Cultivat de azteci in urma cu 8.000 de ani, aceasta planta numita amarant se cultiva si in zilele noastre in Peru, Mexic si in Peninsula Yucatan. Amarantul mai este cultivat si in Africa, India, China, Rusia, precum si in America de Nord.
De ce este considerat amarantul o planta minune?
Amarantul contine foarte multe dintre mineralele atat de importante pentru o buna functionare a corpului omenesc. O cana de amarant fiert ne furnizeaza 29% din doza zilnica de fier, 40% din doza de magneziu, 36% din necesarul de fosfor.
De asemenea asigura 105% din valoarea zilnica de mangan si are un continut redus de glucide. Amarantul contine mai mult de trei ori cantitatea de calciu si are un continut ridicat de fosfor, potasiu, zinc, cupru si seleniu.
Acesta are un continut de 6 pana la 10% ulei nesaturat predominant sau aproximativ 77% acizi grasi nesaturati, inclusiv acid linoleic care este atat de necesar pentru nutritie optima. Nu in ultimul rand, acesta contine vitamina B6 si acid folic si este singura cereala cu un continut de vitamina C dovedit conform studiilor.
Un studiu privind amarantul a aratat ca semintele sale au importante proprietati nutritive, dar, de asemenea, contin anumite substante ce au capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si incidenta de cancer.
Ce contine amarantul si cum ne imbunatateste sanatatea?
1. Aceasta cereala contine cantitati mari de lizina. Lizina este un aminoacid important pentru organismul nostru, dar pe care nu-l putem produce ci trebuie sa-l luam din alimente. Aminoacizii au un rol insemnat pentru sanatatea noastra, asigurand buna dezvoltare a organismului si un metabolism echilibrat. De asemenea, potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland, lizina poate ameliora osteoporoza. Lizina poate imbunatatii si sanatatea parului, intarindu-l si prevenind astfel caderea lui.
2. Prezenta fitosterolilor in boabele de amarant a fost legata de scaderea nivelului colesterolului rau (LDL). O alimentatie echilibrata cu un continut suficient de fitosterolii va poate ajuta, deoarece reduce riscului de accident vascular cerebral, ateroscleroza si atacuri de cord. Amarantul prin continutul bogat in potasiu, ajuta la relaxarea vaselor de sange protejand astfel inima. Prin scaderea tensiunii arteriale se reduce considerabil posibilitatea de a face o boala coronariana.
3. Proprietatile anti-inflamatorii datorate continutului de peptide si uleiurilor din amarant pot usura durerea si reduce inflamatia. Acest lucru este deosebit de important pentru afectiunile cronice cum ar fi diabetul zaharat, boli de inima si accident vascular cerebral. Aceste peptide sunt inactive in amarant, dar pot fi activate in procesul de digestie.
In cazul persoanelor predispuse la a face diabet zaharat, proprietatea amarantului de a tine sub control nivelul de zahar din sange este deosebit de importanta. Deoarece obezitatea este una dintre cauzele cresterii nivelului de insulina din sange, amarantul este foarte eficient in echilibrarea insulinei in corpul nostru pentru ca influenteaza elibereaza unui hormon care spune corpului ca a primit suficienta hrana. Daca surplusul de greutate este o problema pe care trebuie sa o rezolvati, cu siguranta ar trebui ar trebui sa introduceti amarantului in dieta voastra.
Reteta: Chiftelute de amarant – Gourmandelle.com
4. Datorita continutului de vitamina A, amarantul poate imbunatati semnificativ sanatatea ochilor. Beta-carotenul antioxidant este cel care contribuie la prevenirea cataractei si la incetinirea degenerescentei maculare.
5. Amarantul are un continut proteic bun. Amarantul contine 3,8 g proteine la100 de grame. Pentru a putea face o comparatie, o ceasca de orez alb cu boabe lungi are doar 2.7 grame de proteine la 100 g. Spre deosebire de alte cereale, acesta este este o sursa completa de proteine, ceea ce inseamna ca are toti aminoacizii esentiali. Proteinele din alimente precum amarantul sunt importante pentru o buna functionare a organismului pentru ca ajuta corpul sa construiasca si sa mentina proteinele gasite in celulele din muschii si organe. Necesarul proteic zilnic pentru o femeie este de minim 46 de grame de proteine, iar in cazul barbatilor este de 56 de grame pe zi (conform datelor furnizate de Institutul de medicina din SUA).
6. Consumul de amarant reduce riscul de a face boli cardiovasculare, prin reducerea grasimilor saturate si cresterea acizilor grasi nesaturati. Rezultatele testelor au aratat ca uleiul de amarant ar putea fi un produs alimentar ce poate fi folosit pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare.
Cum se gateste amarantul?
Amararantul este un aliment versatil care poate fi utilizat in diferite feluri de mancare. El poate fi macinat si transformat in faina. Faina astfel obtinuta se foloseste pentru paine sau alte produse de panificatie. Aceste produse se gasesc de regula in magazinele naturiste. Fiind o cereala care nu contine gluten, il face sa fie o alegere perfecta pentru persoanele cu boala celiaca sau intolerata la gluten.
