Boli Autoimune

Boli Autoimune | Tot ce trebuie sa stii despre ele

Boli Autoimune |  Afla ce sunt bolile autoimune, care sunt cauzele aparitiei acestora si la ce semne sa fiti atenti pentru a depista din timp o boala autoimuna. 

banner-magazin-celiaci

Bolile autoimune sunt provocate de functionarea deficitara a  sistemului imunitar. Spunem ca sistemul imunitar functioneaza anormal atunci cand acesta are fie o activitate redusa fie o activitate exagerata, acesta atacand nu numai organismele straine (bacterii, virusi, paraziti, etc) ci si propriile tesuturi, ducand astfel la aparitia bolilor autoimune.

Bolile imunodeficitare scad capacitatea organismului de a lupta impotriva invadatorilor, provocand vulnerabilitatea la infectii.

Cuprins:

  1. Care sunt cauzele aparitiei bolilor autoimune?
  2. Semne ale unei boli autoimune
  3. Ce putem face atunci cand banuim ca avem o boala autoimuna?
  4. Care sunt cele mai frecvente boli autoimune?
  5. Metode naturiste de tratare a bolilor autoimune
  6. Dieta anti-inflamatoare. Reguli ce trebuie respectate in aceasta dieta

Care sunt cauzele aparitiei bolilor autoimune?

Nu se stie cu exactitate care este factorul declansator care face ca sistemul imunitar sa produca anticorpi care in loc sa lupte impotriva infectiilor ataca tesuturile proprii.

Exista mai multi factori care  care pot face ca oamenii sa dezvolte o afectiune autoimuna. Putem astfel vorbi despre componenta genetica, dar aceste gene sunt activate de o serie de alti factori cum ar fi toxinele din metale grele sau micotoxine cum ar fi Candida, virusul Epstein – Barr si virusul herpes simplex.

Cel mai semnificativ factor este legat de sensibilitatea la alimente,  respectiv intoleranta la gluten, care genereaza o inflamatie cronica. Exista o legatura stransa, dovedita prin studii medicale, intre bolile autoimune si intoleranta la gluten.

Semne ale unei boli autoimune

Daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome sau o combinatie de mai multe dintre ele, este posibil sa aveti o boala autoimuna.

  1. Dureri articulare, dureri musculare, slabiciune musculara sau tremor.
  1. Pierdere in greutate, insomnie, intoleranta la caldura sau frig, batai rapide ale inimii.
  1. Eruptii cutanate recurente sau urticarie, sensibilitate la soare.
  1. Dificultati de concentrare sau de focalizare.
  1. Caderea parului sau pete albe pe piele sau in interiorul gurii.
  1. Dureri abdominale, sange sau mucus in scaun, diaree.
  1. Ulceratii la nivelul gurii.
  1. Ochii, gura sau pielea uscate.
  1. Senzatie de amortire sau furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor.
  1. Avorturi spontane multiple sau eliminare de cheaguri de sange.

Legatura dintre tiroidita autoimuna si boala celiaca

Ce putem face atunci cand banuim ca avem o boala autoimuna?

Pasul 1.

In cazul in care banuiti  ca aveti o boala autoimuna, cel mai important pas este acela de a identifica si a trata cauza care a provocat aparitia bolii. Acest pas este important pentru stoparea si inversarea bolii.

Pasul 2.

Evaluarea starii de sanatate a intestinului. Mai mult de 80% din puterea sistemului imunitar sta in intestin. Daca aveti o boala autoimuna, atunci, prin definitie, aveți un intestin permeabil care trebuie sa fie reparat, pentru a fi capabil sa inverseze afectiunea autoimuna.

Pasul 3.

Verificarea nivelurilor din sange pentru diferiti anticorpi sau identificarea unor infectii ascunse.

Pasul 4

Odata ce diagnosticul a fost confirmat, alaturi de tratamentul medicamentos prescris de medicul alopat, nutritionistii recomanda trecerea imediata la o dieta de eliminare. Astfel sunt eliminate toate acele alimente care declanseaza si mentin procesul inflamator in organism.

Pasul 5.

Terapiile alternative pot ajuta mult in ameliorarea simptomelor. Dintre acestea enumeram:

  • terapia Bowen
  • terapia chiropractica
  • acupunctura
  • hipnoza

Care sunt cele mai frecvente boli autoimune?

  • artrita reumatoida: inflamatia articulatiilor si a tesuturilor inconjuratoare
  • lupus eritematos sistemic: afecteaza pielea , articulatiile, rinichii, creierul si alte organe
  • boala celiaca: o reactie la gluten (proteina din grau, secara si orz) t care provoacă leziuni la nivelul mucoasei intestinului subtire
  • anemia pernicioasa: scaderea numarului de globule rosii din sange cauzate de incapacitatea de a absorbi vitamina B12
  • vitiligo: pete albe pe piele cauzate de pierderea de pigment
  • sclerodermie : o boala de tesut conjunctiv care cauzeaza modificari ale pielii, vaselor de sange, muschilor si organelor interne
  • psoriazis : o afectiune a pielii care provoaca roseata si iritatie, precum si coji groase sub forma de solzi.
  • boli inflamatorii intestinale : un grup de boli inflamatorii ale colonului si intestinului subtire
  • tiroidita Hashimoto: inflamatia glandei tiroide
  • boala Addison : insuficienti hormoni produsi de glandele suprarenale
  • boala Graves : glanda tiroida hiperactiva
  • artrita reactiva: inflamatia articulatiilor, uretra si ochi. Poate provoca dureri la nivelul membranelor mucoase ale pielii
  • sindromul Sjogren : distruge glandele care produc lacrimi si saliva care provoaca uscarea ochilor si a gurii. Poate duce la afectarea rinichilor si plamanilor
  • diabet zaharat tip 1: distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas

Metode naturiste de tratare a bolilor autoimune

Deja stim ca bolile, fie ca sunt autoimune sau nu, se manifesta prin prezenta unei stari inflamatorii in organismul bolnavilor, astfel incat tratamentul acestora trebuie sa includa si o schimbare radicala a stilului de viata respectiv a dietei pacientilor.

Mai jos vom aminti regulile de baza in dieta anti-inflamatoare:

Dieta antiinflamatoare

Dieta anti-inflamatoare. Reguli ce trebuie respectate in aceasta dieta:

  1. Asa cum spune si numele, o dieta anti-inflamatoare nu trebuie sa contina acele alimente care produc si mentin inflamatia in corpul omenesc. Un corp sanatos este un corp in care exista un echilibru mineral si pentru aceasta trebuie consumate alimente bogate in potasiu si sodiu. Sodiul retine lichidele in timp ce potasiul elimina toxinele. Daca dieta zilnica nu contine cele doua minerale intr-o pondere corespunzatoare, toxinele se pot acumula în organism, generand  inflamatia. Exista doua tipuri de inflamatie si anume: inflamatia acuta si cea cronica. Ei bine, inflamatia acuta este un raspuns la leziuni sau infectii existente in corp si apare doar la cateva minute dupa leziunea tesuturilor. Leziunile pot fi pur fizice sau pot implica activarea unui raspuns imunitar.Spre deosebire de aceasta forma acuta, inflamatia cronica persistenta si netratata cauzeaza mari probleme de sanatate. Aceasta poate fi prezenta in corp in aceleasi conditii ca cele descrise mai sus, dar la un nivel constant si permanent si care poate pune in pericol intregul organism. Un exemplu edificator ar fi acela ca prezenta celulelor inflamatorii in sange duce, in timp, la deteriorarea arterelor ceea ce crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Inflamatia cronica prezenta constant in organism este obiectul multor studii medicale, specialistii dorind sa afle raspunsuri noi cu privire la efectele acesteia asupra corpului omenesc pe termen lung.
  2. Nutritionistii recomanda ca o astfel de dieta sa contina peste salbatic (bogat in Omega 3), telina, sfecla, legume cu frunze verzi ca spanacul si stevia sau ananas, broccoli și condimente ca turmericul, rozmarinul sau ghimbirul și sa fie evitate alimentele inflamatorii ca zaharul și uleiul de porumb. Trebuie evitate complet alimentele procesate cu un continut ridicat de carbohidrati, carnea (in special carnea rosie) si orice aliment care contine zahar. Zaharul este cel care mentine si intretine inflamatia si agraveaza problemele de sanatate. Consumul de alimente bogate in antioxidanti, omega 3, precum si scoaterea din dieta a zaharului si a grasimilor este o cale care ajuta cu adevarat la reducerea sau chiar eliminarea inflamatiei cornice.
  3. Mentinerea unei greutati corporale optime, potrivita varstei, va poate ajuta sa evitati acele inflamatii sistemice inutile. Nu trebuie sa fumati si sa consumati alcool
  4. Asigurati-va ca dieta voastra contine suficiente fibre si pentru aceasta consumati cereale integrale, fructe si legume diverse. Dintre cerealele integrale recomandate amintim ovazul, orezul brun, orezul salbatic sau quinoa (proteina completa). Nu am amintit cerealele integrale ce contin gluten deoarece exista si cazuri in care inflamatia cronica persistenta in organismul anumitor persoane este cauzata de intoleranta la gluten, respectiv de boala celiaca.

Orezul brun este usor de introdus in orice reteta culinara, are calitati nutritive importante si mai ales nu contine gluten, este bogat in seleniu si magneziu.

Dintre legumele indicate intr-o astfel de dieta amintim vinetele, ceapa si usturoiul, rosiile si ardeii, sfecla si spanacul broccoli, varza kale, iar ca fructe cele mai potrivite  sunt bananele, afinele, merele, nucile sau ananasul.

O alta cale de urmat in cazul bolilor autoimune este stimularea corpului de a-si recapata singur echilibrul energetic si astfel sa fie ameliorate simptomele bolilor. Desi pare de necrezut, corpul omenesc are capacitatea de a se vindeca, dar trebuie stimulat si ajutat sa-si recapete echilibrul. Medicina chineza are la baza principiul potrivit caruia bolile, oricare ar fi ele, apar din cauza dezechilibrului energetic din organism. Dezechilibrul poate veni dintr-un exces sau deficienta de yin și yang, acest lucru perturband fluxul Qi sau cu alte cuvinte perrturba energia vitala din corp. Acupunctura este folosita pentru a ajuta organismul sa restabileasca acest echilibru pornind de la simptome.  Practica a aratat ca acupunctura stimuleaza celulele nervoase, glanda pituitara si anumite zone din creier. Organismul fiind astfel stimulat va elibera proteine, hormoni și substante chimice din creier care controleaza o serie de functii importante ale corpului. Cu ajutorul acupuncturii se poate mentine sub control tensiunea arteriala, temperatura corpului si sistemul imunitar.

Un alt tip de tratament care da rezultate si  s-a raspandit rapid este terapia Bowen. Terapia Bowen se bazeaza pe principiul reechilibrarii energetice ale corpului. Este o terapie neinvaziva care urmareste reactivarea proceselor de vindecare naturale. Tehnica folosita consta in atingeri simple, dar bine localizate de catre terapeut si care au ca rezultat transmiterea unor impulsuri catre creier. Astfel se obtine o relaxare a muschilor si implicit o scadere a durerii.

Toate aceste terapii ajuta la imbunatatirea starii de sanatate, dar nu pot inlocui tratamentul de baza prescris medicul alopat.

Sursa foto: pexels.com

Comentarii 14

  1. Am un diabet autoimun declarat in urma unor investigati cu analize de sange la un laborator nu dau nume ca nu e cazu si sint tratata ca diabet 1 e suficient ?

    1. Post
      Author

      Este recomandat sa mergeti sa va faceti analizele pentru boala celiaca. Mergeti la un medic gastroenterolog.

  2. În general , reumatismul are alte cauze (una cu siguranță) , ce determină apariția și o parte din urmările bolii în sine ! Păcat că este nevoie de sume relativ apreciabile pentru a putea pune pe piață un tratament simplu și fără repercusiuni periculoase în timp !

    1. Reumatismul devine dureros daca in alimentatie exista condimente dulciuri acru acidulat sare in exces cafea tutun. O saptamana fara ele si sesizati difetenta.

    1. Intoleranta la gluten netratata prin regim fara gluten poate ajunge in timp sa scoata din functie orice organ,dar, niciodata nu este tarziu, prin regim fara gluten (pe toata viata ) se restabilesc toate functiile. Uneori intoleranta la gluten prin regim se poate rezolva in doi ani alteori intro petioada mai lunga de timp.
      Intoleranta la gluten survine atunci cand un medicament suprima bacterii care sunt in echilibru in intestin.

  3. Mai bine de 10 ani am fost la tot felul de doctori profesori ,nu au habar de intoleranta la gluten am ajuns sa am probleme grave de sanatate cu toridă ,de colon vitamina,ficat si nici pancreasul nu e bine.
    Imi recomanda cineva un medic care cunoaște aceasta boala?m

    1. Reumatismul devine dureros daca in alimentatie exista condimente dulciuri acru acidulat sare in exces cafea tutun. O saptamana fara ele si sesizati difetenta.

  4. Bună seara,mă numesc Manea Olguta și sufăr de siringomielie cervicala cu mielopatie.Va rog sa-mi spuneți dacă mai sunt persoane care au această boală și dacă în afară de Sirdalud mai sunt și alte medicamente pentru tratament.Va mulțumesc!

  5. Bună seara.Un aslo mărit, peste 700 ,de vreo 8 ani poate da în timp probleme de tiroida(tiroida autoimuna)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *