Cum poate fi prevenita boala Alzheimer prin dieta

Cum poate fi prevenita boala Alzheimer prin dieta?

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de dementa. Dementa este o boala progresiva neurologica care afecteaza mai multe functii ale creierului, inclusiv memoria. Cauza exacta a bolii Alzheimer este necunoscuta, cu toate ca exista o serie de factori favorizanti, cum ar fi:

banner-magazin-celiaci
  • Varsta inaintata
  • Membrii ai familiei care au avut boala
  • Leziuni cap severe anterioare declansarii bolii
  • Factori si conditii de viata asociate cu boli cardiovasculare

La momentul in care a fost descrisa pentru prima data, acum mai bine de 100 de ani, boala Alzheimer nu avea un tratament eficient. Se pare insa ca in zilele noastre medicii au observat ca dieta joaca un rol important in schema de tratament a bolii Alzheimer.

Intr-un studiu ce  a fost realizat de Dr. Dale Bredesens de la UCLA Mary S. Easton Centrul de Cercetare al Bolii Alzheimer si Institutul Buck pentru Cercetarea Imbatranirii se precizeaza pentru prima data ca pierderea de memorie la pacientii ce sufera de dementa Alzheimer poate fi inversata printr-un program terapeutic complex care implica modificari cuprinzatoare ale dietei, stimularea creierului, optimizarea somnului, prescrierea de produse farmaceutice si vitamine specifice.

Astfel, la acest studiu au participat 10 pacienti. Dupa ce au fost supusi acestui program complex de revigorare a memoriei, s-a observat inversarea pierderilor de memorie la 9 din 10 pacienti si recuperarea amintirilor in termen de trei-sase luni.

Sase pacienti, care au intrerupt lucrul pentru a participa la studiu, au declarat ca au putut sa se intoarca la locurile lor de munca si sa-si continue activitatea cu performante imbunatatite, iar imbunatatirile lor au fost sustinute. Pacientul cu tratamentul cel mai lung a primit terapie timp de doi ani și jumătate.

Dintre cei 10, au fost pacienți cu pierderi de memorie asociate cu boala Alzheimer, manifestata printr-o insuficienta cognitiva usoara sau un amestec de tulburari cognitive subiective (in care pacientul raportează probleme cognitive). La un singur pacient, care a fost diagnosticat cu stadiu tardiv Alzheimer, starea de sanatate nu s-a imbunatatit.

Cu scopul de a obtine rezultate optime in tratamentul bolii Alzheimer, dieta persoanelor bolnave trebuie sa contina urmatoarele alimente:

  1. Legumele. Mai ales cu frunzele verzi, cum ar fi spanacul, varza, napi si legumele crucifere cum ar fi broccoli, care au fost puternic legate de niveluri mai scazute de declin cognitiv la varsta mai inaintata.
  2. Somonul si alti pesti, cum ar fi tonul, macroul si sardinele, care sunt bogate in acizi grasi omega-3. Alte surse de omega-3 includ fasolea, unele nuci, semintele de in si uleiurile sanatoase, cum ar fi uleiul de masline.
  1. Fructele de padure si fructe de culoare inchisa, care sunt bogate in antioxidanti. Potrivit Asociatiei Alzheimer, unele dintre cele mai bune fructe sunt afinele, murele, capsunile, zmeura, prunele, portocalele, strugurii rosii si ciresele.
  1. Cafeaua si ciocolata. Studii recente au aratat ca atat cofeina cat si cafeaua pot fi utilizate ca agenti terapeutici impotriva bolii Alzheimer. Cofeina si antioxidantii din aceste doua alimente atat de gustoase, impreuna cu scortisoara, pot ajuta la prevenirea tulburarilor de memorie legate de imbatranirea populatiei.
  1. Uleiul de masline extra virgin conține o substanta numita oleocanthal care ajuta la cresterea productiei de proteine cheie si enzime care ajuta la descompunerea placii amiloid asociate cu boala Alzheimer.
  1. Uleiul de nuca de cocos virgin presat la rece este un ulei care este lipsit de colesterol. Uleiul de cocos a fost demonstrat ca imbunatateste productia de insulina, creste HDL (colesterolul bun), stimuleaza functia tiroidiana si actioneaza ca un antioxidant si antibiotic natural.

7.    Dieta fara gluten. Eliminarea glutenului din alimentatie este un pas important in tratament. Glutenul si alte alimente la care organismul ar putea avea o reactie imuna poate provoca pierderi de memorie prin inflamarea creierului.

Cu toate ca majoritatea oamenilor asociaza intoleranta la gluten cu simptomele digestive, adevarul este ca glutenul afecteaza cel mai adesea tesuturile neurologice. In anumite cazuri, dieta fara gluten poate imbunatati in mod semnificativ functia creierului.

In final trebuie sa nu uitati ca boala Alzheimer poate fi reversibila si nu este obligatoriu sa fie mostenita. Stilul de viata este cel care ne poate afecta sanatatea. Da, o persoana poate prezenta un risc crescut pentru boala, pornind de la mostenirea sa genetica, dar asta nu inseamna ca boala se va manifesta.

In mod similar o multime de oameni dezvolta Alzheimer fara a avea un membru al familiei cu aceasta boala. Ideea este ca fiecare dintre noi poate face alegeri in viata care ne pot afecta si influenta sanatatea.

Referinte:

  1. Clarke R, et al. Folate, vitamin B12, and serum total homocysteine levels in confirmed Alzheimer disease. Arch Neurol. 1998 Nov;55(11):1449-55.
  2. Gu Y, et al. Food combination and Alzheimer disease risk: a protective diet. Arch Neurol. 2010 Jun;67(6):699-706.

Sursa foto: pexels.com 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *