Cum citim corect etichetele produselor alimentare – ghid complet
Afla cum citim corect etichetele produselor alimentare pentru a identifica glutenul si sursele de contaminare, totul din articolul de mai jos. >>>
- Generalitati
- Cei mai importanti pasi in alegerea alimentelor
- Unde gasim glutenul?
- Ce pot manca daca urmez o dieta fara gluten?
- Surse ascunse de gluten si contaminare incrucisata
Generalitati – Cum citim corect etichetele produselor alimentare
Boala celiaca face parte din categoria bolilor autoimune si este una din cele mai frecvente boli cronice digestive. Aceasta afecteaza mucoasa intestinului subtire, dar si alte organe, la contactul cu glutenul din alimente.
1 din 100 de oameni la nivel mondial este afectat de boala celiaca. Anumite persoane care nu au boala celiaca sau alergie la grau dar se confrunta cu tulburari gastrointestinale, pot experimenta o ameliorarea a simptomelor odata ce exclud alimentele bogate in gluten din dieta, aceasta se numeste sensibilitate la gluten.
Deocamdata, singurul tratament de lunga durata pentru boala celiaca este o dieta stricta fara gluten. Tranzitia la o dieta fara gluten poate fi provocatoare si coplesitoare la inceput, dar cu o intelegere de baza a etichetelor nutritionale, aceasta poate sa devina usoara si satisfacatoare.
Cei mai importati pasi in alegerea alimentelor
Conform FDA un produs ambalat poate fi etichetat ca si ”Fara gluten” (Gluten Free) daca nu contine gluten in mod natural sau daca nu contine unul din ingredientele:
- Cerealiere care cu gluten (ex. Grau spelta).
- Un produs care este derivat din cereale cu gluten care nu au fost procesate pentru a indeparta glutenul (ex. Faina de grau).
- Un produs derivat din cereale cu gluten care a fost procesat pentru a elimina glutenul, dar totusi depaseste valoarea maxima de 20 mg/kg gluten in alimentul final.
- Glutenului este prezent in produs indiferent de sursa si depaseste 20 mg/kg gluten.
Declaratia ”continut scazut de gluten” – aceasta poate fi facuta daca alimentul contine ingrediente fabricate din cereale cu gluten sau varietatii incrucisate care au fost prelucrate in mod special pentru a reduce continutul de gluten la maximul 100 mg/kg de gluten pe produsul alimentar vandut catre consumatorul final.
Pasul 1. Incercati sa va formati un obicei astfel incat intotdeuna sa cititi eticheta produselor si sa le evitati pe acelea care contin grau, secara, orz, malt sau triticale, enumerate in lista ingredientelor. Chiar daca pachetul este inscriptionat ”gluten free”, trebuie intotdeauna sa verificati si lista ingredientelor deoarece pot exista anumite erori de redactare.
Singura exceptie este pentru amidonul de grau, acesta poate fi prezent ca si ingredient intr-un produs inscriptionat ”gluten free” daca glutenul a fost extras si nu depaseste 20 mg/kg.
Pasul 2. Achizitionati cereale si faina care nu contin gluten in mod natural (ex. faina de orez, sorg, ovaz etc.) etichetate cu inscriptia ”gluten free”, deoarece acestea pot sa vina in contact cu produse care contin gluten, atunci cand sunt procesate in aceleasi fabrici.
Produsele facute din cereale fara gluten (paste, cereale, paine, biscuiti etc.) ar trebui sa fie si ele inscriptionate ”gluten free”.
Pasul 3. Incercati pe cat posibil sa evitati produsele facute din cereale fara gluten (quinoa, orez, sorg) care nu sunt inscriptionate ”gluten free” si pe eticheta carora scrie ”poate contine” sau ”produs in fabrica sau cu echipamente care proceseaza grau/gluten”. Aceasta avertizare inseamna ca produsul s-ar putea sa contina peste 20 mg/kg de gluten.
