Cum am fost diagnosticata cu boala celiaca dupa 2 ani de consultatii si analize

Helicobacter Pylori si diagnosticul de boala celiaca dupa 2 ani de analize | Povesti de viata fara gluten

Seria de povesti de viata, fara gluten, continua cu povestea Mariei despre procesul de diagnosticare a bolii celiace dupa doi ani de consultatii si analize.

banner-magazin-celiaci

Scopul acestor povesti despre depistarea bolii celiace este de a va arata cu ce simptome si greutati se confrunta celiacii in demersul lor de diagnosticare. In cazul in care prezentati simptome similare, aceste articole ar trebui sa va ridice un semn de intrebare si sa va indrume sa va faceti analizele pentru depistarea celiachiei cat mai rapid! Astfel, puteti trece mai usor prin acest proces.

Daca si voi doriti sa va spuneti povestea in cadrul acestei campanii de informare, va rugam sa cititi acest articol.

P.S. Va invit sa va alaturati grupului Celiaci.ro, aici


Un articol scris de Maria.

Aproape din liceu am inceput sa fiu obsedata de guma de mestecat. Desi ma spalam pe dinti de doua ori la vremea aceea (atunci nu foloseam apa de gura si ata dentara), simteam ca nu aveam o respiratie fresh asa cum sunt „obsedata” sa am. Aveam senzatii de greata, mai ales dupa ce mancam produse fainoase. Acest lucru a fost si inca este stresant pentru mine, ceva ce nu-mi da pace.

De aproximativ 2 ani am inceput sa beau mai multa apa, sa consum mai multe fructe si sa renunt la guma sau Tic-Tac. Aveam senzatii de voma si balonare, urmate de clasicele efecte precum reflux gastro-intestinal, materiale fecale moi, tristete si stare de somn.

Am fost de multe ori la medic. La inceput erau anumite persoane care imi spuneau ca totul este doar in mintea mea si ca trebuie sa consum mai multe lichide pentru ca ni se poate intampla tuturor sa avem senzatia aceasta atunci cand ni se usuca gura. Imi spuneau, de asemenea, si sa apelez la un psiholog. Nu spun ca nu m-ar fi putut ajuta, dar cum aveau sa dispara starile de greata care veneau de la stomac in cazul acesta?

dieta fara gluten

Este foarte neplacut sa fii dependent de guma. Nici cu iubitul meu nu ma sarutam niciodata fara sa ma spal neaparat pe dinti inainte.

Dupa multe consultatii si analize de sange, mi-au gasut bacteria Helicobacter Pylori. Mi-au dat un tratament de urmat, in urma caruia m-am simtit putin mai bine, dar doar pana cand durerile ingrozitoare de stomac au reaparut. Simteam intepaturi puternice in zona stomacului de foarte multe ori, nu numai atunci cand mancam ceva care continea gluten, dar si atunci cand eram trista sau stresata.

Aveam reflux gastro-intestinal si de obicei incercam sa adorm si sa ma linistesc dar ma trezeam cu acidul acela ciudat in gura sau in nas. Imi cer scuze pentru detalii, dar incerc sa scriu toate simptomele mele.

Dupa toate acestea am mers din nou la medic. Am avut norocul sa fiu consultata de un doctor minunat pe care o sa-l tin minte toata viata. Il apreciez foarte mult pentru interesul de a ma trimite din nou la analize si, in final, pentru endoscopie. Nu imi imaginam vreodata ca o sa pot face fata acestei interventii; auzisem persoane care spuneau ca e ingrozitor, dar nu a fost deloc asa.

Am avut de ales intre doua metode: cu anestezie locala sau deloc. Doctoul imi recomandase fara, dar fiind o fire fricoasa si sensibila, am ales anestezia.

Anestezia a constat intr-o injectie. Dupa ce si-a facut efectul, am fost mutata in sala unde urma sa fac endoscopia. Totul s-a intamplat foarte repede. Tin sa precizez si faptul ca au fost in jur de 5 persoane in jurul meu – doctor si asistente. Am vazut foarte putin din ceea ce s-a intamplat si totul a durat in mintea mea mai putin de doua minute.

M-au dus apoi intr-un alt salon unde ma astepta iubitul meu. Mi s-a spus ca este obligatoriu ca cineva sa te insotesasca la procedura din cauza anesteziei. Apoi mi-au oferi sa mananc ceva si sa beau ceai. Totul s-a intamplat foarte repede. Dupa aproximativ doua ore am mancat fara a avea senzatii de voma sau dureri la nivelul esofagului.

Apoi m-au sunat de la spital si mi-au dat vestea mult asteptata (avand in vedere ca am fost de atatea ori la doctor pentru aceasta problema) si mi-au spus ca am intoleranta la gluten, adica boala celiaca.

diagnostic celiachie

Am descoperit mai apoi ca dieta este foarte stricta. Nu stiam ca este exclus sa mananci pana si de pe capacul pe care cineva a taiat o felie de paine cu gluten, de exemplu. Sau ca pana si sosurile si bulionul pot contine gluten.

Am invatat toate aceste lucruri de la o doamna care a invitat mai multe persoane la fel ca si mine pentru a discuta despre aceasta intoleranta la gluten. Acolo ne-au aratat si produsele care contin gluten, restaurante in care putem merge pentru a fi in siguranta si ni s-a mai vorbit si despre oboseala si despre faptul ca nu ne putem concentra foarte bine din cauza glutenului (inca un simptom clasic).

Mi-a fost greu la inceput, dar am inlocuit toate produsele (faina, pastele, ovazul, painea, prajiturile si pesmetul) cu variante fara gluten. Intr-adevar, sunt putin mai scumpe dar ma simt mult mai bine dupa aceasta schimbare.

De aproape un an tin aceasta dieta fara gluten si totul s-a schimbat. Sunt mult mai fericita, nu mai am dureri de stomac, stari de voma sau balonare si chiar si la toaleta merg normal.

Va multumesc pentru ca imi cititi povestea! Sper sa inspir si alte persoane sa mearga la doctor si sa nu stea cu aceste simptome ingrozitoare. Acestora le recomand sa se gandeasca la faptul ca, desi nu este usor sa renunti la toate aceste alimente cu gluten, vor vedea schimbarile in bine. Eu sunt o persoana energica si slabuta si de multe ori ma intrebam de ce sunt asa de balonata mereu. Acum ma simt perfect!

Va doresc sanatate tuturor si noroc in tot ceea ce faceti! Multumesc!

Comentarii 5

    1. Am avut și eu Helicobacter pilory și nu știam ca îl am! După ce m-am tratat acum sunt intoleranta la gluten! Cred ca e o urmare a acestei bacterii nărăvaș care face ravagii pe tot traiectul digestiv. Poate fi o problema temporara pana ce simptomele vor dispărea, sa speram!

  1. Buna ziua. Sunt cu intoleranță la gluten din 2016. Am 56 ani și dacă gust ceva cu gluten îmi este f rău. Vomit, dureri abdominale puternice. Sunt f multe produse unde glutenul nu este specificat pe eticheta.La noi in țară e f greu. Te internezi ptr ceva și nu ți asigura mâncare nimeni. O parte din doctori nu prea iau în serios aceasta afecțiune. Multă sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *