Afla lista completa de e-uri ce contin gluten, ce ar trebui evitate atunci cand urmati o dieta fara gluten, in randurile de mai jos.
Atunci cand vine vorba de o dieta fara gluten, citirea etichetelor produselor si atentia la ingredientele componente este esentiala. Pe langa lista deja binecunoscuta de cereale si produse ce contin gluten si care ar trebui evitate, exista si E-uri ce contin gluten. E-urile sunt, de fapt, coduri/prescurtari pentru aditivi alimentari ce se gasesc in componenta anumitor produse procesate.
Exemple de astfel de E-uri sunt colorantii alimentari, conservantii, antioxidantii, agentii de ingrosare, indulcitorii si amelioratorii de aroma.
Este recomandat sa verificati eticheta produselor, desi termenii folositi sunt adesea ambiguu si au semnificatii multiple. De exemplu, amidonul alimentar poate fi obtinut din grau, porumb sau cartof, iar de cele mai multe ori eticheta nu mentioneaza originea acestuia. Cel mai bun mod de a va asigura ca un anumit produs nu contine niciun ingredient cu gluten este sa contactati producatorul.
Iata lista cu E-uri ce ar putea contine gluten, la care ar trebui sa fiti atenti atunci cand verificati etichetele produselor procesate:
- MSG (monoglutamat de sodiu)
- Amidon alimentar modificat
- Texturat vegetal de proteina
- Proteine vegetale hidrolizate
- Hidrolizat de amidon hidrogenat
- Amidon hidroxipropilat
- Amidon pregelatinizat
- Proteine vegetale
- Maltodextrina (pe baza de grau sau porumb)
- Dextrina
- Maltoza
- Condimente (verifica eticheta)
- Arome naturale
- Arome de fum
- Arome artificiale
- Colorant natural
- Colorant artificial
- Colorant si aroma de caramel
- Sos de soia
- Miso
- Cuburi de bulion sau de stoc
- Bomboane pudrate cu faina de grau
- Supe la conserva
- Tartinabile pe baza de lactate si alte lactate procesate
- Ciocolata – poate contine aroma de malt
- Mezeluri, carnaciori – pot contine gluten din cauza umplerii cu cereale
- Dip-uri
- Amestecuri de sos sub forma de praf
- Inghetata – bovinele sunt hranite cu cereale si pot reactiona la acestea. Este recomandat sa consumati lactate provenite din hranire cu iarba (sau evitati lactatele cu totul)
- Ceai si cafea instant – pot contine produse pe baza de cereale
- Maioneza – verificati agentul de ingrosare si ingrediente din otet pe baza de cereale
- Mustar – pudra de mustar poate contine gluten
- Ulei/alimente prajite – verificati daca exista sansa de contaminare incrucisata sau prezenta uleiului pe baza de porumb
- Carnea de pasare si carnea rosie – verificati aromele componente
- Smantana – poate contine amidon alimentar modificat cu sursa nedeterminata
- Nuci uscate si nuci prajite cu miere
- Cartofi prajiti in restaurante – acelasi ulei poate fi folosit si pentru alte alimente pe baza de cereale
- Sosuri – verificati agentul de ingrosare si baza lichida
- Suplimente de vitamine – verificati eticheta
- Praf de copt – contine de obicei cereale (grau sau porumb).
Comentarii 5
Vreau sa ma abonez
Vreau sa am cartile
.
Buna ziua, beta-glucan ul contine gluten? Apare pe eticheta la berea de ghimbir.
Multumesc
Mulțumesc mult! Chiar îmi doresc mult aceste cărți!