Afla tot ce trebuie sa stii despre boala Crohn, de la diagnosticare si simptome, pana la tratament si sfaturi pentru ameliorarea problemelor generate de aceasta.
Aceasta afectiune a fost numita dupa dr. Burrill B. Crohn. Acesta, impreuna cu colegii sai, dr. Leon Ginzburg si dr. Gordon D. Oppenheimer, este cel care a studiat si descris pentru prima data boala Crohn in anul 1932.
Boala Crohn este o afectiune care duce la aparitia unui proces inflamator pe tractul gastrointestinal. Partea cea mai frecvent afectata este partea finala a intestinului subtire numita ileon si inceputul colonului, dar poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal de la gura pana la anus.
Care sunt simptomele care ne pot semnala existenta procesului inflamator? | Boala Crohn
Simptomele variaza de la pacient la pacient, iar unele pot fi mai des intalnite decat altele. Mai jos, gasiti cateva dintre simptomele legate de inflamatia tractului gastrointestinal:
- diaree persistenta
- sangerare rectala
- crampe si dureri abdominale
- senzatie de evacuare incompleta
- constipatie (poate duce la obstructie intestinala)
- intarzieri in crestere si dezvoltare, in cazul copiilor mici
Simptome generale care pot fi, de asemenea, asociate cu aceasta afectiune:
- febra
- pierderea poftei de mancare
- slabire
- oboseala
- transpiratii nocturne
- pierderea ciclului menstrual normal
Aceasta boala este o afectiune cronica. Acest lucru inseamna ca pacientii vor avea episoade acute ale bolii in care simptomele sunt prezente, urmate de perioade de remisie cand pacientii sunt asimptomatici.
Statisticile arata ca boala este mai des intalnita la adultii tineri cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani.
Ce teste sunt recomandate pentru confirmarea diagnosticului? | Boala Crohn
Medicul va diagnostica cu certitudine boala Crohn numai dupa ce exclude alte cauze posibile pentru semnele si simptomele pe care le are pacientul. Nu exista un test specific pentru diagnosticarea bolii Crohn.
In procesul de diagnosticare medicii pot recomanda: teste de laborator de sange si a materiei fecale, precum si analizarea cu ajutorul razelor X a tractului gastrointestinal superior si inferior. Pentru o imagine mai clara si in detaliu a tractului gastrointestinal se recomanda inclusiv folosirea bariului.
De asemenea medicul dumneavoastra va poate cere efectuarea unui examen endosopic. Exista doua tipuri de examene endoscopice:
1. Colonoscopia. Acest test a permite medicului sa vizualizeze intregul colon folosind un tub subtire, flexibil, cu o camera atasata. In timpul procedurii, medicul poate lua, de asemenea, mici mostre de tesut (biopsie) pentru analize de laborator, care pot ajuta la confirmarea diagnosticului.
2. Endoscopia digestiva superioara. Endoscopia digestiva superioara este o procedura medicala asemanatoare colonoscopiei dar care permite vizualizarea doar a esofagului, stomacului si a duodenului tot cu ajutorul unui tub subtire preavzu cu o camera la capat si care este introdus, de data aceasta, prin gura.
Alte teste ce pot fi recomandate: investigatie prin rezonanta magnetica (RMN) sau endoscopia cu videocapsula.
Ce trebuie sa facem in cazul in care s-a confirmat diagnosticul? | Boala Crohn
Pentru a tine sub control simptomele bolii Crohn este foarte important sa se mentina un stil de viata sanatos. Acest lucru este important chiar si atunci cand boala intra in remisie pentru perioade lungi de timp. Mentinerea unui stil de viata sanatatos presupune in primul rand o alimentatie sanatoasa .
Ce alimente trebuie evitate?
Multe persoane cu boala Crohn constata ca unul sau mai mai multe dintre produsele alimentare de pe lista de mai jos pot agrava simptomele in timpul episoadelor acute de boala. Este posibil ca unele dintre aceste alimente enumerate sa va declanseze simptomele. Odata identificate alimentele care cauzeaza simptomele, acestea trebuie sa fie evitate sau sa fie preparate intr-un mod care le poate face mai usor digerabile:
- glutenul
- alcoolul (bauturi mixte, bere, vin), bauturile carbogazoase
- untul, maioneza, margarina, uleiurile
- cafeaua, ceaiul , ciocolata
- produsele lactate (daca pacientul are intoleranta la lactoz )
- alimentele grase (alimente prajite)
- alimentele bogate in fibre
- alimentele producatoare de gaze (linte, fasole, legume crude, varza, broccoli, ceapa )
- nucile si semintele (unt de arahide)
- fructele crude
- carnea rosie si carnea de porc
- alimentele condimentate
- cerealele
Dieta fara gluten poate ajuta pacientii cu boala Crohn?
La aceasta intrebare a raspuns Dr.Sage Wheeler, cunoscut medic naturopat, care a aratat ca intr-un studiu publicat in 2005 in Inflammatory Bowel Disease Journal se specifica ca majoritatea pacientilor cu boala Crohn participanti la studiu (55 %) au si boala celiaca si de aceea „Este foarte important ca persoanele cu boala Crohn sa urmeze o dieta fara gluten.”
Un alt reputat medic gastroenterolog de origine romana, Dr. Razvan Arsenescu, gastroenterolog la Ohio State University’s Wexner Medical Center din Columbus este de acord ca dieta fara gluten poate ajuta pacientii cu boala Crohn chiar si in absenta genei bolii celiace deoarece „… produsele ce contin gluten pot duce la simptome asemanatoare celor prezente in cazul sensibilitatii la gluten. Prin urmare, eliminarea glutenului ajuta la imbunatatirea acestor simptome.”
Renuntarea la fumat poate ajuta, de asemenea, la prevenirea revenirii simptomelor .
Studii recente confirma ca si tratamentele alternative cum ar fi Tai-Chi , masajul, reflexoterapia, tratamentul chiropractic sau Reiki pot ajuta semnificativ pacientul in ameliorarea simptomelor.
Ce ar trebui sa stim despre Boala Crohn si nu stim inca.
- Tratamentul bolii Crohn difera de la un pacient la altul si depinde de localizarea si severitatea bolii.
- Boala lui Crohn poate intra in remisiune, dar numai in urma tratamentului cu medicamente sau a interventiei chirurgicale. Tratamentul pentru boala Crohn include medicamente anti-inflamatorii, antibiotice si/sau operatii chirugicale. Atentie! Anumite medicamente (de exemplu aspirina) pot agrava inflamatia cauzata de aceasta afectiune. Existam insa, si anumite antibiotice care reusesc sa reduca inflamatia, desi cercetatorii nu reusesc sa gaseasca o explicatie referitoare la mecanismul prin care acestea o fac. Pe de alta parte, corticosteroizii folositi in schema de tratament a bolii, pot creste riscul de osteoporoza.
- Daca nu aveti pofta de mancare trebuie sa mancati mese mici si mai dese pe parcursul unei zile intregi. In acest fel, chiar daca pofta de mancare nu va ajuta, totusi reusiti sa va hraniti corpul.
- Gestionati simptomele bolii Crohn prin schimbarea stilului de viata, alegerea unei diete echilibrate si portii mici de mancare.
- Renuntati la fumat, deoarece acest viciu nu face decat sa inrautateasca simptomele bolii Crohn.
- Inlaturati starea de oboseala prin respectarea unui stil de viata sanatos cu o dieta adecvata, exercitii fizice si mai ales dormiti suficient.
Ce greseli pot face persoanele diagnosticate cu boala Crohn?
- De cele mai multe ori, desi se confrunta cu simptome suparatoare, acestia evita sa consulte un medic gastroenterolog. Aceasta boala este destul de complicata si numai cu ajutorul uni medic gastroenterolog ea poate fi tinuta sub control. Din pacate ,acesta nu este singurul medic care va poate trata. Este nevoie de o echipa care include un medic chirurg, radiologi si nutritionisti.
- Nu respecta planul de tratament in totalitate. Este nevoie de o strategie pe termen lung pentru tratarea acestei afectiuni digestive. Chiar daca starea acestora se imbunatateste nu trebuie sa opreasca tratamentul inainte de a consulta medicul care ii trateaza. Numai acesta, in functie de evolutia bolii, este in masura sa ia aceasta decizie.
- Nu se hranesc corespunzator. Exista alimente care unora le provoaca o stare de rau, iar altora nu. Fiecare pacient este diferit, iar dieta acestora se bazeaza pe reactiile corpului atunci cand consuma alimentele. Alegerea dietei este o chestiune de alegeri bune sau mai putin inspirate. Alimentele ce tind sa agraveze simptomele bolii trebuie eliminate oricat de greu ar fi acest lucru.
- Nu se prezinta periodic la medicul curant pentru control. Trebuie ca periodic pacientii cu aceasta afectiune sa se prezinte la medic pentru evaluarea starii lor de sanatate si modificarea tratamentului, daca este necesar.
- Nu renunta la fumat. A renunta la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru sanatate. Obiceiul de a fuma este un obicei distructiv care agraveaza simptomele acestei boli.
- Nu participa la intruniri de grup cu alte persoane care sufera de aceeasi afectiune. Este important ca oamenii sa inteleaga ca nu sunt singuri si ca exista, si alte persoane care au aceasta boala. La aceste intruniri ei pot invata cum sa depaseasca momentele dificile bazandu-se si pe experienta altora.
Deoarece in cazul acestei boli cronice organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a functiona se impune ca pacientul sa manance regulat si sa aleaga alimente cu calitati nutritionale corespunzatoare. Corpul unui pacient cu boala lui Crohn poate avea de fapt nevoie de mai multe calorii pentru a functiona. In acelasi timp, simptome precum scaderea poftei de mancare si durerea abdominala pot duce la evitarea mancarii. Unele tipuri de boala Crohn afecteaza absorbtia proteinelor, grasimilor, carbohidratilor, vitaminelor si mineralelor din alimente. Din aceste motive, o alimentatie echilibrata este importanta mai ales in faza acuta a bolii . Mancarea va poate ajuta sa va simtiti mai bine si sa puteti preveni complicatiile viitoare, cum ar fi osteoporoza. De asemenea, multe medicamente pe care bolnavii trebuie sa le ia, se recomanda a fi luate numai dupa ce au mancat.
Nu exista o dieta magica care sa functioneze la fel pentru toti aceia care au aceasta boala. Cu exceptia cazului in care medicul sau dieteticienii recomanda o dieta specializata, trebuie mentinut echilibrul si diversitatea in ceea ce priveste alimentatia. Trebuie incluse alimente din fiecare grupa de hrana care sa aiba atat carbohidrati, proteine cat si grasimi suficiente.
Referinte:
- Inflammatory Bowel Diseases- Antonio Tursi MD, Gian Marco Giorgetti MD,Giovanni Brandimarte MD and Walter Elisei MD (Volume 11,Issue 7, pages 662–666, July 2005)
- http://www.everydayhealth.com/crohns-disease/is-it-crohns-disease-or-celiacs-disease.aspx
Comentarii 2
Vreau să mă informez.
Vreau sa ma infoarmez mult mai mult pt rezultate si sănătatea.