Fiind extrem de dens, amarantul este prea greu si de aceea este folosit impreuna cu alte cereale pentru o textura mai usoara si cu o combinatie de ingrediente cum ar fi guma de guar care ii ofera elasticitate asemanatoare glutenului. Gatitul acestuia este comparabil cu prepararea pastelor sau orezului: se fierbe in multa apa. Amarantul poate fi folosit ca un agent de ingrosare excelent pentru sosuri, supe, tocane, si chiar jeleuri. El are o textura placuta cu aroma de nuca .
Iata cateva exemple despre cum poate fi preparat si consumat amarantul:
- Ca cereale pentru micul dejun. Amarantul este dulce si fiert are o consistenta asemanatoare terciului. Se folosește un raport de 1 1/2 cani de lichid la 1/2 cana amarant. Acesta poate fi fiert in apa sau in suc de mere. Se aduce lichidul la temperatura de fierbere, apoi se reduce caldura si se fierbe, neacoperit, pana scade tot lichidul, aproximativ 20 de minute. Se pot adauga fructe, nuci, scortisoara si miere.
- Prajit. Se poate praji intr-o tigaie fierbinte, uscata. Se agita tigaia sau se amesteca continuu pana cand semintele se desfac. Asfel poate fi consumat ca o gustare sau se poate pune in salate, feluri de mancare sau peste legume inabusite.
- Combinat cu alte cereale. Poate fi gatit cu alte cereale, cum ar fi orezul brun, amarantul dand un discret gust de nuca. Se folosește un raport de 1/4 cana amarant la 3/4 cana din celelalte cereale si se fierbe ca de obicei.
- Adaugat la supe și tocane. Acesta se poate folosi pentru pentru a ingrosa supa. Cateva linguri adaugate in timp ce supa fierbe sunt suficiente.
Pe langa faptul ca este o proteina completa, semintele de amarant sunt bogate si in fibre. Frunzele acestuia, asemanatoare spanacului, sunt de asemenea comestibile. Frunzele de amarant contin de trei ori mai mult calciu si de trei ori mai multa niacina (vitamina B3) decat frunzele de spanac sau de douazeci de ori mai mult calciu si de sapte ori mai mult fier decat salata verde.
Pentru a va usura alegerile va recomandam si doua retete ce folosesc amarantul ca ingredient si anume celebrele clatite americane si o reteta de biscuiti dulci cu unt de arahide.
Clatite de amarant
Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu adore clatitele. De obicei clatitele se fac cu faina alba de grau, insa poti sa faci o surpriza familiei si prietenilor folosind si faina de amarant si cu siguranta nu vei gresi.
Se amesteca 1/2 cana de faina de amarant, 3/4 dintr-o ceasca cu faina integrala de grau (sau faina de orez, in cazul bolnavilor celiaci), 1 varf de cutit de praf de sare, 1/2 lingurita de praf de copt si 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu. Separat, amestecati o cana si jumatate de lapte integral, 1 ou si 3 linguri de unt topit, apoi amestecati toate aceste ingrediente si lasati putin aluatul sa se linisteasca. Utilizati aluatul pentru a face clatite si prajiti-le intr-o tigaie de dimensiuni medii,
Acest tip de clatite se mai numesc si clatite americane si se sevesc la micul dejun stropite cu sirop de artar sau orice alt tip de dulceata.
Biscuiti cu unt de arahide si amarant
Ingrediente:
- 1½ cana de apa
- ½ cana amarant
- 1 cana unt de arahide
- 1 cana zahar
- 1 ou mare
- ½ cana faina alba (in cazul bolnavilor celiaci poate fi si faina de orez care se gaseste cu usurinta in magazinele naturiste)
- 1 cana fulgi de ovaz
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu (se stinge cu cateva picaturi de zeama de lamaie)
Puneti la fiert amarantul intr-o cratita pana cand boabele de amarant devin pufoase adica aproximativ 20 de minute. Se lasa 10 pana la 15 minute la racit. Se amesteca amarantul fiert cu untul de arahide, zaharul si oul cu ajutorul unui mixer sau intr-un robot Adaugati apoi faina, ovazul, bicarbonatul si praful de sare
Formati bile mici din aluat, puneti-le in tava dar nu inainte de a pune o hartie de copt in aceasta, apoi aplatizati-le cu furculita. Coaceti biscuitii in cuptorul preincalzit la 190 grade aproximativ 15 minute. Se lasa la racit 3-5 minut. Se poate servi cu lapte de migdale la micul dejun.
Referinte:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1779269, Amaranth oil application for coronary heart disease and hypertension, Nov. 2012
2. http://www.wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/types-of-amaranth
3. http://glutenfreecooking.about.com/od/nutritionmealplanning/a/amaranth.htm