De ce trebuie sa tii cont cand mananci in oras fara gluten | Sfaturi de la un celiac

De ce trebuie sa tii cont cand mananci in oras fara gluten | Sfaturi de la un celiac

Urmarea unei diete fara gluten nu inseamna ca nu puteti iesi in oras sa va bucurati de cina la restaurantul preferat sau in cafenele si baruri.

banner-magazin-celiaci

De fapt, o dieta fara gluten ne ajuta de multe ori sa ne concentram pe un mod sanatos de a manca, chiar si atunci cand iesim in oras. Pentru a ne asigura, insa, ca preparatele nu contin gluten si nu sunt contaminate cu gluten, avem nevoie de ceva planuire in avans.

Iata cativa pasi de urmat pentru a reduce riscul de a consuma mancare contaminata cu gluten si pentru a mananca in oras fara gluten si fara griji!

  1. Studiaza cu atentie meniul si alege 2-3 feluri de mancare care nu contin ingrediente ce pot avea gluten. Poti alege o salata, legume la gratar, peste (de preferat tot la gratar). La desert poti alege o salata de fructe. Atentie la cartofii prajiti! Acestia sunt adesea contaminati. De asemenea, evita mancarurie cu sos. Acestea pot fi ingrosate cu faina.
  2. Nu te lasa prada unei slabiciuni de moment alegand un fel de mancare care are prea multe ingrediente necunoscute si nu te gandi ca ar trebui sa comanzi mai repede ca sa nu se supere chelnerul… Acesta trebuie sa-ti acorde tie, clientului, tot timpul si atentia necesare ca sa fii multumit!
  3. In momentul in care comanzi trebuie sa fii 100% sigur ca mancarea nu este contaminata. De aceea, asigura-te ca nu esti servit cu ustensile folosite in prealabil pentru servirea altor alimente pe care nu le tolerezi. Nu lasa nici un detaliu la voia intamplarii, altfel vei regreta mai tarziu.
  4. In cazul in care poti alege tu un restaurant unde sa mergeti, alege fie un restaurant fara gluten (desi nu se prea gasesc in Bucuresti) fie un restaurant raw sau vegetarian. De obicei, la restaurantele vegetariene, bucatarii sunt mai informati in ceea ce priveste nutritia, iar acestia vor stii cu siguranta ce este glutenul si te vor ajuta sa alegi preparatele potrivite pentru tine.
  5. Asigurat-e ca stii ce alimente sunt permise si ce alimente trebuie sa eviti atunci cand urmaezi o dieta fara gluten.
  6. Familiarizeaza-te cu diverse bucatarii traditionale – anumite preparate regasite in bucatariile internationale nu contin in mod natural gluten, in timp ce altele contin sosuri ce pot avea surse ascunse de gluten. Daca ai dubii, poti recurge oricand la ingrediente simple, neprocesate.
  7. Contacteaza restaurantul sau fa-le o vizita intr-o zi mai libera si vorbeste cu managerul sau bucatarul. Astfel, poti afla raspunsurile la intrebarile pe care le vei avea in timpul cinei. Acest lucru iti va oferi si siguranta de care ai nevoie, avand in vedere ca stii deja cine se va ocupa de pregatirea mesei.
  8. Daca nu ai avut ocazia de a vorbi cu personalul restaurantului inainte, asigura-te ca il informezi pe chelner in legatura cu nevoile tale. Apoi, comanda felurile de mancare dorite cu instructiuni clare (de exemplu: somonul trebuie pus pe gratar doar cu lamaie si nimic altceva, impreuna cu o garnitura de cartofi copti si legume la gratar – fara nimic altceva adaugat pe langa). Poti, de asemenea, sa il informezi pe chelner de repercursiunile pe care le vei suferi daca mancarea nu va fi gatita dupa instructiunile dumneavoastra (te vei imbolnavi).

Masa in oras in timpul excursiilor si vacantelor

Atunci cand calatoresti, este de dorit sa poti avea parte de relaxare. Deseori, gandul unei vacante poate aduce foarte multa ingrijorare unei persoane ce sufera de boala celiaca. Cu toate acestea, avem vesti bune, sfaturi utile si sugestii ce te vor ajuta sa te relaxati pe parcursul vacantelor tale.

Foarte multe linii aeriene si hoteluri ofera acum mese ce nu contin gluten. S-ar putea sa fie nevoie de putin mai multa planuire in avans, dar cu siguranta o vacanta fara gluten nu este imposibila si merita cu siguranta efortul!

Calatoresti cu avionul spre destinatia aleasa? Atunci ar trebui sa verifici inainte ce linii aeriene servesc preparate fara gluten la bordul avionului. Atentie: Trebuie sa specifici acest lucru atunci cand iti cumperi biletul!

Daca nu vrei sa iti faceti griji in legatura cu ce vei manca la hotelul ales, atunci trebuie sa cauti destinatii si locuri ce ofera mese potrivite unei diete fara gluten.

Dupa cum poti vedea, se poate manca bine si fara gluten indiferent daca o faci la restaurantul preferat de langa casa sau la unul aflat in celalalt capat al lumii. Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l tii minte este sa planuiesti inainte, sa te familiarizezi cu bucataria traditionala a acelui loc, sa cunosti alimentele alternative ce iti sunt permise in dieta fara gluten si, mai ales, ce alimente trebuie sa eviti. Dupa aceea te poti relaxa si bucura de vacanta!

Comentarii 3

  1. Pentru charterele care pleaca din Romania nu exista meniuri sau preparate fara gluten. Si daca exista ceva, se scuza ca momentan nu le au. La restaurante, se vorbeste despre cele din Bucuresti. In “provincie” cand incepi sa-i spui unui chelner ce doresti, se uita pierdut la tine, nu intelege si nici nu manifesta vreun interes de a ajuta. Raspunsurile noi nu avem, nu stim, nu putem garanta sunt generale. Ca celiac este extrem de greu sa iesi si sa mananci si restaurant, in primul rand din cauza contaminarii, de care nimeni nu va tine cont, pentru ca, nimeni decat cei bolnavi, cunosc si stiu care sunt riscurile, intr-adevar. Si sa ma apuc sa-l “amenint” pe chelner, bucatar, ca, faca nu este atent, ma imbolnavesc, mi se pare aberant. Nu se gandeste nimeni decat la el insusi.
    Aceste articole mi se par aberante. Povesti pentru copii.
    La fel ca si cel cu la ce restaurante putem manca fara gluten si sigure pentru celiaci.
    In afara de Bucuresti si Cluj unde veniturile sunt mai mari, si oamenii isi permit sa plateasca niste meniuri, prajituri fara gluten, astfel incat si cel care are aceasta nisa de bussines sa castige ceva, in restul tarii, este zero!!!!
    Din pacate, aceasta este realitatea!
    Nu cea din articol!
    Suntem extrem de urma referitor la intelegerea alergiilor, intolerantelor alimentare, a unor boli grave care presupun un regim alimentar strict!
    Patronii doresc sa faca bani, nu sa se niseze pe “cativa” oameni cu probleme care, oricum nu le aduc profit! Iar materiile prime pentru produsele fara gluten au preturi net mai mari decat cele folosite in general!
    Concluzia: pentru celiaci, alternativa in Romania, de a manca la restaurant este utopica, exceptand cele doua orase Cluj si Bucuresti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *