Alimentatia scolarilor cu boala celiaca

Alimentatia scolarilor cu boala celiaca / intoleranta la gluten (7-10 ani)

Afla tot ce trebuie sa stii despre alimentatia scolarilor cu boala celiaca, inclusiv un exemplu de meniu zilnic pentru scolarii cu intoleranta la gluten (7-10 ani) >>>

banner-magazin-celiaci

Copiii de varsta scolara au nevoie de o alimentatie sanatoasa si gustari hranitoare.  Ei au o rata de crestere mai lenta dar continua. 

Aceasta perioada este perfecta pentru copil pentru a invata despre propriul sau corp, mancarea sanatoasa si activitatea fizica. Copiii se afla in plin proces de dezoltare si incep numeroase aditivitati sociale solicitante, motiv pentru care au nevoie de o mare varietate de alimente si o dieta bine echilibrata.

Majoritatea obiceiurilor alimentare, acceptul si refuzul unor preparate, sunt setate in aceasta perioada. Familia, prieteni si mass-media, influenteaza preferintele alimentare ale copiilor si comportamentul lor alimentar. Totusi, scolarii sunt mai dispusi sa incerce o varietate mai mare de alimente fata de copiii la varste mai mici. 

Mesele este bine sa fie luate in compania altor persoane, cum ar fi colegii sau familia, deoarece il ajuta pe copil sa asocieze masa cu un eveniment placut, de socializare si apartenenta la grup. Mai mult, daca toata familia va consuma alimente sanatoase si portii adecvate, copilul o sa deprinda acest obicei si vor fi evitate ”ciugulelile” dintre mese.

Nevoile energetice ale copilului sunt de aproximativ 60 kcal/kg/corp/zi. Este important sa incurajam consumarea micul dejun, dupa o noapte lunga si odihnitoare copilul are nevoie de un mic dejun hranitor pentru a mentine energia si concentrarea intreaga zi. De asemenea, masa de dimineata scade nevoia de a manca pe parcursul zilei si ajuta la cresterea performantelor scolare. 

Parintii pot fi un model pentru copilul lor, stabilind un obicei ca in fiecare dimineata sa se aseze si ei impreuna cu copilul la masa si sa consume micul dejun pregatit cu o seara inainte sau un bol cu iaurt si cereale integrale, terci de ovaz, oua sau un toast cu avocado si un pahar de smoothie din legume si fructe. 

meniu zilnic pentru scolarii cu intoleranta la gluten

Inceputul scolii atunci cand ai nevoie de o dieta speciala, poate fi dificila atat pentru copil cat si pentru parinte, care simte ca nu mai poate fi in control total asupra alimentatiei copilului. 

Scolile cu program prelungit pot sa asigure si masa de pranz sau sa aiba cantina cu abonament lunar de masa. Insa din pacate majoritatea institutiilor de invatamant nu ofera variante de meniuri concepute special pentru diferite nevoi nutritionale, iar cele care ofera alternative nu sunt intotdeauna sigure, deoarece nu dispun de personal calificat care sa evite contaminarea incrucisata. 

Multi parinti prefera sa le pregateasca copiilor pranzul de acasa. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea multor ingrijorari privind metodele de manipulare a produselor fara gluten, a igienei alimentare si a prepararii. Pregatirea pranzului acasa asigura o masa nutritiva si contribuie la educatia alimentara a copilului.

Sfaturi pentru a facilita pregatirea pachetului pentru scoala:

  • Daca copilul dvs. trebuie sa recupereze in greutate dupa diagnosticul de boala celiaca si doriti sa ii stimulati apetitul, puteti sa preparati batoane din fructe deshidratate, seminte si cereale fara gluten si pe care sa le indulciti cu miere sau curmale, utilizand doar congelatorul.
  • Atunci cand ati gasit reteta preferata a copilul dvs., pregatiti o portie mai mare si incurajati copilul sa imparta cu prietenii lui. Acest lucru ii va ajuta pe ceilalti copii sa vada ca mancarea fara gluten nu este ”ciudata” si copilul va avea ocazia sa se simta parte a grupului. Daca incercati aceasta, trebuie sa fiti foarte atenti si sa va asigurati ca ceilalti copii nu vor fi tentati sa imparta pachetele care contin gluten cu copilul dvs.! 
  • Fiti creativi atunci cand utilizati produse ”de intins pe paine”, untul de arahide sau gemurile cu continut scazut de zahar pot sa motiveze copilul sa consume mai multe fructe si legume. Untul de arahide nu este neaparat sa fie intins pe paine, el poate fi pus pe felii de mar, para sau banana, iar o lingura de gem intr-un iaurt natural poate face minuni!
  • Experimentati noi retete si rugati copilul sa va ajute in a va da seama care sunt preparatele pe care le preferea cel mai mult. Puteti sa folositi notite abrazive (post it) colorate pe care sa desenati fete zambitoare sau sa le organizati in functie de culorile favorite.  
  • Implicati copiii in alegerea si pregatirea alimentelor. Invatati-i sa faca alegeri sanatoase, oferindu-le sansa de a opta pentru diferite preparate. 

Alimentele puternic procesate, zaharoase, grase si sarate ar trebui sa constituie doar o parte foarte mica din dieta copilului. Pranzul pentru scoala ar trebui sa fie redus in: carnea prelucrata cum ar fi sunca si salamul, biscuiti dulci si batoane muesli sau fructate cu zahar adaugat, sucuri de fructe si carbogazoase. 

alimentatia scolarilor cu intoleranta la gluten

Copiii la aceasta varsta pot avea pofta de mancare in functie de nivelurile de activitate fizica.  Astfel incat este bine sa le permiteti copiilor sa aleaga cat au nevoie sa manance in acel moment, iar dvs sa va asiguati ca ii oferiti o mare varietate de alimente sanatoase. Unii copii mananca doar cantitati mici la masa de seara, asa ca asigurati-va ca primesc o  gustarea de dupa-amiaza hranitoare, nu doar bogata in energie.

Bucurati-va de timpul petrecut impreuna cu copilul pentru a pregati masa si permiteti-le sa va spuna atunci cand simt ca au mancat suficient si sunt satui.

Copiii si adolescentii au nevoie de cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata pana la intensa in majoritatea zilelor pentru o dezvoltare sanatoasa, o stare de bine si pentru a mentine greutate optima in timpul cresterii.

Incurajati copilul sa paractice activitati fizice si sa bea suficienta apa. 

Exemplu meniu zilnic scolar – 1940 kcal,  240g (50%) Carbohidrati, 85g (20%) de proteine din toate alimentele, 70 g de grasimi sanatoase (30%), aprox. 35 g fibre alimentare. 

Mic dejun:

Masa la scoala:

Mini omleta briose:

  • 2 oua mici (S)
  • 60 ml lapte (fara lactoza)
  • 15 g Mozzarella (fara lactoza)
  • O jumatate de ardei rosu 
  • 2 ciuperci mici 
  • Patrunjel, marar

Mod de preparare: legumele spalate se taie cubulete si se aseaza intr-o tava de briose in formele stropite cu putin ulei de masline. Ouale se bat cu o furculita, se pune un praf de sare si verdeturile dupa care se  toarna in tava peste legume. Branza razuita se pune deasupra brioselor sau incorporata in ou. Briosele se coc in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru cca. 20-25 de minute. 

Pranz acasa: 

Necesare pentru supa crema de linte rosie:

– 200 g linte rosie

– 2 cartofi mici

– 2 morcovi

– o ceapa 

– 1 ardei

– jumatate de telina

– 2 linguri de pasta de rosii sau rosii proaspete

– 2 linguri de ulei de masine

– 1 catel de usturoi

– marar, busuioc, patrunjel, sare si piper.

Mod de preparare supa crema de linte rosie:

  1. Lintea se inmoaie pentru o ora inainte de gatire, apoi se spala si se scurge apa.
  2. Morcovul, cartofii, telina, ardeiul si ceapa se taie cubulete si se fierb impreuna cu lintea.
  3. Dupa fierbere se adauga pasta de rosii, se mai lasa cateva minutre si se condimenteaza.
  4. Adaugam uleiul de masline, verdeturile, usturoiul si mixam cu blenderul. 

Gustare 2:

Smoothie bowl:

  • 50 g avocado
  • 1 banana
  • 50 g de capsuni 
  • 100 ml lapte vegetal 
  • 1 (6g) lingurita seminte de in pisate

Mod de preparare: Se prepara un smoothie cu ajutorul unui blender. 

Cina:

  • 150 g Cartof dulce 
  • 100 g piept de pui 
  • 2 linguri ulei de masline
  • 30 g de Broccoli/ Salata de  baby spanac/ ruccola

Mod de preparare: Cartoful spalat si curatat se taie in fasii sau cubulete si se pune intr-un bol peste care se adauga o lingura de ulei de masline si ierburi aromatice. Pieptul de pui se taie in cubulete se condimenteaza si se combina cu cealalta lingura de ulei. Pe o tava se pune hartie de copt si se aseaza cartofii si pieptul de pui in tava. Broccoli poate fi gatit la abur. Tava se pune la cuptorul incalzit la 170 de grade pentru 20-25 de minute.

Nota: Se poate opta pentru varianta de cartofi fierti sau piure.

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *