Reteta creata de Ruxandra | gourmandelle.com/ro
Incepem seria de retete de paine fara gluten la masina de paine cu o reteta de paine dulce cu banane. Aceasta este o reteta de baza pentru paine dulce la care puteti sa adaugati ciocolata, stafide, fructe uscate, sau orice alte ingrediente similare pentru a o face si mai gustoasa.
Aceasta paine fara gluten cu banane este ideala pentru gustari dulci, cu gem, unt de arahide sau crema de ciocolata. Reteta este fara oua si fara lactoza (vegana) fiind ideala si pentru cei cu alte intolerante si alergii.
Painea fara gluten cu banane fost prima reteta pe care am incercat-o la masina de paine si din pacate s-a lasat cu un accident – aluatul de paine a dat pe din afara, am ars un pic cuva masinii de paine din aceasta cauza, drojdia in exces a facut ca painea sa faca implozie, avand o gaura mare in mijloc, iar cireasa de pe tort a fost ca la fund aveam un strat de 1 cm de faina neamestecata…insa toate aceste greseli m-au ajutat foarte mult a doua oara cand mi-a iesit painea dulce de mai jos. Pentru a nu face si voi aceleasi greseli ca mine va recomand sa cititi regulile de mai jos si sa respectati reteta intocmai. 🙂
Reguli generale
Inainte de a face o reteta la masina de paine, trebuie sa tineti cont de cateva principii de baza. Pentru mine a fost prima oara cand am folosit o masina de paine, ceea ce a dus si la un mic accident cu prima reteta, pe care vi l-am povestit aici ca sa nu patiti si voi la fel. 🙂 Inainte de aceste retete finale reusite am facut mai multe greseli care insa m-au ajutat sa perfectionez retetele si sa ajung in final la rezultatele dorite. Asadar, iata ce trebuie sa stiti pentru a face o paine fara gluten perfecta la masina de paine:
1. Nu toate premixurile de faina se comporta la fel. Asadar, daca folositi un alt premix sau mixuri proprii create din diverse tipuri de faina fara gluten, exista riscul destul de mare sa nu va iasa retetele. Veti putea avea nevoie de ajustari si incercari pentru a face niste retete reusite cu alte mixuri de faina.
2. Folositi numai programele speciale pentru paine fara gluten. In cazul acestei masini de paine, programele sunt 1, 2 si 3.
3. Cunoasteti care este consistenta ideala a aluatului. Vedeti imaginea de mai jos. Pentru prajituri este ok cel „Prea moale”, insa pentru paine este recomandata consistenta din mijloc.
4. Pentru paine, folositi Mix It Universal, Mix Rustic sau Mix B. Pentru dulciuri – Mix C. Farina nu este recomandata pentru paine, ci mai mult o puteti folosi la paste de casa, ingrosat supe, clatite, checuri, in general la retete mai simple. De asemenea, tineti cont de faptul ca fiecare faina se comporta diferit la coacere. De exemplu, am observat ca Mix Rustic are nevoie de mai multa apa, Mix It Unniversal de mai putina, iar Mix B de un raport 1:1 apa-faina.
5. Nu adaugati prea multa drojdie. Respectati cantitatile din retete. In general, maxim 2 lingurite de drojdie uscata la o paine de 1kg. In cazul in care adaugati mai mult, patiti ca mine, painea va da pe dinafara in masina, se va arde si apoi va face implozie – gaura in mijloc.
6. Amestecati ingredientele inainte de a le baga in masina. Desi retetele din cartea cu retete va recomanda sa puneti faina in masina si apoi sa turnati lichidele peste, lasand masina sa amestece, nu va recomand acest lucru. Poate la retetele cu gluten se descurca bine, insa faina fara gluten are o alta consistenta si riscati sa va ramana pe fund faina necoapta si neamestecata. Asadar, turnati toate ingredientele intr-un bol mare si amestecati cu o lingura (nu trebuie perfect amestecat – maxim 1 minut). Abia apoi turnati amestecul in cuva masinii de paine.
7. Obligatoriu cerneti faina inainte. Faina fara gluten are o consistenta diferita fata de cea cu gluten. Probabil ati observat ca scartaie la atingere si se face foarte usor cocoloase, asadar pentru a face prajituri si paine cu o textura perfecta de fiecare data, este bine sa cerneti faina inainte.
8. Faina fara gluten este foarte alba, asadar si painea fara gluten rezultata va fi foarte alba. Este normal. Nu inseamna ca nu este coapta. Chiar si crusta aceea alba va fi crocanta. Daca doriti sa faceti o paine mai colorata, puteti folosi Mix Rustic sau puteti adauga diverse condimente in compozitie (ex. turmeric pentru o nuanta aurie).
9. Nu ridicati capacul in momentul coacerii! Da, o sa fiti curiosi insa rezistati tentatiei, altfel riscati sa vi se turteasca toata painea. Va zic din proprie experienta…Puteti sa va uitati cum amesteca, in prima parte a programului, insa cand a trecut la partea de coacere nu mai umblati.
Paine fara gluten cu banane – la masina de paine
Ingrediente:
- 420g faina fara gluten Mix C – Schar
- 300ml lapte vegetal (sau lapte normal)
- 2 lingurite drojdie uscata fara gluten – Schar
- 5 Linguri zahar brun auriu (puteti sa folositi si alti indulcitori mai sanatosi, cum ar fi zaharul de cocos)
- 3 banane, foarte coapte, cu multe pete negre pe coaja
- 2 Linguri ulei de cocos (sau ulei normal, sau unt topit)
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 lingurita esenta de vanilie
- Optional: fulgi de ciocolata, stafide, nuci, alune, fructe uscate, cacao etc.
Instructiuni:
Cerneti faina fara gluten intr-un bol mai mare. Adaugati drojdia uscata, laptele, esenta de rom, esenta de vanilie, zaharul si uleiul. Amestecati cu o lingura timp de un minut. Nu trebuie sa fie perfect amestecat. Intr-un bol separat pasati bine bananele. Daca aveti un blender e si mai rapid, puteti pune toate ingredientele in blender, pulsati de 2-3 ori si apoi le turnati in cuva masinii de paine. Daca nu aveti blender, le pasati cu furculita si le adaugati in amestecul din bol. Mai amestecati putin si apoi turnati aluatul in recipientul detasabil din masina de paine (nu uitati, sa aiba piciorusul montat – cel care amesteca – inainte de a turna aluatul). Inchideti capacul si selectati programul 2. Apasati Start. Daca doriti sa adaugati ingredientele optionale le puteti adauga la primul semnal sonor al masinii.
Concluzii:
- Este o paine dulce foarte simpla si versatila – se pot adauga alte ingrediente precum cacao, ciocolata, stafide, etc. pentru a o face si mai gustoasa.
- Textura este densa, fara a fi insa tare sau uscata. Este similara cu textura de la painea Rustico de la Schar.
- Painea rezista foarte bine tinuta la frigider. Recomand sa o tineti in punga cu ziploc. Nu se intareste foarte tare, odata scoasa la temperatura camerei sau bagata putin la cuptor pentru a fi incalzita, isi revine imediat.
- S-a copt uniform.
- Nu este deloc sfaramicioasa.
- Este ideala pentru sandvisuri dulci cu gem, dulceata, crema de ciocolata sau unt de arahide.
Comentarii 3
Trebuie sa fie o masina de paine care sa aiba neaparat program de paine fara gluten?
Da. Pt. ca faina fara gluten se comporta diferit fata de cea normala.
Bună,
Cat durează la tine programul pt paine fără gluten?
Mulțumesc