Te intrebi: „Cum pot slabi mancand sanatos?” E simplu! Urmeaza pasii din acest articol si schimba-ti stilul de viata, adoptand cu usurinta o dieta sanatoasa.
In primul rand trebuie sa nu pierdem din vedere ca nu intotdeauna mancam pentru a ne satisface foamea. De prea multe ori ne indreptam spre mancare in special atunci cand suntem stresati sau anxiosi, avand astfel obiceiul de a lua „mici” gustari, la sfarsitul unei zile obositoare.
Este important, inainte de a incerca sa ne schimbam obiceiurile alimentare, sa ne dam seama daca dorinta de a manca necontrolat este provocata de factori emotionali. Daca ne intelegem mai bine pe noi insine vom reusi si ne vom atinge nu numai obiectivul de a slabi ci si pe acela de a ne mentine greutatea optima.
Pasul 1: Daca impulsul de a manca este provocat de starea emotionala atunci este bine sa gasiti metode mai sanatoase de a va linisti, cum ar fi: Yoga, meditatia sau pur si simplu o baie calda sau aromoterapie. Daca te simti singur, intalneste-te cu prietenii sau iesi in parc!
Pasul 2: Inlocuieste micile gustari, pe care le iei la locul de munca, cum ar fi covrigeii pufuletii, ciocolata, chipsurile cu fructe, ca sa ai ce „rontai” intre mese.
Pasul 3: Stabileste-ti limitele. De exemplu, hotareste cat de mare trebuie sa fie portia de mancare sau care este ora dupa care nu vei mai manca. Studiile sugereaza ca daca consumam mai multe calorii zilnice la micul dejun si mai putine la cina atunci cu siguranta vom slabi.
Daca mancam un mic dejun consistent si sanatos, atunci acesta ne va oferi energie pentru tot restul zilei. Pe de alta parte, daca mananci cina mai devreme, atunci cand esti inca activ, faci sa se consume caloriile acumulate la cina si astfel poti slabi.
Pasul 4: Evita caloriile din lichide (ex: paharul de vin baut dupa munca).
Pasul 5: Dormi suficient. Somnul este important in controlul greutatii datorita impactului pe care il are asupra hormonilor. Hormonii controleaza modul de ardere si de depozitare al grasimilor, precum si de modul de mentinere in conditii optime a musculaturii. Cu cat echilibrul hormonal este mai bun, cu atat mai bine va gestionati greutatea.
Pasul 6: Incearca sa te cunosti mai bine. Accepta slabiciunile care ti-au condus viata pana acum si lupta sa le controlezi tu pe ele.
Ce putem schimba in stilul alimentar pentru a slabi?
- In primul rand trebuie sa reducem cat mai mult cantitatea de zahar pe care o consumam zilnic. Eliminarea dulciurilor este doar o parte a solutiei pentru ca zaharul se ascunde si in alte alimente la care nici nu ne asteptam sa contina zahar. Este surprinzator dar producatorii pun zahar in paine sosurile pentru paste, chiar si in margarina sau in general in produsele alimentare etichetate a fi “fara grasime”.
- Consuma produse cu continut scazut de zahar si utilizati ingrediente proaspete sau congelate in loc de conserve.
- Bauturile racoritoare (cola, bauturile energizante, shake-urile, etc) sunt una dintre cele mai mari surse de zahar ascuns. De exemplu un litru de bautura carbogazoasa contine intre 10-12 linguri de zahar. Nu este usor sa renunti la dulciuri pentru ca zaharul este ca un „drog” pentru creierul nostru. Prin scaderea lenta a zaharului in alimentatie, putin cate putin, gustul va avea timp sa se adapteze si astfel sa puteti renunta la dulciuri.
- Reduce consumul de carbohidrati rafinati, cum ar fi painea alba, orezul alb sau pastele si consumati mai multe cereale integrale.
- Completeaza lista alimentelor pe care trebuie sa le consumi saptamanal cu urmatoarele:
- Fasole neagra – nu contine grasimi saturate si este o sursa buna de proteine. Poate fi consumata sub forma de fasole “batuta” (fiarta cu cu morcov, telina, ceapa si apoi transformata in pasta cu adaos de piper, usturoi, ulei de masline).
- Ovaz – este bogat in fibre si, daca este consumat dimineata, ofera energie pentru tot restul zilei, controland senzatia de foame.
- Afine – sunt cunoscute pentru efectul lor anti-imbatranire. O cana de afine are doar 80 de calorii, dar in schimb iti ofera energie cat pentru a face fata unei zile intregi.
- Orez brun – are un continut de fibre mai mare decat orezul alb si nu are multe calorii.
- Pere – doar o singura para asigura 15% din cantitatea recomandata de fibre pe zi. Sunt studii care arata ca daca o femeie mananca cel putin 3 pere pe zi si, bineinteles, consuma si un numar redus de calorii, atunci va slabi.
Lista acestor alimente este mult mai lunga, insa important este sa retii ca, pentru a slabi, nu trebuie sa te infometezi, ci doar sa inlocuiesti unele alimente nesanatoase cu altele sanatoase.
Sursa foto: https://pixabay.com