boala addison si celiachia

Boala Addison si celiachia

Boala Addison este o boala autoimuna care poate coexista cu boala celiaca. Poate dieta fara gluten sa ajute in tratamentul bolii Addison? Afla in acest articol. 

banner-magazin-celiaci

Boala Addison este o tulburare care apare atunci cand glandele suprarenale din organismul omenesc produc cantitati insuficiente de hormoni.

In boala Addison, glandele suprarenale produc prea putin cortizol si adesea bolnavii au si un nivel insuficient de aldosteron (hormon cu structura steroida secretat de glandele suprarenale). Acesta are un rol important in mentinerea echilibrului sodiu-potasiu din organism si in reglarea tensiunii arteriale).

Aceasta mai este numita si insuficienta suprarenala. Insuficienta suprarenala este o afectiune in care, din cauza distrugerii cortexului suprarenal, productia de hormoni suprarenali, adica glucocorticoizi (cortizol) si mineralocorticoizi (aldosteron) este redusa din ce in ce mai mult.

Exista doua tipuri de insuficienta suprarenala:

1.Insuficienta suprarenala primara (boala Addison) – aceasta afectiune este caracterizata printr-o incapacitate a glandelor suprarenale de a produce o cantitate suficienta de hormoni steroizi, cauza fiind o boala autoimuna.

2.Insuficienta secundara – spre deosebire de insuficienta suprarenala primara, aceasta poate aparea atunci cand hipotalamusul sau glanda pituitara nu produc cantitati adecvate de hormoni. Acesti hormoni  ajuta la reglarea functiei glandelor suprarenale .

Boala Addison apare la toate grupele de varsta si afecteaza atat femeile cat si barbatii. Netratata, boala Addison poate pune viata in pericol .

Care sunt simptomele bolii Addison?

Ca si la boala celiaca, simptomele bolii Addison, de obicei, se dezvolta lent pe parcursul mai multor luni si pot include :

  • oboseala extrema
  • pierderea in greutate si scaderea poftei de mancare
  • pielea isi schimba culoarea (hiperpigmentare )
  • tensiune arteriala scazuta pana la lesin
  • pofta de sare
  • scaderea nivelului de zahar din sange (hipoglicemie)
  • greata, diaree sau varsaturi
  • durere abdominala
  • dureri musculare sau dureri articulare intense
  • iritabilitate
  • caderea parului de pe corp sau disfunctie sexuala la femei.

Boala Addison este o afectiune grava, care ar trebui sa fie diagnosticata si tratata de catre personal medical calificat. Tratamentul pentru boala Addison consta in luarea de hormoni pentru a suplimenta cantitatile insuficiente produse de catre glandele suprarenale cu scopul de a induce si mentine o stare de bine.

 Este boala Addison ereditara?

Boala Addison nu este ereditara, dar factorii care au contribuit la modul de manifestare al acesteia pot fi ereditari. Medicul Paul Margulies declara(1):

 “Cei mai multi oameni cu boala Addison au insuficiența suprarenala cauzata de anticorpii care sunt produsi in mod eronat de sistemul imunitar si distrug ambele glande suprarenale. Aceasta tendința autoimuna poate fi mostenita.

Gena care predispune la acest tip de tulburare apare pe al 6-lea cromozom in regiunea HLA. Acest grup de gene este legat de functia sistemului imunitar la oameni și codifica proteinele aflate pe suprafața celulelor prezentatoare de antigen.

Care sunt punctele comune care fac ca cele doua boli sa fie strans legate?

Intr-un studiu (2)  realizat la Spitalul Universitar Orebro din Suedia, cercetatorii au aratat ca  mai mult de 10% din totalul pacientilor cu boala celiaca a dezvoltat, de asemenea, boala Addison si  sub 10% din totalul  persoanelor cu boala Addison au avut boala celiaca.

In concluzie, boala Addison este o afectiune a sistemului endocrin care coexista cu boala celiaca si care are o serie simptome comune cu aceasta. Aceste simptome sunt specifice fenomenului de malabsorbtie, precum si  simptome gastrointestinale vagi datorate insuficientei corticosuprarenale.

Din pacate, nediagnosticarea la timp si a bolii celiace si trecerea  la tratamentul cu steroizi, poate duce la o manifestare intarziata sau atipica a bolii celiace.

Poate dieta fara gluten sa ajute in tratamentul bolii Addison?

Este important sa se tina cont  de avertismentele pe care le dau nutritionistii atunci cand se refera la gestionarea afectiunilor autoimune.

Medicamentele uzuale indicate de medicina alopata, cum ar fi analgezicele și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizii  pot avea reactii adverse, cum ar fi greata si varsaturi, dureri de stomac, ulceratii la nivelul gurii si scaderea poftei de mancare.

Alte medicamente pot interactiona cu substante nutritive specifice, cum ar fi acidul folic si vitamina B12. Astfel modificarile ce se manifesta la nivelul metabolismului energetic si al proteinelor pot duce la la pierderea masei musculare si pot influenta aparitia si a altor boli autoimune.

Dieta fara gluten este un tratament popular pentru o serie de boli autoimune, in afara de boala celiaca, inclusiv lupus, scleroza multipla si artrita reumatoida.

Medicii nu sunt siguri ca acesta dieta este eficienta chiar in toate bolile autoimune, dar cu siguranta este dovedit ca multi oameni cu anumite boli autoimune pot avea boala celiaca nediagnosticata. De aceea este recomandata testarea pentru intoleranta la gluten inainte de trecerea la aceasta dieta.

O alta abordare a nutritionistilor este consumul alimentelor cu proprietati antiinflamatoare, urmarindu-se scaderea inflamatiei si a stresului oxidativ si promovarea unui echilibru imunitar .

Referinte:

  1. Margulies Dr Paul, 1994, „What is the heredity pattern of Addison’s disease?”, NADF News, Vol.VII, No.3 Spring/Summer ,pp.3, National Adrenal Diseases Foundation, New York.
  2. Risk of primary adrenal insufficiency in patients with celiac disease-Elfström P1, Montgomery SM, Kämpe O, Ekbom A, Ludvigsson JF

Sursa foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *