Întrebări frecvente despre intoleranța la gluten
După ce sunteți diagnosticați cu boala celiacă, este normal să simțiți o anumită nesiguranță.
- Vă analizați fostele obiceiuri de a mânca
- Trebuie să vă regândiți dieta actuală
- Căpătați experiență în urmarea unei diete fără gluten
Am adunat laolaltă cele mai frecvente întrebări legate de dieta fără gluten, pentru care am pregătit răspunsuri special pentru voi.
Nu neapărat – dacă aveți grijă să urmați o dietă echilibrată, nu veți duce lipsă de anumite nutriente. Echilibrul este cheia! Este o idee bună să faceți un test de sânge post-diagnosticarea cu boala celiacă, astfel posibilele deficiențe nutriționale pot fi discutate cu un dietetician profesionist.
Cu ajutorul unei planificări atente, trecerea de la o dietă normală la una fără gluten va fi mai ușoară.
Absolut nimic! Din când în când, o dietă fără gluten nu îi va face rău corpului tău, așa că poate fi adoptată fără griji. Poți să te bucuri de mâncare fără gluten împreună cu prietenii și familia – acest lucru le va da și lor șansa de a încerca rețete noi.
Absolut deloc! Nu există circumstanțe excepționale care să permită consumul de gluten atunci când avem de-a face cu boala celiacă.
Chiar dacă la început te vei simți bine (deoarece corpul tău are nevoie de puțin timp pentru a reacționa la gluten), sistemul imunitar va fi cu siguranță afectat și sistemul intestinal se va inflama.
Dacă suferi de boala celiacă, trebuie să te informezi în legătură cu această boală auto-imună.
În sfârșit știi ce se întâmplă cu corpul tău! Trebuie doar să ai puțină răbdare și să fii perseverent atunci când are loc schimbarea către noua dietă. Odată ce vei începe să consumi alimente fără gluten:
Simptomele vor dispărea și
Te vei simți cu siguranță mult mai bine
Ar putea să te ajute și să primești sfaturi și îndrumări de la alte persoane care suferă de boala celiacă. În comunitățile online dedicate vei putea găsi ajutorul de care ai nevoie.
Este bine să fii precaut, dar nu este nevoie să-ți schimbi cu totul locuința. Este bine să ai:
Un toaster separat
Un coș de pâine separat și
Propriul dulap cu provizii
Poți avea și:
Ustensile de bucătărie separate etichetate cu numele tău (mai ales pentru cele făcute din lemn), pe care să le folosești doar pentru produsele fără gluten
Este important ca:
Toate suprafețele din bucătărie (cu precădere tocătoarele de lemn) să fie curățate cu atenție de fiecare dată
Toate acestea vor deveni curând parte din rutina ta și nimic nu va sta în calea dietei fără gluten!
Această boală auto-imună nu este neapărat ereditară. Cu toate acestea, este bine ca rudele să realizeze un test de sânge.
Dacă sunt găsiți anticorpii ce indică boala celiacă, o biopsie a intestinului subțire ar putea fi necesară. Testele genetice sunt, de asemenea, recomandate dacă există o anumită nesiguranță. Acesta nu poate reprezenta un diagnostic, dar poate elimina orice suspiciune cu privire la boala celiacă.
Soarele apune, aerul este îmbietor și tu ai vrea să savurezi o bere. Este permisă berea într-o dietă fără gluten?
Da – atâta timp cât este specificat că berea este fără gluten. Există numeroase varietăți de bere fără gluten pe piață, așa că aveți de unde alege!
Chipsurile sunt diferite de cartofii prăjiți. Cartofii nu au gluten, dar în privința cipsurilor trebuie să vă uitați atent pe ambalaj pentru a analiza ingredientele adiționale. Atunci când prăjiți, asigurați-vă că folosiți următoarele:
O tigaie sau o friteuză separată
Ulei separat
Sau pur și simplu prăjiți mâncărurile fără gluten prima oară!
Ketchupul și maioneza constituie ingrediente pentru anumite mâncăruri. Cu toate acestea, este posibil ca ingrediente ce conțin gluten să facă parte din componenta sosurilor. Așadar, trebuie să fiți precauți și să citiți cu atenție ambalajul de fiecare dată.
Ovăzul poate constitui un mod excelent de a vă începe ziua și, de asemenea, sunt un ingredient important în muesli. Ovăzul este bogat în:
Vitamina B
Zinc
Fier
Magneziu
Proteine
Acizi grași polinesaturați
Din martie 2016, produsele ce conțin ovăz necontaminat cu gluten sunt marcate cu simbolul unei ramuri de grâu tăiate cu o linie. Acest simbol conține și denumirea „ovăz”, astfel încât consumatorul va ști că acel produs este licențiat ca fiind fără gluten (Societatea Celiacă Germană).
Cu toate acestea, înainte să servești următorul tău castron de muesli, îți recomandăm să întrebi doctorul dacă poți sau nu mânca ovăz.