Intoleranta la gluten face ca bolnavii, in lupta pe care o duc pentru o viata normala, sa fie nevoiti sa gaseasca un echilibru intre cele doua aspecte ale bolii si anume cel medical si cel social. Acestia, din teama de a nu se contamina cu gluten, evita sa mai iasa cu prietenii in oras la restaurant sau la evenimente familiale, asa incat exista riscul de a se autoizola. Autoizolarea este pefect normala si este reactia acestora la aflarea diagnosticului. Diagnosticul de boala celiaca, cu toate implicatiile sale, face ca multi pacienti sa fie dezechilibrati din punct de vedere emotional, acestia avand tendinte depresive.
Prietenii, parintii, bunicii sunt cei care ii pot ajuta sa depaseasca momentul si sa gaseasca solutii. Acestia, insa, trebuie sa fie foarte atenti la cuvintele pe care le folosesc, deoarece fara intentie pot declansa o reactie emotionala negativa.
Iata ce nu trebuie sa spui cand te afli in compania unui celiac:
„Cum poti trai fara paine? Eu n-as putea!”
Aceasta replica este cel mai des intalnita. In primul rand este gresit inteles faptul ca celiacii nu trebuie sa mai manance paine. Bolnavul celiac nu trebuie sa renunte la paine! Diferenta dintre un om sanatos si altul care are aceasta afectiune este doar ca painea pe care o mananca este diferita. Persoanele cu boala celiaca trebuie sa manance doar paine fara gluten.
„Hai, gusta si tu! Ce ti se poate intampla daca iei o bucatica mica?”
Apropiatii nu inteleg implicatiile pe care le are acesta boala. Ei considera ca o bucata „mica” de prajitura nu are cum sa faca rau nimanui. In acesta situatie bolnavul celiac trebuie sa fie ferm si sa nu cedeze tentatiei oricat de greu i-ar fi. Este la fel de rau ca in cazul diabeticilor. Daca un diabetic mananca dulciuri, isi „otraveste” practic organismul provocand cresterea glicemiei. Asemenea diabeticilor, daca un celiac mananca alimente care contin gluten, nu face decat sa reactiveze simptomele gastrointestinale ale bolii din cauza raspunsului anormal al sistemului imunitar ce ataca si distruge intestinul subtire. Rezultatul unei decizii gresite este dezastruos in ambele cazuri.
Nu mananci gluten pentru ca este ”la moda”?
Aceasta intrebare este cat se poate de dureroasa pentru un celiac. El stie cat de greu ii este sa respecte aceasta restrictie nutritionala. Cine poate rezista la mirosul apetisant de paine calda, proaspata, abia scoasa din cuptor, fara sa aiba un motiv intemeiat?
Mancarea fara gluten este oribila.
Sunt multe persoane care cred ca mancarea fara gluten are un gust neplacut. Complet gresit !
Graul, secara si orzul sunt cele mai cunoscute cereale care contin gluten si care sunt cultivate si folosite pe scara larga la producerea alimentelor. Este adevarat, dar nu sunt singurele cereale cultivate pe glob. Exista si cereale care nu contin gluten, la fel de cunoscute cum ar fi: orezul, porumbul, hrisca, s.a.
Productia anuala a acestor cereale fara gluten o depaseste de cele mai multe ori pe cea de grau. Faina din orez este o faina ce poate inlocui cu succes faina de grau la prepararea prajiturilor, iar faina de hrisca este folosita la prepararea painii fara gluten. Producatorii de alimente fara gluten folosesc faina de porumb la prepararea pastelor si exemplele pot continua.
Si eu mananc uneori „fara gluten”.
Daca alegeti sa mancati „fara gluten” ori o faceti pentru tot restul vietii ori nu o mai faceti deloc. In momentul in care faceti aceasta alegere trebuie sa fiti constienti de beneficiile aduse sanatatii voastre de aceasta dieta. Dieta fara gluten este benefica si pentru persoanele care nu au boala celiaca, fiind o dieta antiinflamatorie atunci cand este tinuta cu alimente naturale, cat mai putin procesate.
Ne-am hotarat sa mergem sa mancam. Tu nu vrei sa vii, nu-i asa?
Nu trebuie eliminate din grup persoanele care sufera de boala celiaca atunci cand mergeti in oras. Trecand peste faptul ca este nepoliticos, exista si preparate ce nu contin gluten ce pot fi consumate la restaurante (salate de cruditati, salata Cezar, salata de fructe). Trebuie ales restaurantul potrivit pentru toti.
Este o prostie sa crezi ca glutenul iti poate face rau! Am citit eu undeva….
In acest caz bolnavii celiaci trebuie sa dea dovada de rabdare si sa le explice „atotstiutorilor” ca boala lor este reala, cu simptome reale si ca exista studii care au demonstrat ca glutenul face rau anumitor persoane ce au aceasta sensibilitate.
Dieta fara gluten o tii ca sa slabesti?
Printre beneficiile dietei fara gluten poate fi si scaderea in greutate, dar motivul pentru care bolnavii celiaci respecta aceasta dieta este cu totul altul. Unii dintre ei au avut simptome grave, iar acesta dieta i-a ajutat sa scape de ele si sa fie din nou normali.
Pot sa inmoi bucata asta de paine in sos? Arata apetisant!
Aceasta greseala o fac cei care nu stiu ca mancarea fara gluten in contact cu un aliment care contine gluten se contamineaza si nu mai poate fi consumata de persoanele cu intoleranta la gluten.
De ce mai tii dieta fara gluten? Nu te-ai vindecat?
Se stie ca dureaza cel putin 2 ani pana ca intestinul subtire sa se vindece, dar asta nu inseamna ca dupa 2 ani poti reincepe sa consumi alimente ce contin gluten. Daca mananci din nou astfel de alimente, intestinul va suferi din nou si simptomele vor reaparea.
Comentarii 1
Ok