gluten si autism

Studii confirma legatura dintre consumul de gluten si autism

Studii realizate in 2004 confirma legatura dintre gluten si autism, aflati mai multe in articolul de mai jos. 

banner-magazin-celiaci

Autismul este o boala depistata in perioada copilariei si ii poate afecta pe cei mici inca din primele luni ale vietii. Cum ar fi insa daca ar exista ceva care ar contribui la ameliorarea bolii sau chiar la tratarea sa? Aici intervine un element cheie, care in ultima perioada ajunge sa fie vehiculat ca o  solutie pentru aceasta problema: graul sau glutenul. Mai exact: dieta fara gluten.

O perioada lunga de timp, oamenii nu credeau ca o dieta fara gluten poate contribui la imbunatatirea starii de bine a copiilor cu autism. Insa, in ultimii ani, nu atat studiile, cat faptul ca s-au observat schimbari pozitive la nivelul comportamentului copiilor, i-a determinat pe specialisti sa ia in calcul si aceasta optiune in tratarea autismului copiilor.

Studii confirma legatura dintre consumul de gluten si autism

Majoritatea doctorilor explica aparitia bolii mai degraba din cauza factorilor genetici, decat a celor alimentari sau de mediu. Sa fie asta ipoteza corecta?!  Studiile si cercetarile realizate de oamenii de stiinta scot in evidenta o alta abordare: faptul ca exista o legatura intre gluten si autism.

Glutenul contine o gama larga de peptide biologic active, care pot influenta activitatea neurologica, sistemul endocrin, sanatatea sistemului imunitar si al celui digestiv, iar acestea sunt doar o parte din sistemele organismului vizibil afectate.

Studiul din Journal of Nutritional Neuroscience

Un studiu publicat in Journal of Nutritional Neuroscience, in 2004, a aratat ca un procent semnificativ de pacienti cu autism au inregistrat cresteri in anticorpi din cauza peptidei din gliadina. [1] Cercetatorii au luat sange de la 50 de pacienti cu autism si 50 de persoane sanatoase siau analizat la peptidele din gliadina si caile cerebeloase. Apoi au testat pe animale – mai exact pe iepuri – pentru a afla daca aceste cresteri simultane au fost cauzate de reactivitatea incrucisata intre proteinele alimentare si proteinele cerebeloase, adica daca sistemul imunitar produce anticorpi anti-gliadina care ataca eronat proteinele creierului . Ei au descoperit ca peptidele anti-gliadina si anti-cerebeloase au reactionat in proportie de 60% din cazuri.

In concluzie, cercetatorii au afirmat ca: sistemul imunitar al pacientilor cu autism produce anticorpi impotriva peptidelor din gliadina, care pot fi responsabile de unele dintre simptomele neurologice specifice bolnavilor de autism.

De asemenea, in 2004, Cochrane Collaboration a facut o analiza pe aceasta tema si a aratat ca peptidele din gluten si cazeina pot avea un rol in originile autismului [2]. Cercetarea a raportat niveluri anormale de peptide in lichidul cefalorahidian si in urina persoanelor cu autism.

In acesta situatie, dieta fara gluten si fara lactate ar trebui sa reduca simptomele asociate cu autismul

Tot mai multe cercetari in domeniu ajung la aceeasi concluzie: exista o legatura intre gluten si autism, iar o dieta fara gluten poate fi o solutie eficienta in tratarea autismului la copii. 

 

Surse studii: [1] [2]

Foto: Shutterstock.com

Comentarii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *