Studii medicale au aratat ca boala celiaca este mai frecvent intalnita in randul persoanelor cu schizofrenie decat in randul celor care nu sunt afectati de aceasta boala. Afla mai multe, in articolul de mai jos.
Schizofrenia este o boala grava a creierului, o tulburare progresiva care se manifesta prin paranoia, halucinatii si de cele mai multe ori persoanele afectate aud voci, iar in timp acestea se confrunta cu retragerea sociala.
Schizofrenia este o tulburare mintala cronica si severa, care afecteaza modul in care o persoana se simte si se comporta. Persoanele cu schizofrenie pot parea ca au pierdut contactul cu realitatea.
Care ar fi cauza aparitiei schizofreniei?
Chimia si structura creierului diferite:
Oamenii de stiinta cred ca persoanele cu schizofrenie prezinta un dezechilibru in complexul de reactii chimice interdependente ale creierului, care implica neurotransmitatori (substante pe care celulele creierului le folosesc pentru a comunica unele cu altele) cum ar fi, de exemplu, dopamina.
Genele si mediul inconjurator:
Se pare ca schizofrenia se manifesta in cadrul aceleiasi familii la mai multi membrii. Cu toate acestea, exista si situatii in care persoane care au schizofrenie nu au nici un membru al familiei cu aceasta tulburare si invers. Oamenii de stiinta cred ca diferite gene pot creste riscul de schizofrenie, dar prezenta lor nu provoaca obligatoriu aceasta tulburare.
In concluzie nu este inca posibil sa se foloseasca informatiile genetice pentru a prezice cine va dezvolta schizofrenie. De asemenea, oamenii de stiinta cred ca interactiunea dintre gene si factorii de mediu pot influenta aparitia schizofreniei. Factorii de mediu la care se refera acestia sunt: expunerea la virusi, malnutritie inainte de nastere, probleme in timpul nasterii, factori psihosociali.
Care este legatura intre gluten si schizofrenie?
Studiile medicale au aratat ca boala celiaca sau sensibilitatea la gluten este mai frecvent intalnita in randul persoanelor cu schizofrenie decat in randul celor care nu sunt afectati de aceasta boala.
Astfel, cercetatorii de la Institutul National al Sanatatii din S.U.A au demonstrat ca peptidele derivate din gluten prezinta o actiune opioida asupra organismului uman (la fel ca morfina sau heroina). Ele au fost numite „exorfine”. Prin definitie exorfinele, reprezinta o clasa particulara de peptide opioide biologic active care exista in secventa unor proteine si care sunt eliberate in cursul digestiei, absorbite intacte, si moduleaza motilitatea si secretia gastrica, metabolismul si, posibil, apetitul alimentar.
Interesant este faptul ca persoanele cu schizofrenie par a avea un nivel crescut al acestor peptide derivate din gluten in urina lor, mult mai mult decat in cazul persoanelor fara schizofrenie.
Pacientii schizofrenici sunt mai susceptibili de a dezvolta un raspuns imun advers la proteinele de grau.
Cel mai recent studiu (1) ,care confirma legatura dintre gluten si schizofrenie, a fost publicat in Jurnalul Mondial de Psihiatrie Biologica si intitulat, „Niveluri crescute de anticorpi gliadina la persoanele cu schizofrenie.” Cercetatorii au comparat anticorpii din sange la 950 de schizofrenici cu 1.000 de persoane de control sanatoase. Ei au descoperit ca posibilitatea de a avea anticorpi IgG anti-gliadina a fost de 2,13 ori mai mare in randul schizofrenicilor, indicand faptul ca pacientii schizofrenici sunt mai susceptibili de a dezvolta un raspuns imun advers la proteinele de grau.
In concluzie, schizofrenia este o boala psihica progresiva si distructiva, care in acest moment, poate fi gestionata cu medicamente si sprijin terapeutic, dar nu are un leac. Se pare ca un anumit subgrup de schizofrenici au un raspuns imun neobisnuit la gluten si la alte proteine de grau diferite si la care dieta fara gluten a fost extrem de utila.
O dieta fara gluten este sigura si nu are efecte secundare. Acesta este un argument bun pentru o persoana cu schizofrenie, sa o incerce cel putin timp de trei luni. Cel mai rau lucru care se poate intampla este ca persoana cu schizofrenie sa constate ca nu este sensibila la gluten si nu face parte din acest subgrup, pentru care dieta fara gluten poate reprezenta un real ajutor. Cel mai bun lucru care se poate intampla este ca simptomele se pot imbunatatii considerabil.
Referinte:
- Elevated gliadin antibody levels in individuals with schizophrenia. 2013 Sep 14 | Okusaga O1, Yolken RH, Langenberg P, Sleemi A, Kelly DL, Vaswani D, Giegling I, Hartmann AM, Konte B, Friedl M, Mohyuddin F, Groer MW, Rujescu D,Postolache TT.
Sursa foto: pexels.com
Comentarii 2
Multumesc!
Mulțumesc!