Dieta fara gluten a ajutat-o sa se vindece de cancer la stomac pe Florentina. Seria de povesti de viata, fara gluten, continua cu povestea Florentinei D. (vezi linkurile catre celelalte povesti, la finalul acestui articol). Florentina a decis sa povesteasca totul despre lupta sa cu cancerul la stomac si cum a descoperit, cu ajutorul unei prietene, beneficiile unei diete fara gluten. Aceasta a ajutat-o foarte mult sa tina cancerul la distanta, odata incheiat tratamentul, si sa isi recapete starea de bine.
Scopul acestor povesti despre depistarea celiachiei este de a va arata cu ce simptome, boli, greutati se confrunta celiacii in demersul lor de diagnosticare. In cazul in care prezentati simptome similare, aceste articole ar trebui sa va ridice un semn de intrebare si sa va indrume sa va faceti analizele pentru depistarea celiachiei cat mai rapid! Astfel, puteti trece mai usor prin acest proces.
Daca si voi doriti sa va spuneti povestea in cadrul acestei campanii de informare, va rugam sa cititi acest articol.
P.S. In cazul in care sunteti in cautare de clinici sau medici din Romania pentru diagnosticare, am creat o harta interactiva bazata doar pe recomandarile membrilor comunitatii celiaci.ro! O gasiti aici. De asemenea, va invit sa va alaturati grupului Celiaci.ro, aici.
Un articol scris de Florentina D.
Sunt Florentina. Locuiesc la tara, stau acasa si ma ocup de gospodarie. Pe langa asta, sunt si coafeza, iar cand mai am timp crosetez articole pentru vanzare. Intr-o dimineata racoroasa de vara m-am trezit tusind si scuipand sange. Sotul meu plecase deja la servici si nu stiam ce sa fac, iar intre timp mi s-a umflat si burta ca si cum as fi fost din nou insarcinata.
Dumnezeu a facut ca sotul meu sa vina acasa si sa ma vada cum sunt. Imediat am mers de urgenta la spitalul Municipal pentru a afla ce am. M-au internat, m-au vazut multi medici si am facut foarte multe analize, dar inca fara rezultat.
Am fost internata 2 saptamani la sectia de hematologie, timp in care mi s-au facut analize, dar nimeni nu-mi spunea un rezultat. Mi-au dar drumul acasa, intr-o zi de vineri, iar luni trebuia sa ma intorc pentru o alta internare, dar nu intelegeam de ce.
Sotul meu stia rezultatul analizelor – Limfom Non-Hodgkin agresiv, dar inca ii era greu sa-l accepte, iar mie nu stia cum sa imi spuna.
Medicii mi-au dat drumul acasa pentru a ma pregati pentru operatie, insa eu nu stiam inca de asta. Vineri si sambata mi-am vazut de activitatile mele, iar duminica mi-a spus sotul meu de ce trebuie sa mergem luni din nou la spital si ce urmeaza.
Luni urma sa mergem pentru a ma interna din nou si a ma pregati de operatie.
Limfomul non-Hodgkin era localizat in stomac, iar la endoscopie aparea ca ar fi afectat trei sferturi din acesta. Medicii mi-au explicat ca urmeaza o operatie lunga, de multe ore si cu multi pasi de urmat dupa aceea.
Lacrimile si sentimentul de frica m-au insotit pana in sala de operatie cand m-au adormit. Operatia a durat 7 ore, dar medicii au avut parte de o supriza, limfomul era localizat intr-un punct in stomac si nu a fost nevoie sa-mi scoata trei sferturi din stomac cum se discutase initial, ci doar un sfert.
Dupa operatie a fost o perioada extrem de grea, cu stari de rau si dureri insuportabile.
Spitalizarea a durat 45 de zile, timp in care mi-am revenit dupa operatie, dar am urmat chimioterapia. Acesta a fost un proces cumva usor, dar greu de suportat cand incepea sa lucreze in corp. Imi amintesc ca am ajuns acasa, iar la doua zile dupa ce m-au externat a inceput sa-mi cada parul si sa ma simt rau…
A urmat depresia…
Am facut o depresie destul de grava si am ajuns din nou la spital. Mi s-a prescris un tratament care pot sa spun ca efectiv ma adormea, nu stiam de mine, nu puteam sa mai fac treaba sau sa gatesc, eram ca o leguma…
Familia, formata din sotul si fiul nostru plus parintii, intelegeau situatia si ne erau alaturi, dar ceilalti oameni care pana de curand ne erau prieteni, ajunsesera sa vorbesca urat despre boala mea. Se purtau si ma ocoleau de parca ar fi fost contagios cancerul…
Intr-o dupa-amiaza a venit la mine o fata sa o tund, Alina V. (vedeti povestea Alinei, aici). Am servit-o cu cornulete, dar mi-a spus ca nu poate manca si mi-a explicat ca nu poate consuma produse cu gluten. Atunci, pe moment, nu am inteles exact ce a vrut sa spuna dar mi-a lasat o carte de vizita unde avea trecut ca este administratorul paginei Viata fara gluten Community.
Intr-o seara ma simteam putin cam rau si nu puteam sa dorm, dar mi-am amintit de cartea de vizita. Am cautat pe reteaua de socialiazare acea pagina si pas cu pas am descoperit multe informatii despre regimul fara gluten. Nu stiam nimic despre acest regim dar mi s-a parut interesant
Starea mea de sanatate nu era foarte buna. Trebuia sa merg la spitalul Municipal frecvent pentru analize si tratament. Aveam zile in care eram foarte activa sau zile in care nu puteam face mai nimic.
In vara anului 2015, intr-o dimineata de sambata, cu o saptamana inainte de a merge la spital pentru cura de tratament, mi s-a facut rau, am ametit si mi-am pierdut cunostinta cateva minute. Imediat, sotul meu m-a dus la spital. M-au internat, mi-au facut cateva analize si mi-au recomandat odihna plus o cura cu vitamine.
Cand am ajuns acasa, ma astepta Alina V., avand programare la tuns. Avea la ea o punga cu faina fara gluten, o cumparase din oras pentru ca urma sa-si prepare un chec cand ajungea acasa. Ne am luat cu vorba, am tuns-o, iar punga de faina a ramas in bucararie. Ea a plecat acasa si mai tarziu am gasit punga. Am sunat-o si i-am spus ca a uitat-o dar mi-a spus sa o pastrez eu ca ea o sa-si cumpere alta din oras si chiar m-a rugat sa mi fac eu un chec.
Nestiind exact cum se comporta faina si cat sau cum ar trebui sa pun, am fost putin sceptica, dar avand pofta de ceva dulce, m-am apucat de chec. A iesit foarte bun si mi-a placut foarte mult. Au mancat si cei din familie si au fost incantati de acest chec fara gluten.
De cand mananc fara gluten, analizele au inceput sa fie din ce in ce mai bune, iar eu ma simt mult mai bine. Am mai multa energie si privesc viata zambind, nu cu teama ca pana acum.
De exemplu, in toamna anului 2015 am fost din nou la analize si am avut o surpriza foarte placuta, valorile sunt din ce in ce mai bune. Domna doctor care se ocupa de mine mi-a spus: „Nu stiu ce faceti, dar faceti in continuare pentru ca rezultatele sunt bune. „ I-am spus ca urmez regim alimentar fara gluten si a fost surprinsa, nu se astepta la un asa raspuns.
Parintii mei au diabet, tata de 20 de ani, iar mama de 1 an. Eu le pregatesc si lor dulciuri cu indulcitori sau cu miere. Fara sa-mi dau seama intr-o zi le-am dat frusecuri cu faina fara gluten, nu contineau zahar, am renuntat la el de cateva luni si folosesc miere cumparata de la un producator de la tara. Au fost foarte incantati de acele fursecuri.
Pas cu pas am inceput sa fac paine si dulciuri fara gluten si fara zahar atat pt mine cat si pt ei.
De curand, parintii mei au fost sa-si faca analizele de control pentru diabet si s-a dovedit ca dieta fara gluten i-a ajutat. Analizele au fost bune si li s-a redus doza de pastile si de insulina zilnica.
Situatia financiara de la tara nu imi permite sa cumpar preparate gata facute din comert, dar cumpar faina fara gluten si prepar acasa, paine la masina de paine si orice alte dulciuri inlocuind faina normala cu faina fara gluten, iar zaharul cu miere sau indulcitori.
Gatesc pentru sotul si fiul nostru normal, iar pentru mine, mama si tata cu mai putina sare, fara zahar si fara gluten.
In prezent starea mea este foarte buna. Recomand cu drag regimul alimentar fara gluten si Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a luminat pentru a-l descoperi!
Imi gasesc puterea pentru a ma ocupa de gospodarie, a gati, a avea grija de mine, a coafa si a croseta atat pentru mine si cei apropiati cat si pentru vanzare.
Viata fara gluten Community si respectiv, Alina V. mi-au fost de mare ajutor. Nu stati suparati si cautati solutii, problemele trebuie transformate in oportunitati. 🙂
Vezi si celelalte povesti de viata, aici:
- S-a vindecat de cancer si urmeaza acum o dieta fara gluten. Citeste povestea impresionanta a Alinei!
- Peripetii de mamica | Depistarea celiachiei la copil
- Depistarea intolerantei la gluten – o noua sansa la viata!
- [Ne-]Diagnosticarea celiachiei | Lupta unei mame cu sistemul medical din Romania
- Viata fara gluten | O noua provocare
- Drumul spre vindecare… | De la diagnostic gresit de Parkinson, la celiachie si dieta fara gluten.
- Dieta fara gluten – Miracol pentru copiii cu autism
- Lupta cu glutenul, inca din 1987
Sursa foto: Pexels.com
Comentarii 3
Buna ziua!cautand o dieta pentru mama mea sanatate ,avand grija de are o tumora inca neconfirmata maligna la stomac,am citit articolul de mai sus.Si nu e primul articol despre gluten,multi ani inainte am citit despre o alta persoana cu probleme mult mai grave,din cauza glutenului .Mama mea a fost descoperita in vara lui 2020 cu un ulcer gigant pe marea curbura,si pozitivitate la Hellycobacter.A urmat terapia antibiotica,si dupa analiza fecalelor ,hellycobacter negativ.In plus a mai luat,debridat si esomeprazol perioada lunga de timp.Doar ca intre timp,a slabit 15 kg,a mancat mai putin,s a constipat si a inceput sa vomite dupa mese.Faptul ca are 82 de ani,nu s a mai preocupat de ea ,avand grija de tata care are Alzheimer .Eu ,sper sa ajung la ei cat mai curand ca sa incep in forta,dieta fara gluten!sper sa gasesc faina !Multumesc mult,atunci cand voi ajunge la parintii mei,cu ajutorul internetului voi aprofunda aceasta dieta fara gluten.Cu stima,Liliana PS.Nu cred ca voi putea accesa website acasa la parintii mei ca nu au internet.Sper sa va intalnesc pe web cand voi putea!
ain urma cu 2 luni am fost diagnosticat cu adenocarcinom gradul in pliul stomacului cu dimensiunea de 3 cm. Nu vomit , nu am inca scaune cu sange, doar stari de voma. Urmeaza o operatie partiala sau totala nu se stie inca, Exista vreun tratament minune? Ma poate ajuta cineva?
gradul 3