despre celiachie

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre celiachie

Inainte de a discuta despre celiachie, este bine sa intelegem ce reprezinta aceasta boala si care este impactul ei asupra organismului nostru. Intoleranta la gluten este una dintre cele mai comune intolerante alimentare din lume si poate fi atat simptomatica cat si asimptomatica.

banner-magazin-celiaci

In cele mai mutle cazuri, simptomele celiachiei sunt trecute cu vederea, putand duce la complicatii foarte grave daca nu este depistata din timp. Tratamentul pentru boala celiaca consta in eliminarea completa din alimentatie a produselor care contin gluten.

10 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre celiachie

  1. Boala celiaca este o boala autoimuna. Boala celiaca nu este o alergie la gluten sau un moft. Aceasta afectiune este o boala autoimuna la fel ca artrita reumatoida sau scleroza multipla.
  2. Exista peste 300 de simptome cunoscute ale bolii celiace. Boala celiaca poate fi dificil de diagnosticat deoarece aceasta afecteaza oamenii in mod diferit. In plus, exista persoane care au boala celiaca si totusi nu prezinta simptome vizibile.
  3. Simptomele digestive nu sunt singurele simptome ale bolii celiace. Simptomele bolii celiace includ si anemia, cauzata de deficitul de fier, oboseala cronica, dureri articulare, convulsii sau migrene, stari depresive, osteoporoza si mancarimi ale pielii.
  4. Numarul persoanelor care sufera de boala celiaca este mai mare decat al celor care au boala Crohn, colita sau fibroza chistica. 
  5. Boala celiaca este ereditara. 1 din 10 persoane, rude de gradul intai ai celor ce sunt bolnavi de boala celiaca (parinte, copil, frate) sunt expusi riscului de a dezvolta aceasta afectiune.
  6. Netratata la timp, boala celiaca poate determina aparitia unor grave probleme de sanatate (boala Addison: 5-12%, boli tirodiene autoimune: 2-7%, hepatita autoimuna: 3-6%, boala Crohn: 8.5%, dermatita herpetiforma: 25% etc.)
  7.  „Ceata cerebrala” este un simptom pe care bolnavii de celiachie il raporteaza adesea. „Ceata cerebrala” este o tulburare cognitiva care se manifesta prin dezorientare, probleme de concentrare si atentie sau lapsusuri.
  8. De obicei, persoanele care sufera de boala celiaca inregistreaza deficiente de fier, calciu, vitamina D, zinc, B6, B12 si acid folic. 
  9. Cu cat este depistata mai devreme intoleranta la gluten, cu atat riscul de a dezvolta o boala autoimuna este mai mic.
Varsta de diagnosticare Sansa de a depista o alta boala autoimuna
2 – 4 ani 10.5%
4 – 12 ani 16.7%
12 – 20 ani 27%
Peste 20 de ani 34%
   

10. Daca o persoana sufera de boala celiaca si consuma in continuare gluten, starea sa se va agrava.

Tu ce alte informatii stii despre celiachie?

 

Sursa foto: dreamstime.com

Comentarii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *