Anxietatea si glutenul – afla tot ce trebuie sa stii, de la cauzele si simptomele anxietatii si pana la legatura dintre ele, totul in articolul de mai jos. >>>
- Cauzele si simptomele anxietatii
- Ce este boala celiaca?
- Sensibilitatea la gluten
- Asocierea dintre anxietate si boala celiaca sau sensibilitatea la gluten
Cauzele si simptomele anxietatii
Anxietatea este o emotie caracterizata de o stare neplacuta de tulburare interioara, sentimente de neliniste si frica fata de un eveniment anticipat. Anxietatea este o emotie normala, insa atunci cand o persoana simte in mod regluat niveluri disproportionate de anxietate, aceasta poate fi o problema medicala.
Tulburarile de anxietate formeaza o categorie de diagnostic a unor modificari la nivel mental caracterizate printr-un raspuns exagerat la anxietate si frica. Aceste tulburari sunt de mai multe tipuri, iar manifestarile sunt dependente de acestea. Manifestarile pot fi starii de nervozitate excesiva, frica, neliniste si ingrijorare, dar si modificari fizice cum ar fi cresterea tensiunii arteriale (1).
Aproximativ 12% dintre persoane sunt afectate de o tulburare de anxietate in decurs de un an si intre 5-30% vor fi afectate la un moment dat in viata (2).
Cauzele anxietatii sunt complexe, unele dintre acestea pot fi:
- Stresori din mediu, cum ar fi dificultati la locul de munca, probleme in relatia de cuplu sau de familie.
- Factorii genetici – persoanele care au membrii ai familie cu o tulburare de anxietate au un risc mai crescut de a dezvolta.
- Cauze medicale, cum ar fi prezenta unei boli, efectele unor medicamente sau stresul cauzat de o interventie chirurgicala sau o recuperare prelunga.
- Dezechilibre hormonale sau de semnalizare electrica la nivelul creierului.
- Renuntarea la o substanta ilicita.
Simptomele de anxietate pot varia in numar, intensitate si frecventa, in functie de persoana. Acestea pot fi frecvente si de lunga durata, cunoscuta ca si anxietate cronica sau generalizata si manifestare prin perioade scurte sporadice de atacuri de panica cunoscuta ca si anxietate acuta.
Anxietatea poate sa aiba manifestari atat psihice cat si fizice, ea poate duce la depresie si risc de ranire.
Simptomele anxietatii pot include:
- Neliniste si sentimentul de a fi ”pe marginea prapastiei”
- Sentimente de ingijorare de necontrolat
- Senzatia unui rau iminent.
- Iritabilitate crescuta
- Dificultati de concentrare
- Somn dificil si neodihnitor
- Greutate de a controla sentimentele
- Dureri de cap, parestezii (furnicaturi, amorteli, intepaturi), vertij (ameteala)
- Senzatia de lipsa de aer sau sufocare
- Palpitatii cardiace, o bataie puternice ale inimii sau un ritm cardiac accelerat si dureri toracice
- Tremur si tensiune sau contractii musculare
- Transpiratii si mancarimi ale pielii
- Simptome digestive: dureri abdominale, greata, senzatie de gura uscata, indigestie, diaree.
- Simptome uro-genitale: urinare frecventa, durere pelvina cronica.
- Exacerbarea simptomelor de colon iritabil.
Ce este boala celiaca?
Atunci cand o persoana cu boala celiaca consuma alimente cu gluten (grau, orz, secara, triticale) la nivelul intestinului sau se declanseaza o reactie inflamatorie care duce la degradarea mucoasei intestinale, cauzand diverse complicatii.
Simptome
Boala celiaca sau enteropatia glutenica are peste 200 de simptome, care pot sa apara la nivelul tubului digestiv sau a intregului organism. Boala celiaca poate sa apara atat la copil cat si la adult, ea afecteaza oamenii in moduri diferite ceea ce o face dificil de diagnosticat. Cele mai comune simptome sunt:
- Diaree sau constipatie
- Balonare
- Gaze
- Oboseala
- Scadere in greutate
- Deficit de fier (anemie)
- Depresie sau anxietate
- Dermatita herpetiforma, mancarime si eruptii cutanate care pot sa apara la nivelul coatelor, genunchilor si feselor.
- Dureri de cap
- Dureri osoase sau articulare
- Artirita.
Diagnostic
Diagnosticare unui pacient suspect de boala celiaca, se face prin efectuarea unei serii de analize medicale de laborator. In mod curent se aplica determinarea anticorpilor anti-transglutaminaza tisulara IgA prin prelevarea unei probe de sange, acesta reprezinta cel mai sensibil test pentru boala celiaca.
Medicul va mai poate recomanda efectuarea unei endoscopi digestive cu biopsie de mucoasa (prelevare de tesut). In urma acestei interventii medicul constata modificarea vilozitailor intestinale si severitatea leziunilor.
Un aspect foarte important al diagnosticului este ca pacientul sa nu excluda glutenul din dieta sa inainte de efectuarea acestor analize, deoarece ele urmaresc raspunsul organismului atunci cand intra in contact cu aceste proteine, iar daca glutenul a fost eliminat din dieta rezultatul s-ar putea sa nu fie concludent.
Sensibilitatea la gluten
Sensibilitatea non-celiaca la gluten este definita ca si o ”entitate clinica indusa de ingestia glutenului, care duce la simptome intestinale si/sau extraintestinale care se imbunatatesc odata ce alimentele cu gluten au fost eliminate din dieta, dupa ce boala celiaca si alergia la gluten au fost excluse” (2).
Simptome
Simptomele sunt similare cu cele din boala celiaca, ele pot fi atat gastrointestinale cat si extraintestinale, iar simptomele clasice sunt similare cu cele ale sindromului de colon iritabil si a alergiei la grau, diferenta fiind doar intervalul de aparite a simptomelor dupa expunere.
Simptome gastrointestinale sunt: dureri abdominale, balonare, diaree sau constipatie, aerofagie, flatulente si reflux gastrointestinal.
Simptome extraintestinal: dureri de cap, migrene, vedere in ceata, oboseala, dureri musculare si articulare, amorteli ale membrelor, anxietate, depresie, dermatita sau alte afectiuni atopice.
Diagnostic
In prezent, nu exista o metoda recomandata pentru testarea sensibilitatii la gluten, iar faptul ca unele perosoane nu prezinta simptome digestive sau ca simptomele lor sunt atat de asemanatoare cu cele din boala celiaca, face ca diagnosticul sensibilitatii la gluten sa fie foarte greu de stabilit.
Totusi, conform consensurilor stabilite, diagnosticul pentru sensibilitatea la gluten non-celiaca se face prin urmarirea unor criterii de excludere. Excluderea bolii celiace si a alergiei la grau este importanta, datorita similitudinii dintre semnele si simptomele afectiunilor.
O diferenta intre acestea afectiuni ar putea fi raspunsul la contactul cu gluten, in cazul alergiei la gluten acest raspuns este aproape imediat (minute sau ore), pentru boala celiaca poate dura si cateva saptamani, iar in cazul sensibilitatii la gluten non-celiaca simptomele apar in cateva ore sau zile de la contact.
Daca ambele teste sunt negative, atat pentru boala celiaca cat si pentru alergia la gluten, atunci medicul dumneavoastra va poate recomanda o dieta de eliminare a glutenului. Daca simptomele se imbunatatesc la o dieta fara gluten, atunci este posibil sa aveti sensibilitate non-celiaca la gluten (4).
Asocierea dintre anxietate si boala celiaca sau sensibilitatea la gluten
Unele studii arata ca boala celiaca poate fi asociata cu un risc mai mare de dezvoltare a unor tulburari psihiatrice, inclusiv anxietate, depresie, tulburare bipolara si schizofrenie (5).
Se pare ca respectarea unei diete fara gluten nu doar ca ajuta la ameliorarea simptomelor pentru cei cu boala celiaca, ci si la reducerea tulburarilor de anxietate.
Unele studii realizate pe grupuri mici arata ca persoanele cu boala celiaca au un grad mai mare de anxietate inainte de inceperea dietei fara gluten, iar la un an de la respectarea dietei aceasta se imbunatateste (6).
Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt contradictorii. De exemplu, un studiu a descoperit ca femeile cu boala celiaca au avut mai multe sanse sa aiba anxietate, comparativ cu populatia generala, chiar si dupa ce au respectat o dieta fara gluten. Este posibil ca viata de familie pentru o persoana cu boala celiaca sa implice un stres mai crescut cauzat de pregatirea separata a meselor (7).
Ba mai mult, un studiu din 2020 realizat la 283 de persoane cu boala celiaca a raportat o incident ridicata a anxietatii la cei cu boala celiaca si care respecta o dieta stricta fara gluten, fara sa fie inregistrate imbunatatiri semnificative ale simptomele de anxietate (8).
Sunt necesare mai multe cercetari pentru a evalua efectele unei diete fara gluten asupra anxietatii pentru cei cu boala celiaca.
Unele persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca pot, de asemenea, sa manifeste simptome psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea.
Desi sunt necesare studii de mai buna calitate, unele cercetari sugereaza ca eliminarea glutenului din dieta poate fi benefica pentru persoanele care au o sensibilitate la gluten si sufera de anxietate.
Conform unui studiu realizat la 23 de persoane cu sensibilitate la gluten, 13% dintre participanti au raportat ca, in urma unei diete fara gluten, au fost reduse simpotmele de anxietate (9).
Cauza acestor simptome ramane neclare, unele cercetari sugereaza ca efectul s-ar putea datora modificarilor microbiomului intestinal, o comunitate de bacterii benefice din tractul digestiv care este implicata in mai multe aspecte ale sanatatii.
Desi cercetarile au observat rezultate mixte, mai multe studii arata ca respectarea unei diete fara gluten poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate la unele persoane care sufera de boala celiaca sau la sensibilitatea la gluten.
Prin urmare, respectare unei diete fara gluten pentru persoanele cu boala celiaca care sufera de tulburari de anxietate poate sa aduca imbunatatiri pentru unele persoane, iar pentru altele ar putea chiar sa agraveze simptomele. Se pare ca rezultatele sunt independente pentru fiecare persoana, in functie de predispozitia acesteia si raspunsul sau la factorii stresori.
Cu toate acestea, daca prezentati oricare dintre simpomele digestive sau la nivel psihic sau aveti suspiciunea unei astfel de afectiuni, consultati un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a adopta orice fel de modificare, pentru ca acesta sa poata stabili daca o dieta fara gluten poate fi potrivita pentru dumneavoastra.
Bibliografie:
- https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
- doi:10.1016/S0140-6736(16)30381-6.
- doi:10.1053/j.gastro.2014.12.049. PMID 25583468.
- https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/non-celiac-gluten-sensitivity/gluten-sensitivity-testing/.
- Mahmoud Slim,1 Fernando Rico-Villademoros,2 and Elena P. Calandre2. Psychiatric Comorbidity in Children and Adults with Gluten-Related Disorders: A Narrative Review.Nutrients. 2018 Jul;
- Collin P1, Kaukinen K, Mattila AK, Joukamaa M. Psychoneurotic symptoms and alexithymia in coeliac disease.Scand J Gastroenterol. 2008
- Häuser W1, Janke KH, Klump B, Gregor M, Hinz A. Anxiety and depression in adult patients with celiac disease on a gluten-free diet.World J Gastroenterol. 2010 Jun 14;
- https://doi.org/10.1159/000505657.
- Lucy Harper and Justine Bold. An exploration into the motivation for gluten avoidance in the absence of coeliac disease.Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2018.
Crisan Lorena – Nutritionist Dietetician
Comentarii 2
Mulțumesc pentru tot ce faceți ,publicatiile dvs sunt de mare folos .
Buna ziua!
Multumes foarte mult ca ne ajutati sa intelegem mai bine aceasta boala, si cum sa imbunatatim modul de viata si starea de bine, urmand sfaturile dumneavoastra.