Ce este boala celiaca silentioasa, cunoscuta si ca boala celiaca asimptomatica, si cum o poti depista? Afla in articolul de mai jos.
In zilele noastre, devine tot mai evident faptul ca numarul persoanelor diagnosticate cu boala celiaca este intr-o continua crestere. Multe dintre aceste persoane sunt identificate prin screening-ul specific, insa nu neaparat pentru ca au avut simptome. De exemplu, atunci cand cineva din familia ta este diagnosticat cu celiachie, medicii recomanda ca rudele apropiate sa fie investigate deoarece printre acestea pot aparea cazuri de boala celiaca. Alte persoane sunt diagnosticate cu boala celiaca, deoarece acestea au o afectiuni conexe, cum ar fi bolile tiroidiene, artrita reumatoida, psoriazisul sau anemia, iar medicii lor le recomanda de asemenea screening-ul pentru boala celiaca.
Daca aveti boala celiaca, cu siguranta stiti ca acest lucru inseamna ca sistemul imunitar al organismului reactioneaza la proteina numita gluten, care se gaseste in boabele de grau, orz sau secara, prin atacarea mucoasei intestinului subtire.
La unii oameni, acest lucru duce la aparitia unor simptome gastro-intestinale majore, inclusiv diaree, constipatie si dureri abdominale. Exista, insa, si situatii in care la unele persoane cu boala celiaca nu se observa aceste simptome digestive. Ele pot avea si alte simptome ce pot fi corelate cu boala celiaca, mult mai grave, cum ar fi oboseala cronica sau afectiunile neurologice.
Aceste simptome sunt mult mai grave deoarece se face prea tarziu legatura cu boala celiaca si astfel mult timp sunt tratate doar simptomele fara a fi eliminata cauza acestora.
Mai este si o a treia situatie in care persoanele bolnave nici nu stiu ca au aceasta afectiune pentru ca nu au nici un simptom gastro-intestinal. In acest caz, boala celiaca fara simptome vizibile se numește „boala celiaca silentioasa” sau „boala celiaca asimptomatica”.
Atrofia vilozitatilor (daunele intestinale care definesc boala celiaca) este prezenta, iar riscul este major de a dezvolta, in timp, unele complicatii destul de grave, in cazul in care persoana nu elimina din dieta alimentele ce contin gluten. Totusi, medicii au identificat un tipar pentru diagnosticarea acestor persoane.
Ce stim despre boala celiaca silentioasa?
Persoanele cu boala celiaca silentioasa au urmatoarele caracteristici:
- Nu prezinta simptome vizibile de intoleranta la gluten clasica: nu au diaree, constipatie, oboseala, pierdere in greutate sau oricare dintre celelalte simptome mai frecvente;
- Pierderea densitatii osoase (osteoporoza);
- Dureri articulare;
- Dureri de cap si migrene.
- In unele cazuri, edeme;
- Test de sange sau test genetic pozitiv;
- Biopsia intestinala pozitiva.
Boala celiaca silentioasa poate prezenta doua situatii diferite.
Prima situatie este atunci cand un pacient are un test de sange pozitiv pentru boala celiaca, dar o biopsie intestinala negativa. Acest lucru inseamna ca anticorpii la gluten sunt in sange, dar nu exista o deteriorare masurabila a intestinului subtire. Atunci cand medicii nu pot verifica daca este afectat intestinul subtire, exista si situatii in care nu considera necesara introducerea dietei fara gluten in ciuda prezenței anticorpilor de gluten in sange. Aceasta abordare este cel putin controversata.
A doua situatie de manifestare a bolii celiace silentioase este atunci cand la un pacient care prezinta la un moment dat simptome de boala celiaca, in timp, devine asimptomatic, chiar daca nu se mai afla pe un regim strict fara gluten.
Persoanele cu boala celiaca silentioasa pot constata ca simptomele lor vor reaparea mai tarziu in viata. Pentru astfel de persoane, care nu mai prezinta simptome distincte, este vital ca acestea sa mentina un regim strict fara gluten, pentru a evita pe termen lung si consecintele acestei afectiuni.
In concluzie, putem spune ca exista doua motive pentru a ramane la dieta fara gluten, chiar daca nu observati simptome majore in urma consumului de gluten:
Primul motiv este de a-ti proteja sanatatea pe termen lung. Nerespectarea dietei poate provoca unele probleme de sanatate destul de semnificative, cum ar fi malnutritia, infertilitatea, osteoporoza si posibil chiar si anumite tipuri de cancer.
Al doilea motiv este ca trisand, chiar daca doar o data sau de doua ori pe luna, puteti incetini vindecarea intestinelor si duce la perpetuarea raspunsului sistemului imunitar, astfel incat consumul de gluten ocazional este aproape la fel de rau ca si consumul acestuia in mod constant.
Din fericire, majoritatea pacientilor cu boala celiaca asimptomatica prefera sa respecte dieta fara gluten, deoarece recunosc beneficiile aduse sanatatii personale, atat in ceea ce priveste sanatatea intestinala, dar si in calitatea vietii. Acesti pacienti au ales sa ramana pe dieta, deoarece au crezut ca beneficiile dietei sunt mult mai importante decat latura financiara a acesteia.
Sursa foto: pexels.com
Comentarii 1
Am descoperit de curând ca am aceasta afectiune si doresc informații.