Alimentele pe care sa le eviti atunci cand ai alergie la grau

Alimentele pe care sa le eviti atunci cand ai alergie la grau

Afla tot ce trebuie sa stii despre alergia la grau, de la simptome, diagnostic si pana la dieta si alimentele pe care trebuie sa le eviti, totul din articolul urmator.

banner-magazin-celiaci
  1. Ce este alergia la grau
  2. Simptome
  3. Diagnostic
  4. Dieta
  5. Citirea etichetei alimentare 

Ce este alergia la grau

Persoanele cu alergie la grau au un raspuns imunitar neregulat la cel putin una dintre proteinele din grau. Pentru persoanele cu o astfel de reactie, consumul de grau sau uneori chiar si inhalarea fainii, poate duce la simptome debilitante (1). 

Alergia la grau este uneori confundata cu boala celiaca, insa acestea sunt doua afectiuni diferite.

Alergia la grau este o reactie imediata a sistemului imunitar si se manifesta atunci cand corpul nostru produce anticorpi in contact cu proteine care se gasesc in grau. In schimb, boala celiaca este o boala autoimuna, in care o proteina specifica din grau – anume gluten – provoaca un alt tip de reactie anormala a sistemului imunitar la nivelul tractului digestiv.

De asemenea, in cazul bolii celiace nu exista riscul unui soc anafilactic, care poate pune in pericol viata pacientului. 

Alergia la grau apare cel mai frecvent la copii; iar aproximativ doua treimi dintre ei o depasesc la o varsta adulta (2). 

In mod general, riscul de a dezvolta orice fel de alergie, inclusiv la grau, este mai mare pentru persoanele care provin dintr-o familie in care au fost prezente alergiile sau bolile alergice, cum ar fi astmul sau eczema. 

Ce este alergia la grau

Simptome

Atat la adult cat si la copil semnele si simptomele sunt probabil sa apara in cateva minute de la contactul cu produsul care contine grau. Acestea pot fi:

  • Umflarea, mancarimea sau iritarea la nivelul gurii sau a gatului
  • Urticarie, eruptii cutanate sau umflaturi ale pielii
  • Congestie nazala
  • Respiratie dificila
  • Crampe, greata sau varsaturi
  • Diaree
  • Anafilaxie.

Anafilaxia

Pentru unii oameni, alergia la grau poate provoca o reactie care pune in pericol viata, aceasta se numeste anafilaxie sau soc anafilactic. In plus fata de alte semne si simptome specifice alergiei, anafilaxia se manifesta:

  • Umflarea, contractia cailor respiratorii 
  • Tensiune arteriala scazuta
  • Dificultate severa de respiratie
  • Probleme de inghitire
  • Reactii cutanate, urticarie, prurit, piele palida 
  • Ameteli sau lesin.

Este important sa stim ca anafilaxia este o urgenta medicala, iar daca o persoana prezinta simptomele unei astfel de reactii sa apelam imediat la un serviciu de urgenta.

De asemenea, daca dumneavoasatra sau copilul dumneavoastra aveti simtpomele unei alergii alimentare trebuie sa luat legatura cat mai repede cu medicul dvs.

simptome alergie la grau

Diagnostic

Pentru diagnostic este important sa va adresati unui medic alergolog. Diagnosticul implica examenul fizic, istoric medical detaliat si unele teste:

  • Test cutanat – cu ajutorul unor intepaturi mici la suprafata pielii, vor fi introduse cateva picaturi de extract alergen purificat, cel mai adesea acestea se realizeaza pe antebrat sau partea superioara a spatelui. Dupa 15 minute, medicul o sa determine daca exista semne ale unei reactii alergice. Cel mai frecvent efect secundar al acestor teste este mancarimea si roseata la locul de contact cu alergenul.
  • Test de sange – daca aveti o afectiune a pielii sau posibile interactiuni cu anumite medicamente, care impiedica efectuarea unui test de piele, medicul dumneavoastra va poate prescrie un test de sange care sa analizeze anticorpi specifici la alergenii comuni, inclusiv proteinele de grau.
  • Jurnalul alimentar – este posibil ca medicul dumneavoastra sa va ceara sa notati intr-un jurnal, in mod detaliat toate alimentele si bauturile, precum si simptomele care apar pentru o perioada de timp.
  • Dieta de eliminare – medicul dumneavoastra va poate recomanda sa eliminati din dieta anumite alimente, in special cele care sunt cunoscute ca au potential alergen. Dupa aceasta perioada, sub indrumarea medicului dumneavoastra, o sa urmati o dieta de reintoducere treptata a alimentelor, iar medicul o sa urmareasca simptomele.
  • Testul de provocare – acesta se face doar sub supravechere medicala. Testul consta in administrarea unei cantitati mici, cunoscute de aliment, dupa care se creste treptat pentru a determina toleranta (1). 

Pentru tratament, pe langa evitarea produsului alergen, pot fi recomandate si anumite medicamente pe care sa le aveti intotdeauna la dispozitie in cazul contaminarii accidentale, cum ar fi antihistaminice sau epinefrine (EpiPen).

Dieta

Daca aveti alergie la grau, trebuie sa respectati o dieta stricta de excluderea a tuturor produselor care contin grau, pentru a evita aparitia simptomelor cu potential fatal.

Pentru persoanele cu alergie la grau, apare si suspiciunea unei reactii alergice si la alte produse cerealiere cum ar fi orz, ovaz si secara. Aproximativ 20% dintre indivizii cu alergie la grau pot fi alergici la alte cereale (cum ar fi orzul, secara sau ovaz). Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va asigura aceste produse sunt sigure pentru dumneavoastra.

Painea, pastele si cerealele pentru micul dejun sunt alimente obisnuite care contin grau. Cu toate acestea, proteinele de grau se gasesc si in produse si alimente care nu sunt imediat evidente, precum produse cosmetice, ketchup-ul si inghetata.

Din fericire, exista numeroase optiuni alimentare, magazinele si restaurante pentru persoanele care trebuie sa evite graul.

Fructele proaspete, legumele, leguminoasele, nucile, semintele si carnea neprocesata, sunt alimente sanatoase care nu contin in mod natural proteinele prezente in grau. De asemenea,  datorita faptului ca boala celiaca devin din ce in ce mai recunoscuta, exista fabrici special destinate productiei de alimente sigure pentru aceste persoane.

Astfel ca, produsele a caror  ambalaj este marcat „fara gluten”, nu ar trebui sa contina grau, deci acestea sunt sigure pentru consum. In acest mod largind plaja diversitatii alimentare pentru persoanele cu alergii.

dieta pentru alergia la grau

Produsele cerealiere sigure pentru persoanele cu alergie la grau si fara alte alergii alimentare, sunt:

  • Porumb 
  • Orez 
  • Quinoa 
  • Orz
  • Secara
  • Ovaz (certificat fara gluten).

Puteti chiar sa va bucurati in continuare de preparate gustoase coapte, inlocuind faina traditionala din grau cu faina din soia, orez, porumb, sorg, tapioca, tef, cartof sau nuca de cocos.

Alternative ale graului (ASCIA):

Pentru a inlocui paine, cerealele si pastele facute din grau, puteti face aceste produse din:

→ Faina speciala fara gluten

→ Orez

→ Mei

→ Hrisca

→ Sorg

→ Porumb

→ Quinoa

→ tapioca

→ Cartof

→ Sago

→ Orz

→ Soia

→ Arorut

→ Naut

→ Faina de cocos

→ Linte

→ Mazare

→ Psyllium

→ Ovaz – certificat gluten free, secara (daca nu exista o alergie concomitenta).

Pentru inlocuirea gustarilor de tip batoane musli si briose:

→ Biscuiti / prajituri de orez si porumb.

→ Sortimente de biscuiti si crackers preparati in casa din faina fara gluten.

