complicatiile-bolii-celiace

Complicatiile bolii celiace netratate

Cand ai boala celiaca si nu o tratezi, organismul tau are o reactie distructiva provocata de gluten. Din motive pe care cercetatorii nu le-au explicat in totalitate, ingestia alimentelor ce contin gluten face ca sistemul imunitar sa atace si sa distruga mucoasa intestinului subtire. Distrugerea intestinului subtire provoaca daune grave si poate duce la aparitia unor probleme care afecteaza nu numai sistemul digestiv, ci intregul organism.

banner-magazin-celiaci

Primul pas pe care pacientul trebuie sa-l faca, dupa diagnosticare, este trecerea la o dieta fara gluten. Eliminand glutenul, intestinul subtire va incepe sa se vindece. Din pacate, insa, boala celiaca este atat de greu de diagnosticat incat oamenii se pot confrunta cu simptome neplacute ani de zile. Acest lucru produce daune pe termen lung la nivelul intestinului subtire si poate incepe sa afecteze si alte parti ale corpului.

Ce complicatii poate provoca boala celiaca netratata?

  1. Malnutritia: Nu conteaza daca mancai sau nu mancai hrana sanatoasa inainte de diagnostic. Atunci cand suferi de aceasta boala, corpul tau pur si simplu nu poate absorbi suficienti nutrienti din alimente.  In concluzie, s-ar putea sa suferi de malnutritie si sa nu retii din alimente acele vitamine si minerale esentiale, precum fier, vitamina D, calciu, acid folic sau vitamina B-12.

Odata cu trecerea la dieta fara gluten, corpul tau ar trebui sa inceapa din nou sa retina nutrientii si astfel s-ar putea rezolva unele dintre aceste deficiente. Cu toate acestea, medicul poate recomanda administrarea de suplimente de minerale si vitamine.

  1. Poti dezvolta si alte afectiuni autoimune. Boala celiaca este o boala autoimuna, o afectiune in care propriul sistem imunitar ataca propriul tesuta, in acest caz, mucoasa intestinului subtire.

Cateva studii medicale indica faptul ca persoanele care sufera de boala celiaca, si aceasta este netratata, prezinta, de asemenea un risc crescut de a dezvolta si alte boli autoimune suplimentare. Bolile autoimune asociate cu boala celiaca includ bolile tiroidiene autoimune, psoriazisul, sindromul Sjogren si artrita reumatoida. Mentinerea unui regim strict fara gluten dupa diagnosticare poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o alta boala autoimuna. In plus, unii oameni considera ca adoptarea unui regim alimentar fara gluten ii ajuta in tratamentul bolilor lor autoimune deja diagnosticate. De exemplu, daca aveti psoriazis cronic, puteti  constata ca dieta fara gluten  ajuta foarte mult.

  1. Infertilitatea: Multe persoane cu boala celiaca netratata, atat barbati cat si femei, sufera de infertilitate. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca infertilitatea sa dispara, cel putin in unele cazuri, dupa ce este urmata dieta fara gluten pentru un timp. Este, de asemenea, destul de comun pentru femeile care sufera de celiachie sa aiba perioade menstruale dureroase sau sa sufere de endometrioza.
  1. Nivel crescut al enzimelor hepatice: Nu e deloc neobisnuit ca un pacient nou diagnosticat cu boala celiaca sa prezinte un nivel crescut al enzimelor hepatice. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, aceste enzime ridicate, care de obicei sunt descoperite efectuand analizele obisnuite de sange, nu indica o problema serioasa cu ficatul. Acestea ar trebui sa revina la normal odata ce ai trecut la o dieta fara gluten.
  2. Depresie: Persoanele cu boala celiaca sufera de simptome de depresie, la o rata mult mai mare decat restul  populatiei. Nu este foarte clar de ce, desi este posibil ca vinovatul sa fie sidromul de malabsorbtie intestinala care duce la deficiente in nutrientii  importanti pentru sistemul neurologic.
  3. Probleme neurologice. Persoanele cu boala celiaca sunt mai predispuse la a avea probleme nervoase (neuropatie) si probleme cu controlul miscarii lor (ataxie). Lipsa de vitamine si minerale ar putea duce la acest lucru.
  1. Intoleranta la lactoza: Intestinul subtire digera lactoza, care este zaharul natural ce se gaseste in lapte. In cazul in care intestinul subtire nu functioneaza corect din cauza bolii celiace, apare aceasta intoleranta la lactoza.
  1. Osteopenia si osteoporoza. Atunci cand corpului tau ii lipseste calciul, oasele pot deveni fragile. In cazul in care intestinul subtire nu se vindeca s-ar putea dezvolta osteopenie (densitate osoasă scazuta) si apoi osteoporoza.

In cazul copiilor care au boala celiaca nediagnosticata inca, acestia ar putea sa fie mici si subponderali, ar putea avea smaltul dentar slab si o afectiune numita invaginatie. Invaginatia intestinala este o tulburare grava caracterizata de faptul ca o parte a intestinului (subtire sau gros) patrunde in alta parte a intestinului. Prin urmare, cu cat diagnosticarea se face mai devreme este cu atat mai bine.

Referinte

Comentarii 4

  1. Bună. Am 44 de ani și de 14 ani diagnosticata cu DZ l, tiroida autoimuna și boala celiaca.

  2. Bună ziua!
    Aș vrea să vă cer sfatul în cazul fiicei mele. Are 30 de ani, celiachie și se confruntă cu perioade lungi de amenoree. În prezent, ciclul este absent de 7 luni. Vă rog să îmi spuneți dacă există un protocol de tratament în acest caz. Menționez că urmează o dietă fără gluten de 5 ani.
    Cu stimă,
    Ramona Ciurdariu

    1. Bună ziua! Faceți analiza anti transglutaminaza tisulară IgA. Dacă iese pozitivă, mergeți la un gastroenterolog pentru o biopsie de intestin subțire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *