Afla totul despre dieta fara gluten pentru copii – ce trebuie sa contina o dieta echilibrata pentru copii, cum se combina corect alimentele, ce grupe de alimente trebuie sa contina dieta copiilor si care sunt cantitatile recomandate, in randurile de mai jos.
Copiii sunt in continua crestere si in continua miscare. De aceea, ei au nevoie de o cantitate mare de energie si nutrienti.
Cu toate acestea, mancarea nu este intotdeauna in topul prioritatilor pentru ei si, de aceea, aceasta trebuie sa aiba ceva distractiv si sa aiba un gust delicios. Acest lucru devine cu atat mai relevant daca este vorba si de o dieta fara gluten. Suna complicat dar, de fapt, este foarte simplu!
Principiul de baza al unei diete echilibrate este combinarea proteinelor, carbohidratilor, grasimilor, vitaminelor, mineralelor, a apei si a fibrelor, totul impartit in trei mese principale si doua gustari.
Mai jos aveti un exemplu de meniu zilnic pentru copiii ce urmeaza o dieta fara gluten.
Dieta fara gluten pentru copii
Pastele sunt o sursa de energie
Cele mai importante componente ale fiecarei mese sunt sursele de energie fara gluten, precum painea si pastele fara gluten. Acestea sunt bogate in carbohidrati si amidon, vitamine, minerale si fibre.
Fructele si legumele ar trebui sa faca parte din fiecare masa. Acestea ofera cantitati importante de vitamine (benefice pentru dezvoltarea fizica si neurologica), minerale, oligoelemente, apa si fibre. In decursul unei zile trebuie consumat cel putin un litru de lichide pentru a distribui cantitatea necesara de apa si minerale in intregul corp. Este recomandat ca aceasta cantitate de lichid sa fie apa sau ceai de plante sau fructe, neindulcit.
Lactatele ajuta la crestere
Laptele, lactatele, ouale, peste si carnea saraca in grasimi si produsele din carne (precum sunca sau carnatii) constituie alimente de baza si ajuta corpul sa asimileze proteina de calitate, grasimi, vitamine si minerale. Produsele lactate reprezinta cea mai buna sursa de calciu si sunt foarte importante in cresterea copiilor.
Folositi-va imaginatia!
Legumele pot fi foarte usor „ascunse” in supe-crema, in sosuri delicioase pentru paste sau chiar in risotto sau hamburger. Ouale, salata si legumele crude pot fi folosite pentru a crea forme si fete amuzante sau animalute pe farfuria celui mic. Aranjati fructele in portii mici intr-un bol colorat sau faceti frigarui colorate din ele.
Consumati totul cu moderatie
Nu exista mancaruri sanatoase sau nesanatoase, totul consta in consumarea unei cantitati potrivite. Copiii au o preferinta pentru dulciuri, de aceea trebuie ca acestia sa poata consuma dulciuri si snacks-uri fara gluten in cantitati mici. Important: nu uitati sa va asigurati ca acestia se spala pe dinti dupa masa!
Mesele necesita timp!
Nu numai ceea ce mananca cei mici este important, ci si modul in care mananca. Copiii nu ar trebui sa aiba parte de mic-dejunuri improvizate in graba si nici de pranzuri sau cine servite in fata televizorului, ci mai degraba acestia ar trebui sa se bucure de o masa aranjata cum se cuvine si de timp suficient!
Comentarii 9
Vreau cartile
Vreau cărțile
Mulțumesc
Multumesc
Vreau cartile!
Multumesc!
Vreau cărțile pt.copil
Author
Buna ziua. Le primiti la abonarea la newsletter.
Mulțumesc.
Mulțumesc
Vreau cărțile