O dieta fara gluten este o dieta antiinflamatoare?
Procesul inflamator din organism sta la bazele oricarei boli. In cazul in care se transforma in inflamatie cronica, poate duce la aparitia unor boli precum: bolile cardiovasculare, cancerul, boala Alzheimer sau acneea, si multe altele.
Pentru multi, glutenul este cel care poate provoca o serie de probleme de sanatate, incluzand chiar si afectiuni letale, inflamatie cronica, modificari ale bacteriilor sanatoase ale tractului gastrointestinal sau boli autoimune.
Ce intelegem prin inflamatie?
Inflamatia este un raspuns complex al tesuturilor organismului la agresiunea agentilor patogeni cum ar fi bacterii, streptococi, stafilococi, virusi, etc. Inflamatia este un raspuns protector care implica celulele sistemului imunitar
Functia inflamatiei este de a elimina cauza initiala a leziunilor celulare, a celulelor si tesuturilor necrotice deteriorate de procesul inflamator si de a initia reparatii tisulare.
Semnele clasice de inflamatie sunt caldura, durerea, inrosirea, umflarea si pierderea functiei. O inflamatie redusa in intensitate inseamna un reactie insuficienta a organismului, care ar putea duce la distrugerea progresiva a tesuturilor prin imposibilitatea eliminarii stimulului daunator (de exemplu bacteriile). Astfel, ar putea fi compromisa supravietuirea organismului. In contrast, inflamatia cronica poate conduce la o serie de afectiuni, cum ar fi febra fanului, parodontita, ateroscleroza, artrita reumatoida si chiar cancerul (de exemplu, carcinomul vezicii biliare).
Inflamatia poate fi clasificata fie ca fiind acuta sau cronica.
Inflamatia acuta este raspunsul initial al organismului la stimulii daunatori si se realizeaza prin cresterea circulatiei plasmatice si a leucocitelor (in special a granulocitelor) din sange in tesuturile ranite. Inflamatia prelungita, cunoscuta sub numele de inflamatia cronica, duce la o schimbare progresiva a tipului de celule prezente la locul inflamatiei, cum ar fi celulele mononucleare si se caracterizeaza prin distrugerea simultana si vindecarea tesutului din procesul inflamator.
Exista o legatura intre inflamatie si gluten?
Cel mai cunoscut caz este inflamatia cauzata de gluten la persoanele cu boala celiaca sau sensibilitatea la gluten nonceliaca. Dar inflamatia produsa de gluten este o problema chiar si pentru persoanele care nu sunt sensibile la gluten in mod special.
Inflamatia este periculoasa deoarece duce la cresterea permeabilitatii intestinale.
Ce se intampla de fapt?
De exemplu, inima are un sistem foarte complex de „control al frontierei”. Adica face ca organismul sa ia din sange numai substantele hranitoare pentru ca in fiecare zi inghiti milioane de virusi, bacterii, substante ce nu pot fi digerate si care trebuie sa fie eliminate.
Inflamatia in intestin face ca acest sistem de „control la frontiera” sa fie greu incercat.
Pe langa inflamatie care duce la cresterea permeabilitatii, glutenul accelereaza acest proces prin stimularea eliberarii unei proteine numite zonulina. Zonulina contribuie independent la slabirea jonctiunilor dintre celulele intestinului. Acesti doi factori inflamatia si zonulina, fac intr-adevar, ca graul si toate celelalte alimente ce contin gluten sa ne creeze o adevarata problema .
Permeabilitatea intestinala este o problema mare, mai ales pentru ca este un factor important in dezvoltarea bolilor autoimune.
De asemenea glutenul afecteaza microbiomul intestinal, cunoscut sub numele de flora intestinala, adica totalitatea de bacterii prietenoase care traiesc in intestin. Acestea te ajuta sa iti reglezi sistemul imunitar, sa iti controlezi permeabilitatea intestinala, sa iti digeri alimentele, etc. Persoanele cu boala celiaca au adesea probleme foarte grave cu flora intestinala, dar aceste probleme sunt reduse semnificativ atunci cand persoana elimina glutenul.
De retinut: Aceste dereglari ale microbiomului implica si persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiaca. Chiar si in cazul persoanelor care nu sunt deloc sensibile la gluten, inflamatia provocata de alte componente ale graului poate, de asemenea, sa actioneze asupra biomului intestinal.
De ce dieta fara gluten este o dieta antiinflamatoare? Cum ne poate ajuta dieta fara gluten sa eliminam inflamatia din organism?
Raspunsul este cat se poate de simplu. Se stie ca glutenul face ca sistemul imunitar sa atace celulele propriului organism, producand astfel aparitia inflamatiei. Eliminand glutenul din alimentatie facem sa dispara cauza si astfel permitem organismului sa se vindece.
Daca suferi de o afectiune care iti provoaca inflamatie in organism, atunci ar fi mai bine sa iti schimbi obiceiurile alimentare si sa adopti o dieta antiinflamatoare. In schema de tratament, de cele mai multe ori, medicii asociaza tratamentul medicamentos cu dietele anti-inflamatoare. Se stie ca cel mai bun medicament este mancarea. Mancarea noastra “ce-a de toate zilele” ne poate da viata sau ne poate ucide.
De-a lungul anilor nutritionistii au clasificat alimentele in carne, cereale, leguminoase, fructe, etc. Multi dintre noi sunt familiarizati cu”piramida alimentara”. Recent, insa alimentele au inceput sa fie privite ca alimente “vii”” sau “moarte”.
Alimentele „vii” sunt alimente care sunt consumate in stare proaspata sau intr-o stare cat mai aproape de starea lor naturala. De exemplu compara o bucata de sashimi cu o bucata de peste congelat, sau porumbul dulce de pe cocean si cornflakes. Aceste alimente fac ca sanatatea noastra sa se imbunatateasca, iar dieta fara gluten include multe alimente de acest fel.
Care sunt pericolele din alimente?
1. Laptele este un aliment consumat de oameni de secole fara sa se stie ca poate provoca atat de multe probleme de sanatate. Acest lucru nu era cunoscut de populatie pana de curand. Laptele provoaca si mentine un proces inflamator in organismul uman. Din fericire o veste buna este aceea ca laptele de origine animala poate fi inlocuit cu alte variante vegetale cum ar fi laptele de soia, laptele de migdale sau laptele de orez.
In cazul celor care au probleme cu digerarea laptelui, o solutie ar fi eliminarea laptelui pentru o perioada de cel putin o luna. Semnele bune nu vor intarzia sa apara pentru ca simptomele atat de neplacute cu care aceste persoane se confrunta atunci cand consuma lapte sau produse alimentare din lapte vor disparea.
2. Un alt aliment care produce inflamatie in corp il reprezinta fructele din categoria citricelor. Studiile au aratat ca unii oameni sunt sensibili la citrice si corpul lor reactioneaza negativ la consumul acestora. Fiecare organism este unic in felul lui si de aceea este important sa urmariti felul in care reactioneza corpul vostru la consumul anumitor alimente.
3. Exista si alimente clasificate ca alergeni care, in cazul persoanelor sensibile, pot fi cauze ascunse ale inflamatiei. Un astfel de alergen este glutenul. Glutenul poate crea neplaceri foarte mari acelor persoane care sunt sensibile la aceasta proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Nediagnosticata intoleranta la gluten poate fi cauza aparitiei multor boli. Intoleranta la gluten poate duce, in timp, pana la manifestari grave neurologice.
4. Zaharul. Cine ar putea crede ca zaharul poate face atat de mult rau. Inflamatia apare atunci cand mancam prea mult zahar. Daca mancam alimente procesate ce contin zahar in exces si carbohidrati rafinati ca de exemplu sucurile, painea alba, biscuitii, chipsurile sau deserturile de orice fel ar fi ele, cu siguranta problemele de sanatate nu vor intarzia sa apara. Inflamatia cronica a fost legata de o serie de boli grave, cum ar fi bolile de inima, diabetul si boala Alzheimer.
5. Aditivii alimentari artificiali: monoglutamatul de sodiu, colorantii si conservantii. Monoglutamatul de sodiu este un potentator de aroma adaugat la numeroase alimente si pe care il consumam fara ca se ne dam seama. Acesta este un excitotoxin, ceea ce inseamna ca poate provoca leziuni cerebrale daca este consumat in exces. Reactiile adverse frecvente legate de consumul regulat de monoglutamat de sodiu includ: obezitate, afectarea ochilor, dureri de cap, oboseala si dezorientare, depresie, batai rapide ale inimii, furnicaturi la extremitatile membrelor si amorteala.
6. Acizii grasi omega 6 – pentru o buna functionare a organismului omenesc este necesar sa se mentina un echilibru intre acizi grasi Omega-6 si Omega-3. Consumul excesiv de alimente ce contin acizi grasi Omega-6 poate determina organismul sa produca substante chimice pro-inflamatorii. Acesti acizi grasi se gasesc in uleiuri cum ar fi uleiul de porumb, de floarea-soarelui, soia, arahide sau maioneza. Solutia pe care ne-o ofera nutritionistii este aceea de a le inlocui cu uleiul obtinut din nuca de cocos sau cu uleiul de masline
7. Carnea si in special carnea fripta produce agenti carcinogeni ce mentin inflamatia. Un alt aspect de care trebuiea sa tineti cont este faptul ca produsele din carne procesate sau carnea in general contin grasimi saturate care cresc nivelul colesterolului „rau” adica a LDL-ului si favorizeaza inflamatia. Exista insa o exceptie si anume uleiul de cocos pe care l-am mentionat mai sus care desi intra in categoria grasimilor saturate s-a dovedit a avea proprietati anti-inflamatorii. Aceasta forma de grasimi saturate pe baza de plante a castigat popularitate in ultimii ani, fiind recomandate in dietele anti-inflamatorii.
8. Margarina este un alt aliment care favorizeaza aparitia inflamatiei. Explicatia este ca aceste grasimi numite grasimi partial hidrogenate nu se gasesc in mod natural in alimente, iar organismul nostru nu le poate digera in mod corespunzator. 9. Carbohidratii rafinati nu mai contin aproape deloc fibre. Fibrele sunt importante deoarece iti dau senzatia de satietate, imbunatatesc nivelul glicemiei si hranesc bacteriile benefice din intestin asigurand astfel o functionare sanatoasa a acestuia. Din pacate alimentatia moderna este bogata in carbohidrati rafinati si acest lucru nu face decat sa favorizeze inmultirea bacteriilor intestinale inflamatorii. De asemenea, favorizeza obezitatea si bolile inflamatorii intestinale. Sfat: Alimentele pe care le consumam ne pot vindeca sau ne pot imbolnavi. O dieta echilibrata ne asigura ca vom fi sanatosi mult timp de acum inainte si de aceea trebuie sa fim selectivi atunci cand ne alegem hrana zilnica.
Resurse:
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253599
- livefoods.net
- http://science.naturalnews.com
Comentarii 3
Interesant
Doresc informatii
Sunt cateva nuante care se pierd din vedere. Glutenul intr-adevar nu este bun dar cel care provine din graul modern hibridizat, modificat de om cu singurul scop de a creste productivitatea. Exista insa speciile de grau vechi, nemodificate ca einkorn, emmer, spelta care contin gluten bun care nu provoaca inflamatie. Este un detaliu pe care cei mai multi il uita si care din punctul meu de vedere ar trebui scos in evidenta. Stiu persoane in special copii care si-au facut teste amanuntite pentru intoleranta la gluten iar in raportul primit scrie intoleranta gluten grau modern nu si triticum monococcum sau chiar si spelta.
Poate se vor face studii si se va vorbi mai mult despre graul vechi si la noi, pentru ca merita!
In Romania sunt ferme care cultiva astfel de grau si il exporta in tari unde exista mai multa educatie in acest domeniu.