Snacksuri sanatoase:

→ Chipsuri facute in casa la cuptor doar cu ierburi aromatice si grasimi sanatoase.

→ Chipsuri de porumb.

Bere → derivata din hamei sau orz si de la producatori cu certificare fara gluten. 

Citirea etichetei alimentare

Citirea etichetei alimentare

Graul face parte din cei mai cunoscuti 8 alergeni alimentari si are cerinte specifice de etichetare. Protectia consumatorilor impune conform Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, informarea consumatorilor cu privire la prezenta alergenilor in produsele alimentare.

Astfel producatorii de produse preambalate, trebuie sa evidentieze prezenta ingredientului alergen si sursa din care acesta provine sau acesta sa fie mentionat la finalul listei de ingrediente prin inscriptia ”produsul contine…”, ”poate contine…”, ” produsul este fabricat intr-o unitate care manipuleaza si urmatoarele produse cu potential alergen.. ” sau limbaje similare. 

Este important sa fim atenti nu doar la produsele destinate consumului alimentar ci si la alte produse cum ar fi cosmeticele sau produsele de igiena. Acestea pot sa contina anumite ingrediente din grau, ceea ce inseamna ca trebuie sa fim precauti si sa citim chiar si eticheta acestor produse.

Citirea etichetei trebuie sa devina un obicei nelipsit, deoarece chiar si produsele care in mod natural nu contin grau, pot fi contaminate in urma procesului de fabricatie sau de pregatire. Astfel ca persoanele cu alergie la grau, trebuie sa evite si alimentele cu mentiunea, ca de ex. „ambalate intr-o fabrica care prelucrează si grau” sau alte mentiuni similare. 

Conform ghidului Societatii Australiene de imunologie si Alergologie clinica (ASCIA): 

Urmatoarele alimente si ingrediente CONTIN grau si trebuie evitate:

  • Triticale
  • Taratee de grau
  • Faina de grau
  • Germeni de grau
  • Amidon de grau
  • Boabe de grau
  • Spelt
  • Gris
  • Faina Graham
  • Kamut
  • Faina Atta
  • Bulgur
  • Burghul
  • Cus cus
  • Crackers
  • Durum
  • Gluten
  • Salata Tabouleh

alimente interzise alergie la grau

Verificati intotdeauna etichetele urmatoarelor alimente:

  • Produse de patiserie
  • Alimente in crusta si prajite
  • Bere
  • Biscuiti 
  • Paine (alta decat fara gluten)
  • Crutoane
  • Cereale pentru mic dejun
  • Torturi / briose
  • Supele / stocurile din conserve
  • Extract de cereale
  • Inlocuitori de cafea
  • Faina de porumb (poate fi contaminata cu proteine din grau)
  • Gogosi
  • Arome (naturale / artificiale)
  • Proteine vegetale hidrolizate
  • Conuri de inghetata
  • Zahar pudra
  • Amestecuri de bauturi instant
  • Lemn dulce
  • Acadele, bomboane
  • Malt, lapte maltat
  • Mustar
  • Inlocuitori de carne / fructe de mare (in speciali pentru vegani)
  • Alimente care au mix de cereale sau sunt integrale 
  • Clatite / vafe
  • Paste / fidea
  • Produse de patiserie / tarte
  • Aluat
  • Carne prelucrate (sala, parizer, crenvusti)
  • Pesmet
  • Sosuri / amestecuri de condimente pentru carne
  • Sos de soia
  • Supe preambalate
  • Snacks-uri, chipsuri
  • Cuburi pentru supa
  • Surimi
  • Guma vegetala / amidon

Urmatoarele ingrediente desi sunt facute din grau, ele pot fi tolerate de persoanele cu alergie la grau:

  • Colorantul caramel 
  • Glucoza pulbere
  • Dextroza 
  • Sirop de glucoza. 

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wheat-allergy/symptoms-causes/syc-20378897
  2. https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy
  3. https://www.allergy.org.au/images/stories/aer/infobulletins/diet/ASCIA_diet_sheet_Wheat_2014.pdf

Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *