Tulburarile din spectrul autismului sunt tulburari care afecteaza copiii facand ca acestia sa fie incapabili sa comunice si sa interactioneze cu alte persoane. Aceasta tulburare de comportament nu ii afecteaza doar pe ei, ci si familia in intregimea ei (parintii si bunicii). Parintii se confrunta nu doar cu o problema de natura medicala ci si cu una sociala. Copiii sunt respinsi de comunitate. Integrarea lor in sistemul de invatamant normal este dificila, chiar imposibila. Acesti copii au nevoie de terapie si terapeuti specializati pentru a fi ajutati si recuperati.
In ultimul timp au aparut dovezi ca dieta are un rol important in tratamentul copiilor cu autism.
Ce fel de dieta este recomandata persoanelor cu autism? Cum este imbunatatit comportamentul acestora prin dieta?
Da, exista studii care au demonstrat ca persoanelor diagnosticate cu autism sau ADHD li se imbunatateste considerabil comportamentul prin schimbarea dietei. Se pare ca la acesti copii, in urma analizelor, s-au depistat niveluri ridicate de gluten si cazeina in urina. Cazeina este o proteina din lapte si poate fi gasita in toate produsele lactate.
Cercetatorii au pornit de la ideea ca la baza oricarei boli sta inflamatia si ca reducand nivelul acesteia din organismul pacientilor se pot imbunatatii manifestarile bolii. Pentru ca tractul digestiv este responsabil de reglarea inflamatiei, solutia pentru ameliorarea simtomelor acestora este o dieta care poate proteja si repara tesutul intestinal.
Termenul de „dieta speciala” face referire la o dieta care sa elimine toate acele alimente care produc si mentin inflamatia in organism. Astfel primul pas in corectia dietei este eliminarea glutenului si a produselor lactate din alimentatie. Este bine cunoscut faptul ca atat glutenul cat si produsele lactate produc si mentin inflamatia in organism.
Intr-un studiu(1) efectuat la Departamentul de Sanatate Comportamentala din Universitatea Pennsylvania- S.U.A, bazat pe rapoarte periodice ale parintilor copiilor cu autism, s-a aratat ca prin eliminarea completa a glutenului si a cazeinei si prin corectia si a altor aspecte negative ale dietei se obtine o imbunatatire a comportamentului social si cognitiv precum si a simptomatologiei fiziologice.
Explicatia pe care o dau oamenii de stiinta este aceea ca persoanele cu autism proceseaza diferit glutenul si cazeina. Acestia au emis o ipoteza conform careia creierul percepe aceste proteine ca pe niste substante asemanatoare opiaceelor. Reactia la aceste substante chimice, spun ei, il determina pe un copil sa actioneze intr-un anumit mod.
Exista si situatia in care unii copii cu autism nu raspund la dieta speciala si au nevoie nevoie de un sprijin suplimentar sub forma de acizi grasi esentiali, antimicrobieni si probiotice. In acest sens o dovada este studiul(2) realizat de dr.Gordon Bell de la Universitatea Stirling. Acesta a aratat ca unii copii autisti au un defect enzimatic care face ca in organismul acestora grasimile esentiale sa fie eliminate din membranele celulelor creierului mai repede decat ar trebui si, in concluzie, au nevoie de un aport mai mare de grasimi esentiale. El a constatat ca odata cu suplimentarea de grasimi omega 3 se imbunatateste clinic comportamentul, starea de spirit, imaginatia, vorbirea spontana, tiparele de somn si concentrarea copiilor autisti.
De asemenea, trebuie suplimentat aportul de minerale si vitamine. Inca din 1970 dr. Bernard Rimland de la Institutul de Cercetare a Comportamentului Copilului – San Diego, California, un pionier la acea vreme in domeniul tratarii autismului, a aratat ca o abordarea nutritionala potrivita asociata cu suplimentarea vitaminei B6, vitaminei C si a magneziului imbunatateste considerabil simptomele acestor copii. Mai mult decat atat, din dieta copiilor trebuie scoase alimentele bogate in zahar si grasimi si inlocute cu cereale integrale fara gluten, fructe si legume.Pentru a oferi o dieta corecta copilului, parinti trebuie sa ia legatura cu un nutritionist. Nutritionistul este cel care poate aprecia corect daca exista lipsuri in dieta si care poate recomanda adaugarea unor alimente si suplimente pentru a corecta acest lucru.
Potrivit Ministerului Sanatatii Publice in Romania sunt in jur de 8.000 de copii diagnosticati cu autism(3), dar ONG-urile contrazic aceasta informatie considerand ca numarul acestora este de aproximativ 30.000. Acest lucru nu poate fi decat ingrijorator si orice tratament ce poate veni in sprijinul parintilor in lupta lor pentru recuperarea copiilor este un ajutor care nu trebuie ignorat.
Referinte:
- Effectiveness of the gluten-free, casein-free diet for children diagnosed with autism spectrum disorder: based on parental report- Penesi CM, Klain LC- 2012
- http://www.fabresearch.org/viewItem.php?id=7430
- http://medlive.hotnews.ro/ce-este-autismul-si-cati-copii-din-romania-sufera-de-aceasta-afectiune.html
Comentarii 9
Buna vreau aceste carti pentru baietelu meu david pentru. Un regim sanatos.
Author
Le primiti prin abonare la newsletter aici: http://celiaci.ro/newsletter
Buna
Copil cu autism cu probleme de digestie
Mulțumesc foarte mult!
Am o nepotica de 12 ani bolnava de autism nu vorbeste ai ii foarte agresiva si maninca haotic tot timpul cei de facut la virsta ei are deja 60 de kilograme
Buna ziua Am un baietel cu autism ,cu intolerante alimentare,nu poate sa manance fructe ,legume,gluten,lactate zahar,ce pot sa i dau?
Bună ziua! Am un copil diagnosticat cu autism accentuat. S-a născut prematur, a primit antibiotic la naștere,a avut reflux gastroesofagian pana la un an,și nu a scos nici un sunet (plâns) pana la 9 luni. Mananca doar pui,,iaurt ,branza dulce și banana,biscuiți. Nu accepta supe,ciorbe,legume sau fructe
Buna am un baoat ca floarea deagnosticat cu autizm are 7 anii si 8 luni nu vorbeste deloc.. Doar sunete.