Pasul 4. Fiti atenti la sursele ascunse de gluten – este necesar sa ne educam pentru a sti sa cautam glutenul in orice tip de aliment, chiar daca nu ne-am astepta sa-l contina.
Pasul 5. Atunci cand un aliment nu are inscriptionat ”fara gluten” si nu contine grau, orz, secara sau alte derivate enumerate in lista ingredientelor, dar tu iti doresti sa fii sigur ca detii informatiile corecte, nu ezita sa contactezi compania producatoare si sa le ceri ajutorul.
Pasul 6. Sa intelegem avertizarile de tip ”produs in fabrici care prelucreaza alimente cu gluten” – Daca un produs este etichetat fara gluten dar este mentionat ca fabrica prelucreaza si produse cu gluten, este totusi un aliment sigur pentru persoanele cu boala celiaca. Inscriptia ”gluten free” reprezinta faptul ca s-au respectat prevederile standard privind contaminarea incrucisata.
Pasul 7. Cand nu sunteti siguri, evitati produsul – daca etichetat nu este clara (ex. este inscriptionat ”gluten free” dar contine grau), sau daca nu sunteti sigur ca un preparat este potrivit pentru dumneavoastra, este mai bine sa cautati o alta alternativa.
Unde gasim glutenul?
Alimente care contin gluten si derivatele lor sunt:
- Orz
- Drojdie de bere
- Grau dur (pentru paste)
- Grau Einkorn sau alac
- Grau Emmer
- Faina de grau
- Graul Farro
- Graham
- Kamut
- Grau khorasan
- Malt
- Secara
- Gris
- Spelt
- Triticale
- Grau, boabe de grau si amidon.
Alimente comune care pot contine gluten:
- Preparate de patiserie, cofetarie, brutarie
- Berea
- Amestecuri acoperire
- Cereale si granola
- Biscuiti
- Crutoane
- Clatite, pancakes si waffles
- Paste, taitei, cuscus
- Supe si dressinguri.
Ce pot manca daca urmez o dieta fara gluten?
Cel mai putin costisitor si sanatos mod de a urma o dieta fara gluten este sa alegeti alimentele care in mod natural nu contin gluten, aceste includ:
- Lactatele (daca nu coezista o intoleranta sau alergie)
- Oua
- Peste si fructe de mare
- Fructe
- Legume si leguminoase (fasole, mazare, linte etc.)
- Carne
- Fructe oleaginoase si seminte.
De asemenea, exista multe cereale si produse amidonoase care in mod natural nu contin gluten:
Surse ascunse de gluten si contaminare incrucisata
Glutenul poate fi ascuns in anumite alimente la care nu ne-am astepta, printre acestea se afla sosul de soia, licoricele (lemn-dulce) si multe alimente gata preparate cum ar fi dressingurile si sosurile.
Asigurati-va ca oferiti timpul necesar pentru a citi eticheta fiecarui aliment procesat sau pre-ambalat pe care il cumparati.
Alimente care ar putea sa contina gluten:
- Bomboanele si batoanele
- Batoane cu granola (cereale)
- Mixurile de codimente
- Cipsurile de cartofi
- Carnea procesata (salam, sunca, parizer, crenvursti, carnati)
- Ulei sau extract de grau (contaminare incrucisata)
- Sosuri si dressinguri
- Supe
- Pulbere proteica vegetala.
→ aceste alimente trebuie sa fie verificate prin citirea atenta a informatiilor de pe ambalaj sau prin consultarea producatorului, pentru a va asigura ca ele sunt sigure pentru o persoana cu boala celiaca sau sensibilitate la grau.
Zone care au potential de contaminare incrucisata:
- Strecuratoari si site
- Borcane cum ar fi cele cu unt de arahide, gem, mustar sau maioneza.
- Prajitoare de paine
- Tocatoare de lemn si ustensile de bucatarie.
→ Persoanele cu boala celiaca trebuie sa aiba propriile obiecte de acest gen, diferite de restul familiei.
Urmatoarele ingrediente sunt sigure pentru o dieta fara gluten:
- Colorantul caramel
- Dextrina
- Otetul distilat
- Maltodextrina
- Maltoza
- Aromele naturale
- Extractul de drojdie (daca nu exista sensibilitate alimentara).
Urmatoarele ingrediente NU sunt sigure pentru dieta fara gluten:
- Maltul
- Extractul de malt
- Aroma de malt
- Siropul de malt.
Acestea sunt principale informatiile de care o persoana care urmeaza o dieta fara gluten trebuie sa tina cont atunci cand face alegerile alimentare, totusi trebuie sa fiti foarte precauti pentru ca reglementarile actuale se aplica doar alimentelor preambalate.
Regulile nu se aplica si alimentelor precum carnea, pasarile de curte, ouale, bauturile nedistilate sau vinuri cu peste 7% alcool. Astfel, in acest caz cel mai bun tratament este preventia, nu uitati sa verificati informatiile de pe eticheta nutritionala si sa luati legatura cu producatorul daca acestea sunt nesigure.
Conform noilor reglementari, alergenii trebuie sa fie evidentiati in lista de ingrediente pentru a ajuta consumatorul sa-i identifice cat mai repede si usor. Intreprinderile alimentare pot folosi propria lor metoda de evidentiere a glutenului si lactozei, fiti atenti la oricare dintre aceste modificari: cuvinte scrise cu caractere italice, subliniate sau ingrosate. De asemenea, este acceptat ca alergenii prezenti in aliment sa fie enumerati la finalul listei de ingrediente cu mentiunea contine: gluten, lactoza.
Mentiunile:
- poate contine urme de gluten
- facute pe o linie de productie unde se manipuleaza graului
- produs in fabrica care proceseaza grau
- nepotrivit pentru persoanele cu boala celiaca/ alergie la gluten datorita metodelor de fabricatie.
Atunci cand intalnim aceste afirmatii, producatorul ne avertizeaza ca exista un anumit risc de contaminare a produsului cu gluten. In acest caz, in functie de gravitate sensibilitatii este recomandat sa contactati direct compania producatoare pentru a va oferi informatii suplimentare.
Exceptii:
Intotdeauna exista un potential de confuzie, exista anumite ingrediente care sunt facute din cereale care contin gluten, dar care sunt procesate in asa fel incat glutenul este exclus din componenta produsului. Aceste ingrediente sunt sigure pentru persoanele cu boala celiaca si nu este necesar ca producatorii sa mentioneze prezenta cerealelor din care provin. Cateva exemple sunt:
- siropuri de glucoza derivate din grau sau orz, inclusiv dextroza
- maltodextrina pe baza de grau
- ingrediente distilate obtinute din cereale care contin gluten, de exemplu, bauturi alcoolice.
Desi aceste ingrediente pot fi obtinute din cereale care contin gluten, producatorii nu trebuie sa le eticheteze ca atare. Unii producatori ii listeaza in continuare, de exemplu „sirop de glucoza din grau” sau „dextroza de grau”; insa aceste ingrediente nu contin gluten si sunt potrivite pentru persoanele cu boala celiaca.
Majoritatea bauturilor alcoolice distilate si a oteturilor nu contin gluten, acestea nu contin peptide potential daunatoare chiar daca sunt facute din produse care contin in mod normal gluten, deoarece peptidele sunt niste molecule prea mari pentru a trece de procesul de distilare.
Berea, maltul si otetul din malt sunt facute din cereale care contin gluten insa nu sunt distilate, astfel ca ele contin gluten si nu sunt recomandate persoanelor cu sensibilitate sau intoleranta la aceasta proteina.
Bibliografie:
- https://celiac.org/main/wp-content/uploads/2017/07/Combined-Gluten-Free-Diet-and-Food-Label-Reading-Guide.pdf
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0828&from=ES
- https://www.coeliac.org.uk/information-and-support/living-gluten-free/the-gluten-free-diet/food-shopping/food-labels/
Lorena Crișan – Nutriționist Dietetician
Vreau cartile
Doresc cărțile