Glutenul si candida cauzeaza sindromul intestinului permeabil

Glutenul si candida cauzeaza sindromul intestinului permeabil

Ce este sindromul intestinului permeabil, dar si detalii despre cum glutenul si candida cauzeaza acest sindrom puteti citi chiar in acest articol.

banner-magazin-celiaci

Cand vorbim de sindromul intestinului permeabil, ne referim la inflamatia si slabirea peretilor intestinali. Acest lucru se poate intampla din mai multe motive, dar este adesea rezultatul unei cresteri excesive a Candidei Albicans (candidoza) sau a unei alte forme de disbioza intestinala.

Celulele de Candida, care sunt relativ benigne, pot adopta o forma fungica si incep sa-si creasca hifele, adica ramnificatiile lungi care cresc din ciuperca. Aceste ramnificatii invadeaza celulele si patrund astfel si in membrana intestinala, creand inflamatie si permeabilizand-o.  Aceasta membrana are rolul de a care impiedica scurgerea substantelor si prin permeabilizare nu-si mai poate indeplini functia.

Ce trebuie sa stim:

La niveluri normale, Candida este inofensiva si coexista alaturi alte bacterii din gura, vagin, rect si digestive. In anumite conditii, insa,  aceasta se dezvolta fara masura si poate duce la probleme de sanatate semnificative atat la barbati, femei si chiar  la copii. Infectiile din gat afecteaza in mod obisnuit adultii, in timp ce la bebelusi candida apare mai des in gura.

Exista si situatii in care candida poate afecta grav organismul cum ar fi in cazul aparitiei leziunilor intestinale. Aparitia acestora este o consecinta mai grava a candidozei, care apare atunci cand Candida face ca peretele intestinal sa devina permeabil si permite ca proteinele partial digerate si toxinele sa fie eliberate in organism.

In cazuri severe, cunoscuta sub numele de candidoza invaziva, Candida poate afecta in mod negativ partile vitale ale corpului, inclusiv sangele, inima si creierul – conducand in cele din urma la spitalizare si, rareori, la moarte.

O alta cauza a aparitiei sindromului intestinului permeabil este intoleranta la gluten. La cei  cu boala celiaca, care au dezvoltat un raspuns autoimun la gluten, un raspuns inflamator care distruge peretii intestinali, acestia devin rapid permeabili, iar deteriorarea autoimuna apare si in  alte parti ale corpului. Cercetarile actuale arata ca producerea de anticorpi  dauneaza sistemului nervos central, in special cerebelului, maduvei spinarii si nervilor periferici.

boala celiaca si sindromul colonului iritabil

 Cum putem evita aparitia sindromului intestinului permeabil?

  1. Evitati produsele alimentare inflamatorii, care slabesc intestinul si care pot duce la sindromul intestinului permeabil. Alcoolul si cafeaua sunt doua dintre cele mai comune produse alimentare care pot declansa aparitia acestui sindrom. Eliminarea acestora din dieta ar trebui sa aiba un impact imediat.
  2. Nu consumati alimente procesate. Acestea sunt pline de aditivi, conservanti si alte ingrediente ce pot afecta intestinul.
  3. Trateaza infectia cu candida. Peretii intestinali nu se pot vindeca in cazul in care intestinul este plin de bacterii nocive, Candida si paraziti. Nu numai ca acesti agenti patogeni suprasolicita sistemul imunitar, dar se pot atasa de peretii intestinali si pot mentine inflamatia.
  4. Evita stresul. Alimentele nu sunt singura sursa de inflamatie din viata noastra. Un nivel constant ridicat de stres poate slabi sistemul imunitar si un sistem imunitar slabit nu poate face o treaba buna in lupta impotriva bacteriilor si a virusilor, ceea ce poate duce la inflamatie si intestin permeabil.
  5. Echilibrati raportul bacterii bune/ rele din intestin: Un dezechilibru intre bacteriile bune si bacterilei rele din intestin poate provoca aparitia acestui  sindrom. Cele mai frecvente motive pentru acest dezechilibru sunt excesul de medicamente antibiotice si lipsa de probiotice. Probioticele, in special, sunt esentiale, deoarece acestea s-au dovedit a contribui la intarirea barierei intestinale.

Ce trebuie sa facem:

Reechilibrati bacteriile intestinale cu probiotice prin adaugarea de alimente probiotice  in alimentatia voastra (nuca de cocos, varza acra, muraturi, masline in saramura, chefir etc.).

Concluzii:

Desi problemele digestive sunt primele si cele mai recunoscute simptome ale bolii celiace, un studiu a constatat ca 87% dintre cei diagnosticati cu boala celiaca au afirmat ca nu au avut probleme gastrointestinale. Poate ca nu au avut, sau poate ca sunt atat de obisnuiti cu un sistem digestiv care nu functioneaza corect incat ei nu recunosc simptomele.

Daca suferiti de o boala autoimuna, de orice boala cronica, de infectii frecvente sau de un sistem imunitar slab, este posibil ca intestinul sa fie afectat, chiar daca aveti sau nu tulburari digestive. Asadar, concentrati-va asupra intestinului. Deoarece 80% din sistemul imunitar se afla in intestin, acest lucru face ca sanatatea intestinala sa devina o prioritate. Odata ce intestinul este vindecat, restul corpului se poate vindeca de asemenea.

Sursa foto

Comentarii 3

    1. Post
      Author

      Cel mai bine mergeti la medicul ginecolog pentru consult, insa ajuta foarte mult si schimbarea dietei (cat mai putine fainoase si eliminarea completa a dulciurilor din alimentatie) si suplimentarea dietei cu probiotice zilnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *