Aceste retete delicioase va vor face sa incercati si voi sa gatiti mucenici fara gluten. Mucenicii isi au originea in sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sebastia, care se sarbatoreste pe 9 martie. Aceasta sarbatoare este populara atat in Romania cat si in Republica Moldova. In ziua de 9 Martie se obisnuieste sa se faca curatenie in gospodarii si sa se faca 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi.
In Moldova, mucenicii se mai numesc si sfintisori si au forma cifrei 8. Acestia sunt copti din aluat de cozonac, unsi cu miere si tavaliti prin nuca.
In Muntenia, se pastreaza forma mucenicilor, insa acestia sunt fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca.
Pentru cei cu intoleranta la gluten, am ales, in lista de mai jos, 3 retete de mucenici fara gluten, atat muntenesti cat si moldovenesti, realizati cu ajutorul fainii fara gluten Schar.
Speram sa va placa aceste retete de mucenici fara gluten si sa ii preparati si voi!
Comentarii 1
am boala celiaca si ma intereseaza aceste carti multumesc