afectiune trebuie tratata deoarece poate duce chiar si pana la deces din cauza complcatiilor pe care le provoaca.

Referinte:

  1. http://www.webmd.com/digestive-disorders/malabsorption-syndrome#2
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114302/
  3. Sursa foto: https://pixabay.com/en/nutrient-additives-medicine-pills-505124/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *